Creatieve denkkracht van een optimist
Javascript is uitgeschakeld

Creatieve denkkracht van een optimist

Geplaatst: 09-09-2015

Nog eens even over dat 3D-printen in de bouw. De ontwikkeling van zo’n nieuwe technologie is peperduur. Dat is alleen weggelegd voor de echte grote jongens in de markt. Maar is dat wel waar? Nou, niet echt. Een student in de staat Texas in Amerika heeft in zijn garage een eigen 3D-printer ontwikkeld en ook daadwerkelijk gebouwd. Alex Le Roux is er redelijk bescheiden over, maar het resultaat is spectaculair. De ontwikkeling van het hele apparaat kostte omgerekend pakweg 2.000 euro. En elke nieuwe versie kan hij bouwen voor de helft van die prijs.

Hij is niet de enige die een betonprinter bouwt. De Chinezen zijn er ook ver mee en hebben een apparaat ontwikkeld waarmee ze tien huisjes per dag kunnen printen. Alex heeft zijn eigen technologie ontwikkeld. Alles draait om de printkop en wat je daarin stopt. Alex: ‘Onze grootste uitdaging was de goede dikte van het cement te vinden. Het mag niet te dik zijn want dat blijft in de printkop steken. Maar als het cement eruit is gekomen, moet het zo snel mogelijk hard worden, zodat je er een nieuwe laag bovenop kunt printen. De samenstelling van de ingrediënten luistert heel nauw. Dat heeft ons een hoop moeite gekost.’

Ik vind dit heerlijke verhalen. Dit is economische en technologische vernieuwing van onderop. Zonder ingewikkelde innovatiesubsidies, dure studiecommissies of chique topsectoren. Zoals de gebroeders Wright meer dan honderd jaar geleden in een garage aan hun eerste vliegtuig sleutelden. Steve Jobs knutselde zijn eerste computer zo in elkaar. Hewlett-Packard is ooit op deze manier in een schuurtje ontstaan. Dit zijn de helden van de nieuwe economie.
Zekerheden in het leven zijn schaars. Maar dit is er wel één: ondernemende types van het type Alex zullen er altijd blijven. Gelukkig maar! Thomas Edison werd ooit van school gestuurd omdat hij te dom was. Maar hij was allesbehalve dom. Hij is immers de uitvinder van de gloeilamp. Makkelijk ging het niet. Meer dan duizend pogingen mislukten voordat hij de juiste aanpak had. Maar hij vond helemaal niet dat hij duizend keer gefaald had. De ontwikkeling van de gloeilamp was gewoon in duizend stappen gegaan. Dat is de creatieve denkkracht van een optimist.

Een recent voorbeeld? Ik lees een artikel met de kop: ‘De uitvinder die een einde kan maken aan het snoer’. Eh, geen snoeren meer? Ja, Meredith Perry is 25 jaar en de baas van uBeam dat technologie ontwikkelt waarmee je apparaten draadloos én op afstand via ultrasound kunt opladen. Net als bij Thomas Edison is het ook hier heel vaak niet goed gegaan. Maar Perry zette door.Ze praat nu over het opladen van telefoons, horloges en andere kleinere apparaten. Wat is het perspectief op den duur? Wordt straks de elektrische boor op een bouwplaats continu opgeladen terwijl je ermee aan het werk bent? Weet ze alle technische hobbels (straling, verlies aan energie) te overwinnen?
Mensen als Edison, Le Roux en Perry bewijzen het keer op keer en de Chinese wijsgeer Confucius zei het al: ‘Onze grootste overwinning is niet dat we nooit falen, maar dat we telkens als we struikelen weer opstaan.’ Die pioniers verdienen een 3D-geprint standbeeld.

Overig Columns

Pompen of verzuipen 16-04-2024
Over wonen en ‘place’ 28-03-2024
Gulzige rotzakken 13-02-2024
Wanorde, of systeem? 08-02-2024
Gevederde vrienden 08-01-2024
Zwaar verouderde architectuur 06-12-2023
Systeem(keuze) 21-11-2023
Van klein denken krijg je grote spijt 07-11-2023
De grote en de kleine schaal 18-10-2023
Hongerwinter in Utrecht? 11-10-2023
 

Onze partners

  • VIP ISOLUTIONS
  • MEDITE SMARTPLY
  • Holland Mast
  • Holonite
  • GevelMeesters
  • IsoBouw Systems
  • BMI Nederland
Sluit deze advertentie