Javascript is uitgeschakeld

Eerlijke Bankwijzer: Grote verschillen in duurzaamheidbeleid banken

Geplaatst: 22-04-2014
Eerlijke Bankwijzer: Grote verschillen in duurzaamheidbeleid banken
Beeld: Bouwformatie

Zeven Nederlandse banken verbeterden in 2013 hun duurzaamheidbeleid voor in totaal 16 onderwerpen. Dit geldt voor ABN Amro, Aegon Bank, ASN Bank, NIBC, Rabobank, SNS Bank en Van Lanschot. Drie banken, Delta Lloyd Bank, ING Bank en Triodos, hebben geen beleidsverbetering doorgevoerd in 2013, ondanks het feit dat het duurzaamheidbeleid ook bij deze banken nog niet optimaal is of zelfs ontbreekt. Dit blijkt uit de nieuwe jaarupdate van de Eerlijke Bankwijzer.

'Het is goed dat een aantal banken verdere stappen neemt om hun duurzaamheidbeleid te verbeteren. De race naar de top zet door, maar niet op hoge snelheid. Er is nog een lange weg te gaan. Het beleid voor met name klimaat, dierenwelzijn, belastingen & corruptie en woningbouw laat bij veel banken nog flink te wensen over. Het belang van daadwerkelijk duurzaam investeren zit nog steeds niet tussen de oren van alle bankdirecties,' zo stelt Peter Ras, projectleider van de Eerlijke Bankwijzer.

Positief is dat ASN en Rabobank nieuw beleid invoerden voor verduurzaming van woningbouw en vastgoed door energiebesparing te bevorderen. ABN Amro vindt de winning van olie uit teerzanden onacceptabel. Aegon heeft beleid voor maakindustrie verbeterd door bijvoorbeeld certificeringeisen te stellen voor kleding en chemie, en verwacht ketenverantwoordelijkheid van bedrijven waarin het belegt. De verschillen tussen banken blijven groot: in het tempo waarin ze verduurzamen, in het ambitieniveau voor verduurzaming en in de wijze waarop ze duurzaamheidbeleid praktisch toepassen in hun investeringen.

'Uit onze vier praktijkonderzoeken in 2013 blijkt dat de realiteit weerbarstig is. Het investeringsbeleid van banken voor kernwapens, veetransport, transparantie en mijnbouw schiet vaak tekort of wordt niet goed uitgevoerd, aldus Ras.

Overig Bouwnieuws

STABU open brief 22-05-2017
Tekort aan technische vakmensen groeit snel 18-05-2017
Meer slachtoffers door bedrijfsongevallen 18-05-2017
Ondernemersvertrouwen in bouw op hoogste niveau 18-05-2017
STABU faciliteert nu ook Elementenmethode NL/SfB 17-05-2017
Oss schikt met bouwers Weg van de Toekomst 17-05-2017
Geld voor Groningse bevingsschade bijna op 17-05-2017
Cel en boete voor corruptie aan universiteit 17-05-2017
Verleende bouwvergunningen goed voor 1,5 mld 17-05-2017
Minder woningverkopen in april 17-05-2017
 

Hein de Kort

Onze partners

  • Dutch Engineering
  • JET BIK Projecten
  • Blauwplaat
  • TenCate Geosynthetics
  • Siniat
  • Bergschenhoek Luchtcomfort
  • Brander Afbouwprodukten
Sluit deze advertentie