Abn amro bouw nieuwe woningen steeds lastiger
Javascript is uitgeschakeld

ABN AMRO: bouw nieuwe woningen steeds lastiger

Geplaatst: 16-11-2022
ABN AMRO: bouw nieuwe woningen steeds lastiger

AMSTERDAM - De bouw van nieuwe woningen wordt steeds lastiger vanwege ongunstige marktomstandigheden. Dat schrijft ABN AMRO in een nieuw rapport over de bouwsector. Volgens de bank zorgen onder meer de stijgende rente, hogere duurzaamheid- en kwaliteitseisen en moeizame vergunningverlening door de stikstofproblematiek voor tegenwind. ABN AMRO concludeert dan ook dat het "opleveren van energiezuinige en betaalbare nieuwbouw een zware opgave is".

De problemen zetten volgens de bank meer druk op het kabinet om tot en met 2030 900.000 nieuwe huizen bij te bouwen om zo de woningnood tegen te gaan. ABN AMRO geeft aan dat de stijgende rente zorgt voor hogere financieringskosten waardoor opdrachtgevers meer afwachtend worden, wat dus een rem zet op risicovolle projecten. De rentestijging betekent ook dat er minder vraag is voor de relatief dure nieuwbouwwoningen. Woningkopers hebben een lagere leencapaciteit, waardoor de vraag naar nieuwbouwprojecten afneemt.

Daarnaast blijven de materiaalkosten voor bouwers hoog en wordt het eisenpakket voor nieuwbouw steeds groter vanwege de stikstofproblematiek. Zo moeten zonnepanelen en warmtepompen veel vaker geïnstalleerd worden in nieuwbouw. Ook de problemen bij energie-infrastructuur spelen een rol. Op verschillende plekken zit het elektriciteitsnet op de maximale capaciteit, waardoor nieuwbouwwoningen en bedrijfspanden alleen kunnen worden aangesloten als tegelijk het elektriciteitsnet uitgebreid wordt. Maar door materiaal- en personeelstekorten worden die investeringen bemoeilijkt.

ABN AMRO zegt dat er ook lichtpuntjes zijn. Er blijft namelijk een structureel grote behoefte aan woningen. Ook brengen de energietransitie en de renovatie van bestaande bouw een stroom aan opdrachten voor bouwbedrijven met zich mee, aldus de bank.

Overig Bouwnieuws

Silhouette torenspits Notre-Dame weer zichtbaar 30-11-2023
Oplossing voor verontreinigd water Katwijk 30-11-2023
Meer plastic uit afval nodig voor verduurzaming 30-11-2023
Nijmegen ontwikkelen westkant van stationsgebied 29-11-2023
Vleermuis geen obstakel voor bouw justitieel complex 29-11-2023
Miljoenen voor onderzoek naar duurzame oplossing PFAS 29-11-2023
400 aanmeldingen voor piekbelastersregeling stikstof 29-11-2023
Overijssel neemt regie in energiebeleid 28-11-2023
ABN AMRO: verwerk klimaatrisico's in de huizenprijs 28-11-2023
Gemeente Amsterdam wil nu echt schimmelvrije huizen 28-11-2023
 

Onze partners

  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
  • VBI
  • VELUX Nederland
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
  • ACO
  • Xella Nederland SILKA
Sluit deze advertentie