Groningers zien hun leed erkend in vonnis
Javascript is uitgeschakeld

Groningers zien hun leed erkend in vonnis

Geplaatst: 01-03-2017
Groningers zien hun leed erkend in vonnis

ASSEN - Groningers die mentaal gebukt gaan onder de aardbevingen die het gevolg zijn van gaswinning, hebben het recht aan hun kant gevonden. De rechtbank in Assen bepaalde woensdag dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), die het Groningse gas uit de grond pompt, ook aansprakelijk is voor immateriële schade.

De gaswinning tast niet alleen gebouwen aan, maar vormt daarnaast een onrechtmatige "aantasting in de persoon'', oordeelt de rechtbank. Inwoners van het gebied zeggen door de aardbevingen te kampen met psychische problemen als stress, angsten en burn-out. Voor de rechter staat vast dat de gaswinning "diep ingrijpt in levens'' en de NAM inbreuk maakt op het woongenot van Groningers. Welke prijs de NAM daarvoor moet betalen, zal per geval verschillen.

Advocaat Pieter Huitema sprak van een "absolute doorbraak'' voor zijn cliënten uit het aardbevingsgebied. Met deze principe-uitspraak in de hand kunnen mogelijk duizenden inwoners een schadeclaim bij de NAM neerleggen. Het bedrijf vroeg zich in een eerste reactie vooral af aan welke criteria zo’n vordering dan moet voldoen. Op de grote vraag of de NAM in beroep gaat, kwam niet direct een antwoord.

Voor de gedupeerden is een financiële vergoeding niet het enige punt. Zij zijn in elk geval blij dat de rechter hun problemen erkent. "Ik hoop vooral dat nu het besef komt dat de problemen zo groot zijn dat het goed is om de gaskraan dicht te draaien. Zolang er zoveel gas wordt gewonnen, blijven de angst en spanning'', zei Pieta Ettema uit Loppersum.

Raadsman Huitema, die de zaak aanspande namens 127 mensen, hoopt op welwillendheid van de NAM. Hij wil snel in gesprek over oplossingen. "Maar als ze in hoger beroep gaan kan het jaren duren voordat mensen hun schade vergoed krijgen.''

Overig Bouwnieuws

Provincie Friesland weer op één lijn over woningbouw 25-04-2024
Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen 25-04-2024
'Land slibt dicht zonder goede mobiliteit' 25-04-2024
Winkelleegstand binnensteden loopt op 25-04-2024
Gemeente Utrecht wil eigen warmtebedrijf oprichten 25-04-2024
Huurwet stevent af op meerderheid 25-04-2024
Nieuwbouw zucht onder bezwaarmakende burgers 24-04-2024
Honderden leggen werk neer op stakingsdag kleinmetaalbranche 23-04-2024
Vergunningverlening woningbouw weer gedaald 23-04-2024
Alarm over conditie Van Brienenoordbrug 23-04-2024
 

Onze partners

  • Kingspan Unidek
  • VBI
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
  • ACO
  • Xella Nederland SILKA
  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
Sluit deze advertentie