Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - amsterdam-blijft-investeren-in-herstel-en-groei-na-coronacrisis
Javascript is uitgeschakeld

Amsterdam blijft investeren in herstel en groei na coronacrisis

Geplaatst: 12-05-2021
Amsterdam blijft investeren in herstel en groei na coronacrisis

AMSTERDAM - Amsterdam wil de gevolgen van de coronacrisis zo veel mogelijk beperken en investeert daarom in het weer opengaan van de stad. Het college steekt dit jaar en volgend jaar 1,5 miljard euro in onderwijshuisvesting, het onderhoud en groen van de stad, wijkvoorzieningen, zorgcentra, sportvelden, veiligheid, kunst en cultuur en duurzaamheid. Dat levert banen en economische groei op, zo staat in de Voorjaarsnota die woensdag is gepresenteerd.

Wethouder Victor Everhardt (financiën): "We gaan Amsterdam zo goed mogelijk door de crisis loodsen en bijdragen aan het herstel van de stad. Dat doen we door te blijven investeren daar waar dat het hardste nodig is, om de toenemende ongelijkheid en werkloosheid aan te pakken en de energietransitie aan te jagen. Tegelijkertijd dichten we de gaten in de begroting die onder andere door corona zijn ontstaan en lukt het ons een sluitende begroting te presenteren. Wel hebben we nog steeds zorgen over de structurele tekorten in de zorg en jeugdhulp. We blijven het Rijk dringend vragen om structurele compensatie voor deze tekorten."

Door het wegblijven van toeristen en teruglopen van parkeergelden nemen de inkomsten dit jaar met meer dan 200 miljoen euro af. Veel financiële klappen worden opgevangen door een beroep te doen op de algemene reserve. Ook rekent het stadsbestuur erop dat het Rijk bijspringt. In deze Voorjaarsnota reserveert het college daarom 91,5 miljoen euro voor 2021 van de te verwachten toeristenbelastingcompensatie van het Rijk over 2020.

Amsterdam steekt extra geld in een steunplan voor kunst en cultuur (21,4 miljoen) en in de bouw van het Namenmonument voor Holocaustslachtoffers zonder graf (2 miljoen euro). Ook wordt meer geïnvesteerd in zomerscholen en andere zomeractiviteiten voor jongeren, die door de lockdowns te lijden hebben gehad.

Door de forse investeringen neemt de schuld op de balans van de stad dit jaar toe met 800 miljoen euro en stijgt van 6,1 miljard naar 6,9 miljard. Dit zijn deels leningen bij partijen op de financiële markt zoals de Nederlandse Waterschapsbank. Doordat de rente erg laag is, is deze schuld goed houdbaar, legt een woordvoerder van de wethouder uit.

De Voorjaarsnota wordt begin juli besproken in de gemeenteraad.

Overig Bouwnieuws

Coronapandemie zorgt voor recordverkoop recreatiewoningen 23-06-2021
Werk op bouwplaats Brabantse Best stilgelegd 23-06-2021
Ontwikkelaars willen nieuwe stad bouwen: Eemvallei Stad 22-06-2021
'Bouw woningen moet gepaard gaan met investeringen in ov' 22-06-2021
Huizenprijzen breken weer record en stijgen harder 22-06-2021
Minister: Rijk moet met 20 miljard bijspringen voor woningbouw 22-06-2021
Gemeente laat zelf woningen bouwen voor middeninkomens 22-06-2021
Beladen gesprek over Feyenoord City verloopt zonder incidenten 21-06-2021
'Staat moet paleis Soestdijk terugkopen' 21-06-2021
'Bezuinigen op asfalt 'onverantwoord' volgens minister' 21-06-2021
 

Onze partners

  • Sterk Beton
  • Struyk Verwo Infra
  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
  • VBI
  • VELUX Nederland
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
Sluit deze advertentie