Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - alarm-over-meer-gebouwen-met-zwakke-vloeren
Javascript is uitgeschakeld

Alarm over meer gebouwen met zwakke vloeren

Geplaatst: 25-09-2017
Alarm over meer gebouwen met zwakke vloeren

EINDHOVEN - Deskundigen die de instorting van een parkeergarage bij Eindhoven Airport analyseerden, hebben aan de bel getrokken omdat in Nederland mogelijk nog een aantal gebouwen staat met dezelfde constructie. Directielid Simon Wijte van adviesbureau Hageman heeft dat maandag gezegd bij de presentatie van zijn onderzoek naar de instorting van het gebouw in Eindhoven.

De situatie van de parkeergarage Eindhoven was bijzonder, maar onderzoekers sluiten niet uit dat dezelfde bouwwijze (zelfdichtend beton en een glad vloeroppervlak) ook op andere plekken is toegepast. Ze hebben het ministerie van Binnenlandse Zaken daarom gewaarschuwd. Ook de gemeente Eindhoven heeft bij het ministerie aan de bel getrokken.

Wijte kon geen aantal noemen. Bouwbedrijf BAM die de parkeergarage in Eindhoven bouwde heeft in de eigen portefeuille ongeveer 25 gebouwen die aandacht verdienen, zei directeur Jaap Hazeleger. Volgens hem is er geen reden tot bezorgdheid en geen aanleiding om te denken dat bestaande gebouwen kunnen bezwijken.

Het onderzoek naar de oorzaak van de instorting van een deel van de parkeergarage bij het Eindhovense vliegveld op zaterdag 27 mei is uitgevoerd door zowel adviesbureau Hageman als door TNO. De uitkomsten zijn hetzelfde: de voorgefabriceerde vloer op de bovenste verdieping was lang niet sterk genoeg en voldeed niet aan de norm. De sterkte was drie keer minder dan gebruikelijk.

Bij het ontwerp is vermoedelijk een inschattingsfout gemaakt. Er is een situatie ontstaan waar constructeurs volgens de onderzoekers te weinig rekening mee houden. De kracht op de vloer van de bovenste verdieping werd op de dag van de instorting extra vergroot door het warme weer. Het parkeerdek begon te scheuren en zakte naar beneden. Door het gewicht van de vloer, bezweken ook de derde, tweede en eerste verdieping.

Overig Bouwnieuws

'Verbeter brandveiligheid parkeergarages met elektrische auto's' 09-07-2020
Stijging huizenprijzen zet tweede kwartaal door ondanks coronacrisis 09-07-2020
UNStudio levert winnende ontwerp Zuid-Koreaans voetbalcentrum 09-07-2020
ABN AMRO: huizenprijzen volgend jaar 2 procent omlaag 09-07-2020
Sterkste stijging huizenprijzen eurozone in bijna 13 jaar 08-07-2020
Europese Commissie: binnen vier jaar zes keer zoveel waterstof 08-07-2020
Boete voor staalbouwbedrijf na dodelijk bedrijfsongeval 08-07-2020
Rotterdam en Den Haag steken ruim 400 miljoen in tramnet 08-07-2020
Ruim tweehonderd laadpalen per dag erbij in 2021 08-07-2020
Koper nieuwbouw in Amsterdam moet huis zelf bewonen 07-07-2020
 

Onze partners

  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
  • Kubus Informatiesystemen
  • Archidat Bouwformatie
  • Dutch Engineering
  • JET BIK Projecten
  • Ravago Building Solutions Netherlands
Sluit deze advertentie