Milieudefensie europese commissie ondermijnt klimaatakkoord
Javascript is uitgeschakeld

Milieudefensie: Europese Commissie ondermijnt Klimaatakkoord

Geplaatst: 26-07-2016
Milieudefensie: Europese Commissie ondermijnt Klimaatakkoord

AMSTERDAM – Het is te laat en te weinig ambitieus. Dat zegt Milieudefensie in een reactie op de hoeveelheid broeikasgassen die Nederlandse huishoudens, kleine bedrijven, vervoerders en boeren volgens de Europese Commissie in 2030 maximaal mogen uitstoten. Volgens de Europese Commissie moeten zij 36 procent minder broeikasgassen uitstoten dan in 2005. 'Maar met die 36 procent worden burgers en ondernemers die gaan investeren voor de gek gehouden', zegt directeur Donald Pols van Milieudefensie.

Om onder de in Parijs afgesproken opwarming van anderhalve graad te blijven is - naast minder uitstoot door grootgebruikers als Shell en Esso - een daling van minimaal 55 procent afkomstig bij deze kleinverbruikers nodig. Dit nieuwe beleid van de Europese Commissie is achterhaald en ondermijnt het Klimaatakkoord. Milieudefensie roept daarom op om de uitstoot van broeikasgassen als CO2 en methaan sneller te beperken.

Energiezuinige huizen
'De hete aardappel vooruitschuiven lijkt aantrekkelijk', zegt directeur Donald Pols van Milieudefensie, 'maar we moeten nu al kiezen voor innovatieve oplossingen en energiezuinige huizen, efficiënte machines, elektrisch openbaar vervoer en kleine boerderijen. Alleen zo kunnen we in 2030 en daarna aan de klimaatafspraken van Parijs voldoen.' Ook het Planbureau voor de Leefomgeving benadrukt dat haast geboden is en investeringen voor de lange termijn nodig zijn. Het planbureau voegt daar aan toe dat er veel meer nodig is dan het nemen van eenvoudige of goedkope maatregelen. Woningisolatie is zinvol en relatief goedkoop, maar alleen daarmee komen we er niet. Er moet nu al worden geïnvesteerd in alternatieven voor aardgas zoals geothermie.

Kleine vervuilers
De cijfers die vandaag naar buiten kwamen gelden voor kleine vervuilers. Voor de internationale lucht- en de scheepvaart zijn er nog helemaal nog geen effectieve afspraken. De grote CO2-uitstoters in Europa vallen onder het emissiehandelssysteem ETS, dat niet functioneert omdat er te veel emissierechten in omloop zijn. De Europese lidstaten, de rijkste landen op de wereld, moeten heel snel de uitstoot in de steden, op de weg en op het platteland verminderen.

Haalbaar
'Die 55 procent is wel degelijk haalbaar', zegt Donald Pols. 'Daarvoor moeten we wel onze huizen aanpassen, van het gas af en overstappen op aardwarmte, wind- en zonne-energie. De helft minder uitstoten in het verkeer is mogelijk als burgers en vervoerders overstappen naar duurzamer vervoer: van auto naar trein, fiets of elektrisch vervoer. Investeringen in meer asfalt en de hogere maximumsnelheid zijn een vergissing, zo halen we de klimaatdoelen niet.

Overig Bouwnieuws

Provincie Friesland weer op één lijn over woningbouw 25-04-2024
Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen 25-04-2024
'Land slibt dicht zonder goede mobiliteit' 25-04-2024
Winkelleegstand binnensteden loopt op 25-04-2024
Gemeente Utrecht wil eigen warmtebedrijf oprichten 25-04-2024
Huurwet stevent af op meerderheid 25-04-2024
Nieuwbouw zucht onder bezwaarmakende burgers 24-04-2024
Honderden leggen werk neer op stakingsdag kleinmetaalbranche 23-04-2024
Vergunningverlening woningbouw weer gedaald 23-04-2024
Alarm over conditie Van Brienenoordbrug 23-04-2024
 

Onze partners

  • JORDAHL
  • Fermacell
  • Hakron
  • Halfen
  • Carlisle Construction Materials
  • Kawneer
  • Heembeton
Sluit deze advertentie