Vrr kazerne barendrecht eind 2013 opgeleverd
Javascript is uitgeschakeld

VRR-kazerne Barendrecht eind 2013 opgeleverd

Geplaatst: 23-01-2014
VRR-kazerne Barendrecht eind 2013 opgeleverd

Eind 2013 heeft DeRoonlVanEs Architecten in samenwerking met Drietech Ingenieursburo in opdracht van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond de VRR-brandweerkazerne aan de Dr. Kuijperstraat te Barendrecht opgeleverd.


De VRR streeft naar een eenduidige uitstraling en een multifunctioneel gebruik van haar gebouwen. De nieuwe kazerne oogt modern en is uitermate duurzaam uitgevoerd. Het gebouw heeft een oppervlak van 830 m2, biedt ruimte aan 5 voertuigen en voorziet verder in kleed-, kantoor- en fitnessruimten plus een kantine. Een belangrijk onderdeel in het bouwconcept is het zogenoemde energieneutraal functioneren, ondermeer door het gebruik van speciaal isolatiemateriaal. Het ontwerp van de kazerne in Barendrecht krijgt een voorbeeldfunctie voor de bouw van toekomstige VRR-uitruklocaties voor brandweer, ambulance en, of GHOR.

Ontwerp
De Barendrechtse architect René de Roon heeft gekozen voor een conceptuele benadering van het ontwerp. Hij heeft vanuit de programma wensen een zo goed mogelijk concept ontwikkeld, waarbij de diverse programma-onderdelen herkenbaar zijn terug te vinden. Dit uit zich onder andere in twee heldere leesbare volumes: een stallingsgarage voor de voertuigen en een kantoorgedeelte. Het meest in het oog springende onderdeel van het ontwerp is het kantoorgedeelte aan de Dr. Kuijperstraat. De architect noemt het 'een sculpturaal volume wat op de onderbouw lijkt te zweven. De gebogen gevel met willekeurig geplaatste vensters volgt de kromming in de Dr. Kuijperstraat en de grote raamopeningen op de kop van het gebouw kijken met een wakende blik uit over de omgeving'.

Duurzaam bouwen
De kazerne moet een voorbeeldfunctie vervullen en daarom is hoog ingezet op het gebied van duurzaam bouwen. Tijdens het hele ontwerpproces heeft de architect en installatie adviseur gestreefd naar een energieneutraal gebouw. Daarbij werden de uitgangspunten van het principe van triple P niet uit het oog verloren. People Planet Profit (ook wel: de drie P's) is een term uit de duurzame ontwikkeling. Het staat voor de drie elementen, people (mensen), planet (planeet/ milieu) en profit (opbrengst/winst), die in een harmonieuze wijze gecombineerd dienen te worden. Wanneer de combinatie niet harmonieus is zullen de andere elementen hieronder lijden. Wanneer bijvoorbeeld winst te veel prioriteit krijgt, dan zullen mens en milieu hiervan de dupe worden. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in slechte arbeidsomstandigheden of het benadelen van de natuur.
Om te komen tot een energie neutrale kazerne zijn verschillende maatregelen in het ontwerp doorgevoerd, zoals zeer goed isolerende buitenwanden (Rc= 5,5 m2 K/W). Daarbij is niet gekozen voor traditioneel isolatiemateriaal, maar voor vlaswol met een dikte van 30 cm. Dit materiaal is uitermate duurzaam, heeft een aangenaam binnenklimaat tot gevolg en draagt bij aan de vermindering van de CO2 uitstoot. Vlasisolatie levert daarnaast nog een extra bijdrage aan een gezond milieu, doordat vlas tijdens de teelt CO2 opneemt en omzet in zuurstof.

