Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - aedes-en-veh-blij-met-prioriteit-woningmarkt
Javascript is uitgeschakeld

Aedes en VEH blij met prioriteit woningmarkt

Geplaatst: 18-09-2019
Aedes en VEH blij met prioriteit woningmarkt

DEN HAAG - "Eindelijk ziet het kabinet in dat de verhuurdersheffing rampzalig is geweest voor de woningbouw. Dit is een kantelpunt in het kabinetsbeleid van de afgelopen jaren, Dat is positief, maar er is meer nodig. En snel: de wooncrisis is nu.

Verlaag de belastingen voor woningcorporaties, zorg voor bouwlocaties en maak het mogelijk dat corporaties middenhuurwoningen kunnen bouwen", zegt Aedes, de vereniging van woningcorporaties in een reactie op de kabinetsplannen.

Het kabinet trekt de komende tien jaar 100 miljoen euro per jaar uit voor woningbouw. "Maar de totale belastingen voor corporaties rijzen de komende jaren de pan uit. Daarvan zijn huurders en woningzoekenden de dupe. Dat geld moet naar nieuwbouw, naar verduurzaming en naar leefbare wijken", aldus Marnix Norder, voorzitter van Aedes.

Vereniging Eigen Huis (VEH) is van mening dat alleen een grote zak geld van het kabinet niet voldoende is om met kracht de woningmarktproblemen op te lossen. Daarvoor is het volgens VEH ook nodig dat minister Ollongren ook de bevoegdheid en het instrumentarium krijgt om nieuwbouw bij provincies en gemeenten af te dwingen.

De vereniging vindt het hard nodig dat het kabinet kijkt naar mogelijkheden om de positie van starters te versterken, door ze vrij te stellen van overdrachtsbelasting en beleggers meer te laten betalen.

Het kabinet wil prioriteit geven aan woningbouw en starters op de woningmarkt. Wat dat oplevert zal echter pas blijken bij de uitwerking. Effectieve maatregelen zijn hard nodig, want intussen loopt het woningtekort net zo hard op als de huizenprijzen, aldus VEH.

Overig Bouwnieuws

'Koopregelingen nieuwbouwwoningen in het nauw' 05-06-2020
EIB adviseert maatregelen voor behoud 28.000 banen 05-06-2020
Architect Houben pakt Boijmans van Beuningen grondig aan 05-06-2020
Nog geen corona-impact bij Nationale Hypotheek Garantie 04-06-2020
Van Wijnen in handen van investeerder HAL 04-06-2020
'Energierekening daalt met 100 euro per jaar' 04-06-2020
'Betaalbare koop- of huurwoning bij afbouw subsidies' 04-06-2020
Kabinet wil 10.000 extra woonplekken voor dak- en thuislozen 04-06-2020
'Nieuwbouwhuis vaak duurder door heel normale voorzieningen' 04-06-2020
Amsterdam vraagt de rechter: red het warmtenet 04-06-2020
 

Onze partners

  • Van de Vin ramen en kozijnen
  • Faay Vianen
  • Fermacell
  • Hakron
  • Halfen
  • Therminon
  • Totaaldakconcept.NL
Sluit deze advertentie