Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - 7-veelgestelde-vragen-over-apk-voor-bedrijfswagens-beantwoord Archidat Bouwnieuws - 7 veelgestelde vragen over apk voor bedrijfswagens beantwoord
Javascript is uitgeschakeld

7 veelgestelde vragen over apk voor bedrijfswagens beantwoord

Geplaatst: 11-10-2017
7 veelgestelde vragen over apk voor bedrijfswagens beantwoord

KATWIJK - In de hectische wereld van de bouw moet je kunnen vertrouwen op je bedrijfswagen. Of je nu één bus hebt of een groter wagenpark: een hapering kun je niet gebruiken. De verplichte algemene periodieke keuring (apk) mag dan ook niet voor oponthoud tijdens je werk zorgen. Daarom is het belangrijk dat je weet welke regels gelden voor bedrijfswagens, en hoe je dat verplichte moment slim kunt benutten.

1. Wanneer moet mijn bedrijfswagen voor het eerst gekeurd worden?
Het moment van de eerste apk is afhankelijk van het soort voertuig, het soort brandstof en de datum van eerste toelating op de weg. Diesel- en gasmotoren met een toelating na 2005 moeten na 3 jaar voor het eerst gekeurd worden. Benzine- en elektromotoren mogen een jaar langer wachten, tot 4 jaar na de eerste toelating.

Let wel op, want er zijn uitzonderingen. Als je bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen vervoert, moet je al na 1 jaar de eerste apk laten uitvoeren. Ook zware voertuigen moeten al na het eerste jaar door de keuring. Op de website van de Dienst Wegverkeer (RDW) kun je hiervan een overzicht bekijken.

2. Hoe vaak moet mijn bedrijfswagen een apk ondergaan?
Rijd je in een bestelbus? Daarvoor gelden dezelfde regels als voor een personenwagen. Voor een benzine- of elektromotor is de tweede keuring na 2 jaar en de derde keuring na 4 jaar. Pas daarna moet je jouw wagen elk jaar laten keuren. Voor een gas- of dieselmotor geldt al direct de jaarlijkse keuringsplicht. Heb je in jouw wagenpark ook zwaardere vervoersmiddelen, zoals een vrachtwagen? Dan heb je eveneens meteen met de jaarlijkse keuringsplicht te maken. Wil je precies weten hoe het zit? Op de website van de RDW staat een handig schema.

3. Wat gebeurt er tijdens een apk?
De apk-keurmeester controleert allereerst of jouw bedrijfswagen nog veilig is. Remmen, verlichting, banden, wielophanging, schokdempers, stuurinrichting, airbags en carrosserie: alles wordt zorgvuldig nagelopen. Daarnaast wordt ook de uitstoot gemeten en de documentatie gecontroleerd. Na deze grondige controle krijg je een keuringsrapport. Hierin staan eventuele afkeur- en adviespunten aangegeven. Afkeurpunten moeten direct worden verholpen, anders mag je de weg niet meer op. In de adviespunten staan reparaties die niet direct noodzakelijk zijn, maar die wel moeten gebeuren.

APK Keuring Volkswagen Bedrijfswagens

4. Wat nu als ik te laat ben voor een keuring?
Stel de keuring niet uit tot na de vervaldatum, want dan kun je rekenen op een boete van 130 euro. Bovendien mag je dan officieel de weg niet meer op. Zes weken voor de vervaldatum krijg je een melding, dus vergeten kun je het eigenlijk niet. Toch is het slim om ook zelf de vervaldata goed bij te houden, zeker als je een groter wagenpark hebt. Dan behoud je het overzicht en weet je wanneer je een wagen eventueel tijdelijk kwijt bent.

5. Bij wie laat ik de apk uitvoeren?
Let bij de keuze voor je apk-keurmeester op kosten én service. Ga voor iemand die begrijpt dat jouw wagen onmisbaar is voor jou als vakman, en die meedenkt over het plannen van onderhoud en reparaties. Kies bij voorkeur voor een dealer die jouw wagen door en door kent. Rijd je een Volkswagen, dan zijn er geen betere kenners op dit gebied te vinden dan de Volkswagen Bedrijfswagens dealers. Zij zijn immers de experts als het op jouw bedrijfswagen aankomt. Meer informatie over deze service is te vinden op de website van Volkswagen Bedrijfswagen.

6. De apk komt eigenlijk altijd slecht uit. Hoe kan ik slim plannen?
Je mag tot twee maanden vóór de apk-vervaldatum je wagen ter keuring aanbieden. Je hebt dus wat speling om de keuring goed af te stemmen met de werkplanning. In geval van drukte biedt de Volkswagen Bedrijfswagens dealer daarbij een haal- en brengservice. Je kunt je wagen zelf bij de dealer afleveren en hij brengt je dan naar je werklocatie. Is de keuring afgerond? Dan wordt je wagen op de door jou gewenste locatie afgeleverd op een tijdstip dat jou het beste uitkomt. Een afspraak is zo gemaakt en je kunt bijna altijd binnen een week terecht.

7. Wat kost een apk?
Elke apk moet worden afgemeld bij de RDW. Dit is mogelijk voor slechts een klein bedrag, € 3,85. Meestal verzorgt de dealer de afmelding. Hoeveel je voor een apk betaalt, hangt van je dealer af. Gemiddeld schommelt het bedrag tussen de € 25,- en de € 40,-.

Je kunt ook een dealer zoeken die de apk gratis aanbiedt als je deze combineert met een onderhoudsbeurt. Zo’n combinatiekorting krijg je ook bij de Volkswagen Bedrijfswagens dealer. De onderhoudsbeurt bestaat bijvoorbeeld uit een olieservice en het vervangen van bijvoorbeeld interieur- en luchtfilter. Op die manier houd je jouw bedrijfswagen in topconditie – en krijg je de apk er haast ongemerkt bij.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Volkswagen Bedrijfswagens.

Overig Bouwnieuws

Ook gebouw Windesheim dicht voor onderzoek betonvloer 23-10-2017
Polak-gebouw mogelijk over 2 weken weer open 20-10-2017
UNETO-VNI positief over NEV, maar arbeidsmarkt remt energietransitie 20-10-2017
Kostengrens Nationale Hypotheek Garantie stijgt ruim 8 procent 20-10-2017
Huizenverkopen naar record in derde kwartaal 20-10-2017
Universiteitspand dicht om instortingsgevaar 20-10-2017
Winy Maas ambassadeur van de Dutch Design Week 2017 19-10-2017
Werkgever vervolgd voor ongeval met twee doden 18-10-2017
Groningen eens over opzet nieuw schadefonds 18-10-2017
BAM bouwt werfterrein in Kitimat, British Columbia, Canada 18-10-2017
 

Hein de Kort

Onze partners

  • Tremco illbruck
  • Gebr. Bodegraven
  • De Hoop Pekso
  • Daas Baksteen
  • De Groot Vroomshoop
  • Deceuninck Kunststof
  • Marmerindustrie Heel
Sluit deze advertentie