Het gebouw is voorzien van een warmtepomp installatie met koude en warmte opslag met bodemcollectoren. Deze zorgen zomers voor koude en ‘s winters voor warmte in het pand. Op het dak zijn zonnepanelen geplaatst welke voor elektrische energie zorgen. Dit resulteert in een gebouw dat in zijn eigen energiebehoefte voorziet. Er is dan ook geen gasaansluiting noodzakelijk. In gevel en dak is rekening gehouden met veel daglichttoetreding, waardoor inzet van kunstlicht minimaal ingezet behoefte te worden. Toch is er in het gehele gebouw is rekening gehouden met LED verlichting en aanwezigheidsdetectie.
Er is ook veel aandacht besteed aan waterbesparende maatregelen. Zo wordt regenwater opgevangen in ondergrondse tanks. Dit water wordt gebruikt voor het vullen van de brandweervoertuigen en het schoonmaken van het wagenpark. Tevens wordt het regenwater gebruikt voor het spoelen van de toiletten.
Uiteindelijk resulteerde deze maatregelen in een zeer gunstige energieprestatie coëfficiënt die ver beneden de geldende wettelijke eisen ligt en waardoor we kunnen spreken over een nagenoeg energieneutraal gebouw.

Cradle to Cradle
In de materialisatie is gezocht naar producten die hergebruikt kunnen worden. 'Ik ben op zoek gegaan naar materialen met een Cradle to Cradle-certificaat', vertelt de architect. De kern van het Cradle to Cradle principe ligt in het concept 'afval is voedsel'. Alle gebruikte materialen zouden na hun toepassing in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. Hierbij zou geen kwaliteitsverlies mogen optreden en alle restproducten moeten hergebruikt kunnen worden of milieuneutraal zijn. Deze kringloop is dan compleet en daarmee is het 'afval is voedsel' principe gerealiseerd. Zo heeft de architect niet gekozen voor traditioneel metselwerk maar voor het Click Brick systeem. Een systeem zonder voegwerk, waarbij de stenen droog op elkaar worden gestapeld en door middel van clips op hun plaats worden gehouden. Een ander sprekend materiaal in het ontwerp is de toepassing van Rheinzink als gevelbekleding. Dit materiaal versterkt het sculpturale karakter van het gebouw, het materiaal is voor 96% recyclebaar en bezit ook het Cradle To Cradle certificaat.

Ook heeft de architect nagedacht over het hergebruik van het pand indien de brandweer in de toekomst het pand onverhoopt zou verlaten. In het ontwerp is rekening gehouden met de mogelijkheid om het gebouw in te richten met verschillende bedrijfsunits. Op die manier is het pand voorbereid op de toekomst.

De controle en aanvullend adviezen op gebied van de technische installaties in de uitvoering was van essentieel belang om tot een goed eindresultaat te komen. Door diverse aanpassingen in het ontwerp waren de nodige adviezen noodzakelijk om alsnog een zeer energiezuinig pand te realiseren, vertelt installatie adviseur Attila Houthuyse. Wij hebben veel ervaring met het opstellen van EPG en EPA-U berekeningen en bij dit project moest de EPG (oude EPC) berekening opnieuw gemaakt worden. Op basis van deze berekening geeft het energielabel informatie over de hoeveelheid energie die bij normaal gebruik nodig is voor een gebouw. Daarbij gaat het om het energiegebruik voor verwarming, warmwatervoorziening, verlichting, ventilatie en koeling. Om tot een zuinig A+++label te kunnen komen waren er maatregelen nodig, waarbij het samenspel tussen bouwkundige uitwerking en installatietechnische toepassingen goed gespeeld moet worden. Daarbij werd een goede afweging gemaakt tussen de uiteindelijke bouwkosten, tijd, kwaliteit en communicatie.

Overig Bouwnieuws

Huurprijzen vrije sector blijven stijgen door krimp aanbod 18-04-2024
Duurdere huizen worden veel sneller verduurzaamd 18-04-2024
Bouw nieuwe hotels in Amsterdam verboden 18-04-2024
Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken 18-04-2024
'Invoering Omgevingswet tot nu toe rustig en stabiel' 17-04-2024
Kosten renovatie Binnenhof verdubbelen bijna 16-04-2024
ABN AMRO: huizenprijzen stijgen richting recordniveau 16-04-2024
Concurrentie onder kopers op woningmarkt neemt sterk toe 16-04-2024
Bouw CO2-opslagproject Porthos gestart 15-04-2024
CO2-uitstoot van grote bedrijven gekelderd 15-04-2024
 

Onze partners

  • Xella Nederland
  • Bergschenhoek Luchtcomfort
  • Burgerhout
  • BUVA homecare systemen
  • Nelskamp Dakpannen
  • Gebr. Bodegraven
  • Kingspan Geïsoleerde panelen
Sluit deze advertentie