Aluminiumsmelter aldel gaswinning in groningen is nodig
Javascript is uitgeschakeld

Aluminiumsmelter Aldel: gaswinning in Groningen is nodig

Geplaatst: 09-03-2022
Aluminiumsmelter Aldel: gaswinning in Groningen is nodig

DELFZIJL - Aluminiumsmelterij Aldel uit Delfzijl wil dat de overheid snel met maatregelen komt voor de energie-intensieve industrie om die te helpen met de torenhoge gasprijs. Dat zegt financieel directeur Eric Wildschut van Aldel. Hij pleit onder meer voor het heropstarten van de gaswinning in Groningen en het langer openhouden van steenkolencentrales om de energiecrisis door te komen. Ook waarschuwt hij voor de Europese afhankelijkheid van grondstoffen zoals aluminium van Rusland.

"Alles moet nu besproken kunnen worden. Dit is de tijd voor de overheid om in gesprek te gaan met de energie-intensieve industrie over de hoge energieprijzen", aldus Wildschut. Aldel trok vorig jaar al aan de bel over de sterk stijgende energiekosten en de impact daarvan op het bedrijf. "We hebben het van de daken geschreeuwd." Volgens Wildschut is de "tijdelijkheid" van het probleem van hoge energieprijzen nu voorbij. "Het wordt alleen maar erger."

Vanwege de zeer hoge energieprijzen heeft Aldel de productie van eigen aluminium gestaakt, met het verlies van 120 arbeidsplaatsen. Het bedrijf moet nu op de open markt aluminium inkopen. Rusland is een zeer belangrijke aluminiumproducent. Wildschut zegt dat als de Europese aluminiumproductie stil komt te liggen door de hoge energieprijzen we steeds afhankelijker worden van importen van onder andere uit Rusland. "Die afhankelijkheid moet juist los", stelt hij.

Wildschut wil daarom graag zo snel mogelijk weer beginnen met eigen aluminiumproductie in het Groningse Delfzijl, maar vanwege de hoge energieprijzen is dat nu niet rendabel. "Terwijl aluminium juist heel belangrijk is voor de energietransitie", verklaart Wildschut. "Er is dan ook nu steun nodig voor de energie-intensieve industrie. Maak je hard voor je eigen industrie."

Overig Bouwnieuws

De Hypotheekshop: angst voor recessie merkbaar op woningmarkt 29-09-2022
CU en D66: kijk bij toewijzing woning ook naar totale woonlasten 29-09-2022
Hoge inflatie drukt op resultaten bouwmarkt Hornbach 29-09-2022
Diverse organisaties eisen actie voor gezondere schoolgebouwen 29-09-2022
Vattenfall wint Duitse aanbesteding voor windmolenpark Noordzee 29-09-2022
Rotterdam wil nieuwe brug over de Maas van Oost naar Zuid 29-09-2022
Gros gemeenteambtenaren wil uitstel Omgevingswet 29-09-2022
Rapport: maatwerk nodig om starters aan huis te helpen 27-09-2022
Prijsvergelijker: gebruik warmtepomp duurder door energieplafond 27-09-2022
ABN AMRO: veel kantoren voldoen nog niet aan duurzaamheidseisen 27-09-2022
 

Onze partners

  • Dycore
  • Leviat
  • Emco Benelux
  • Derbigum duurzame dakbedekking
  • Van de Vin ramen en kozijnen
  • Faay Vianen
  • Fakro Nederland
Sluit deze advertentie