Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - alliander-zeer-bezorgd-over-uitvoering-klimaatakkoord
Javascript is uitgeschakeld

Alliander zeer bezorgd over uitvoering Klimaatakkoord

Geplaatst: 19-02-2020
Alliander zeer bezorgd over uitvoering Klimaatakkoord

ARNHEM - Alliander maakt zich zorgen over de megaklus om Nederland klaar te stomen voor de overgang naar hernieuwbare energie. De opgave is veel complexer dan het simpelweg aanleggen van laadpalen, zonneparken, windmolens en warmtepompen. Daarom wil het grote energienetwerkbedrijf dat er een masterplan komt waarin de uitvoering van het Klimaatakkoord beter wordt gecoördineerd.

"We hebben met elkaar wel scherp wat er moet gebeuren, maar hóe we dit uitvoeren moet nu alle aandacht krijgen", vindt de organisatie. "Gaan we als eerste de projecten doen met de meeste CO2-impact? Waar en wanneer moeten al die laadpalen worden gerealiseerd? Welke activiteiten gaan de schaarse technici als eerste uitvoeren?"

Alliander is bijvoorbeeld al vijf jaar op zoek naar een geschikte locatie voor een onderstation in de Haarlemmermeer om aan de snelgroeiende vraag naar elektriciteit te voldoen. Fysieke ruimte is niet alleen daar een probleem. Op dit moment heeft Alliander op vijftig locaties grote moeite om ruimte te vinden om installaties te bouwen. Vierkante meters zijn bijna niet te vinden.

Wat ook meespeelt zijn de procedures die doorlopen moeten worden. Het verkrijgen van een bouwvergunning voor een zogeheten onderstation duurt soms wel vier jaar. Dat betekent dat de realisatie van een onderstation van plan tot ingebruikname kan oplopen tot tien jaar. Ook kampt Alliander met een tekort aan technici om al het werk uit te voeren.

"We staan pas aan het begin van de uitrol van het klimaatakkoord", benadrukt de onderneming. "Vóór 2030 moet er voor 35 terawattuur aan duurzame energie zijn aangesloten, zijn anderhalf miljoen woningen van het aardgas en zijn er 1,8 miljoen laadpalen geïnstalleerd. Dit heeft forse impact op het net. Dit vraagt om minstens een verdubbeling van het huidige stroomnet. Een opgave waar we normaal gesproken veertig jaar over doen en die we nu in tien jaar tijd moeten realiseren."

Overig Bouwnieuws

'Corona raakt markt voor verhuur kantoren en bedrijfsruimte hard' 02-04-2020
Omgevingswet opnieuw uitgesteld 02-04-2020
'Burger wil meer informatie energiezuiniger maken woning' 02-04-2020
NVM: 'Een goede woning is belangrijker dan ooit' 01-04-2020
Woningcorporatie Stadgenoot onder verscherpt toezicht 31-03-2020
Bouwbedrijf BAM schrapt dividend en trekt prognoses in 31-03-2020
Haarlemmermeer wil zonneakker naast landingsbaan Schiphol 31-03-2020
Staalreus ArcelorMittal schroeft productie terug door coronavirus 31-03-2020
Minimumtarief voor stroom uit eigen zonnepanelen 31-03-2020
Havensteder zet drones in voor onderhoudsinspecties gebouwen 30-03-2020
 

Onze partners

  • ACO
  • Xella Nederland SILKA
  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
  • Kubus Informatiesystemen
  • Archidat Bouwformatie
  • Dutch Engineering
Sluit deze advertentie