68 miljard euro aan extra klimaatmaatregelen op prinsjesdag
Javascript is uitgeschakeld

6,8 miljard euro aan extra klimaatmaatregelen op Prinsjesdag

Geplaatst: 21-09-2021
6,8 miljard euro aan extra klimaatmaatregelen op Prinsjesdag

DEN HAAG - Het kabinet steekt 6,8 miljard euro in het verminderen van de uitstoot van koolstofdioxide (CO2). Dat kondigt het ministerie van Economische Zaken op Prinsjesdag aan. Dat er een miljardeninvestering zou komen, lag al op straat. Het grootste deel, 3 miljard, wordt in de subsidiepot voor duurzame energie en andere CO2-besparende technologieën gestopt.

Zo'n 1,3 miljard euro wordt gestoken in buizen, kabels en andere infrastructuur voor energie. Een voorbeeld daarvan is de ombouw van het bestaande gasnet zodat er waterstof mee kan worden vervoerd. Aan dat plan, dat demissionair staatssecretaris Dilan Yeşilgöz eerder al bekendmaakte, hangt een prijskaartje van 750 miljoen euro.

Grote vervuilende industriebedrijven vallen straks ook onder de plicht om energiebesparende maatregelen te nemen als zij die op korte termijn (binnen vijf jaar) kunnen terugverdienen. Gemeenten en omgevingsdiensten krijgen geld om die plicht goed te handhaven.

De begroting van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat staat niet volledig in het teken van de vermindering van CO2-uitstoot. Ook gaat er een flink bedrag naar de technologie- en chipsector. 300 miljoen euro wordt uitgetrokken voor bedrijven die aan Europese projecten meedoen, op het gebied van chip-elektronica en cloudinfrastructuur. Op deze manier kunnen de bedrijven geld ontvangen zonder dat staatssteunregels uit Brussel in de weg zitten. Zo hoopt de Europese Unie weer concurrerend te worden met landen als China, zodat de EU hier niet afhankelijk van wordt.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat neemt ook een deel van klimaatmaatregelen voor de rekening. Voor de aanschaf of lease van een elektrische auto trekt het ministerie de komende drie jaar 90 miljoen euro uit. Hoe de regeling hiervoor eruit gaat zien, wordt op korte termijn bekend aldus een woordvoerder. Ook komt er 28 miljoen euro vrij voor schonere bestelbusjes en 20 miljoen euro voor schoner materieel in de bouw. Dat gaat bijvoorbeeld om aggregaten of betonmolens die geen diesel meer gebruiken. Hiermee wordt ook de stikstofuitstoot verlaagd. Deze uitgaven maken overigens deel uit van de totale 6,8 miljard aan klimaatmaatregelen

Overig Bouwnieuws

KNVB pleit voor centrale instantie voor controle stadions 18-10-2021
Chinese huizenmarkt stort verder in door crisis bij Evergrande 18-10-2021
Onderzoek naar ingestorte tribune Goffertstadion begint snel 18-10-2021
Rotterdam wil geen extra pijpleiding, einde Warmtebedrijf dreigt 18-10-2021
Kabinet stopt 150 miljoen euro extra in huizenisolatie 18-10-2021
WoningbouwersNL: mismatch tussen bouw en vraag 14-10-2021
Hardt Hyperloop krijgt miljoenen steun uit Brussel 14-10-2021
Bouwconcern BAM gaat snelladers plaatsen voor Shell 14-10-2021
Extreme energieprijs stuwt prijs gebakken bouwmateriaal 14-10-2021
'Ondergrondse energieopslag onmisbaar voor duurzame toekomst' 14-10-2021
 

Onze partners

  • De Groot Vroomshoop
  • Celdex
  • Tarkett
  • Techcomlight
  • PCI Group
  • Duco Ventilation & Sun Control
  • Dycore
Sluit deze advertentie