Aannemers waarschuwen voor impact uitstel infraprojecten
Javascript is uitgeschakeld

Ernstig tekort aan stikstofdeskundigen vertraagt projecten

Geplaatst: 27-06-2022
Ernstig tekort aan stikstofdeskundigen vertraagt projecten

DEN HAAG - Het uitstel van veertien grote infrastructuurprojecten door een gebrek aan stikstofdeskundigen dreigt de economische ontwikkeling van de desbetreffende regio's te vertragen. Daarvoor waarschuwt de bouwsector, die erop wijst dat belangrijke verkeersverbindingen nu later kunnen worden ontwikkeld. Volgens branchevereniging Bouwend Nederland legt de vertraging ook een pijnlijk probleem bloot, namelijk een gebrek aan zekerheid over hoeveel stikstof mag worden uitgestoten.

Door die onzekerheid moeten deskundigen keer op keer opnieuw berekeningen maken over de stikstofuitstoot, waardoor ze worden overvraagd. Om meer zekerheid te scheppen zou er volgens de belangenvereniging een duidelijk plan moeten komen over het terugdringen van de stikstofuitstoot, zodat er weer ruimte komt voor bijvoorbeeld bouwprojecten. Bouwend Nederland vindt ook dat de overheid meer zou kunnen samenwerken met deskundigen die zij zelf of andere bedrijven in huis hebben.

Doordat bijvoorbeeld de verbreding van de A58 tussen Eindhoven en Tilburg en die van de A6 tussen Almere Oostvaarders en Lelystad later plaatsvindt, dreigt ook de stroom aan nieuwe opdrachten bij bouwconcerns op te drogen. "Dit is een streep door de rekening", zegt een woordvoerder van Dura Vermeer. "We hebben al te maken met vertraging door stikstof en prijsstijgingen door de oorlog in Oekraine. En we hebben dit soort projecten hard nodig voor onze continuiteit van opdrachten." Hij wijst erop dat ook veel leveranciers en partners van bouwers worden geraakt als ze een tijdlang minder projecten onderhanden hebben.

Overig Bouwnieuws

Liander: stroomnet in nog meer plaatsen overbelast 04-08-2022
'Stikstofdeadline kan 5 jaar later' 04-08-2022
Rijtjeshuis meest voorkomende soort woning 03-08-2022
Flinke kluslijst gebreken tijdelijk Kamergebouw 01-08-2022
Concertzaal Amare wordt 2 centimeter opgetild 01-08-2022
Heijmans: combineer uitkopen boeren met oplossen woningnood 01-08-2022
De houtkachel wint weer terrein door de gascrisis 01-08-2022
Heijmans heeft last van stikstofproblemen 29-07-2022
Afscheid Russische energie stuwt resultaten Arcadis 28-07-2022
Vergunningen bouw Limburgse bioraffinagefabriek niet in orde 27-07-2022
 

Onze partners

  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
  • Roval Aluminium
  • Sterk Beton
  • Struyk Verwo Infra
  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
Sluit deze advertentie