Renovatie
Javascript is uitgeschakeld

Monsterlijke veranderingen

Geplaatst: 02-03-2014

Dagelijks zie ik tal van indexen voorbij komen. De meeste hebben met de economie te maken. Indexen voor investeringen, voor inkoop, voor het consumentenvertrouwen en ga zo maar door. Allemaal indicatoren die aangeven hoe onze economie er voor staat. Vooral voer voor mijn collega’s van de economieredactie die daar helemaal op los kunnen gaan. Als het gaat om de huizenverkoop heb ik sinds kort mijn eigen index: de KW-index.

Dagelijks fiets ik van mijn huis in Voorburg naar het Binnenhof. Het meest eentonige stuk, duurt ongeveer 4 minuten, is de Koningin Wilhelminalaan. Een laan met eengezinswoningen, appartementenblokken en parterres met daarboven dubbele bovenhuizen. Om de saaiheid van het fietsen te bestrijden tel ik sinds het begin van de crisis altijd het aantal huizen dat er te koop staat. En ze stonden lang te koop. Het aantal nam alleen maar toe. Op een gegeven moment telde ik er 43. Sinds vorig jaar daalt het aantal weer en zie ik steeds meer bordjes met daarop ‘verkocht’. Vorige week stonden er nog ‘maar’ 28 te koop. Natuurlijk het zegt niet alles, misschien zijn er huizen al dan niet tijdelijk uit de verkoop genomen, maar toch. Je ziet duidelijk iets veranderen. Als het gaat om het aantrekken van de huizenmarkt gooi ik dan ook altijd mijn persoonlijke KW-index in de strijd.

Wat opvalt dat ik ook steeds vaker bordjes zie met ‘te koop na renovatie’. Eerst opknappen en dan verkopen. Het lijkt een nieuwe trend. Je koopt een bestaande woning en kunt er zo in. Geen rotzooi, geen gedoe en geen onzekere kosten, die altijd boven de begroting uitkomen, bovenop de verkoopprijs. Hoe anders was dat toen wij ons huidige huis kochten in 1996. Een leuke vrijstaand stadsvillaatje gebouwd in 1912 in het oude centrum van Voorburg. Een schattig huisje met veel glas in lood, schouwtjes en balken in de slaapkamers. Maar tegelijkertijd volledig verknald in de jaren zeventig. En suitedeuren eruit gehaald, platen op prachtige paneeldeuren, je kent het wel. Alles hebben we toen in originele staat terug laten brengen. Pff, dat was een hele operatie. En zo hebben veel mensen in de straat alles laten renoveren. Terug naar hoe het ooit bedoeld was, met alle moderne gemakken van vandaag. Niet alleen verbouwen maar renoveren.

In de politiek zie je trend ook. Niet alleen maar nieuwe plannen en grootscheepse verbouwingen van regelingen. Maar terug naar de basis. Hoe was het destijds allemaal bedoeld. Weg met alle goed bedoelde franje die er in een bepaalde tijdgeest door opeenvolgende kabinetten aan toegevoegd zijn. Monsterlijke veranderingen die zaken nodeloos ingewikkeld gemaakt hebben. Regeren is nu ook renoveren. Slimme renovatie als innovatie.

Overig Columns

Pompen of verzuipen 16-04-2024
Over wonen en ‘place’ 28-03-2024
Gulzige rotzakken 13-02-2024
Wanorde, of systeem? 08-02-2024
Gevederde vrienden 08-01-2024
Zwaar verouderde architectuur 06-12-2023
Systeem(keuze) 21-11-2023
Van klein denken krijg je grote spijt 07-11-2023
De grote en de kleine schaal 18-10-2023
Hongerwinter in Utrecht? 11-10-2023
 

Onze partners

  • Sterk Beton
  • Struyk Verwo Infra
  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
  • VBI
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
  • ACO
Sluit deze advertentie