Amsterdam blijft investeren in herstel en groei na coronacri
Javascript is uitgeschakeld

Amsterdam blijft investeren in herstel en groei na coronacrisis

Geplaatst: 12-05-2021
Amsterdam blijft investeren in herstel en groei na coronacrisis

AMSTERDAM - Amsterdam wil de gevolgen van de coronacrisis zo veel mogelijk beperken en investeert daarom in het weer opengaan van de stad. Het college steekt dit jaar en volgend jaar 1,5 miljard euro in onderwijshuisvesting, het onderhoud en groen van de stad, wijkvoorzieningen, zorgcentra, sportvelden, veiligheid, kunst en cultuur en duurzaamheid. Dat levert banen en economische groei op, zo staat in de Voorjaarsnota die woensdag is gepresenteerd.

Wethouder Victor Everhardt (financiën): "We gaan Amsterdam zo goed mogelijk door de crisis loodsen en bijdragen aan het herstel van de stad. Dat doen we door te blijven investeren daar waar dat het hardste nodig is, om de toenemende ongelijkheid en werkloosheid aan te pakken en de energietransitie aan te jagen. Tegelijkertijd dichten we de gaten in de begroting die onder andere door corona zijn ontstaan en lukt het ons een sluitende begroting te presenteren. Wel hebben we nog steeds zorgen over de structurele tekorten in de zorg en jeugdhulp. We blijven het Rijk dringend vragen om structurele compensatie voor deze tekorten."

Door het wegblijven van toeristen en teruglopen van parkeergelden nemen de inkomsten dit jaar met meer dan 200 miljoen euro af. Veel financiële klappen worden opgevangen door een beroep te doen op de algemene reserve. Ook rekent het stadsbestuur erop dat het Rijk bijspringt. In deze Voorjaarsnota reserveert het college daarom 91,5 miljoen euro voor 2021 van de te verwachten toeristenbelastingcompensatie van het Rijk over 2020.

Amsterdam steekt extra geld in een steunplan voor kunst en cultuur (21,4 miljoen) en in de bouw van het Namenmonument voor Holocaustslachtoffers zonder graf (2 miljoen euro). Ook wordt meer geïnvesteerd in zomerscholen en andere zomeractiviteiten voor jongeren, die door de lockdowns te lijden hebben gehad.

Door de forse investeringen neemt de schuld op de balans van de stad dit jaar toe met 800 miljoen euro en stijgt van 6,1 miljard naar 6,9 miljard. Dit zijn deels leningen bij partijen op de financiële markt zoals de Nederlandse Waterschapsbank. Doordat de rente erg laag is, is deze schuld goed houdbaar, legt een woordvoerder van de wethouder uit.

De Voorjaarsnota wordt begin juli besproken in de gemeenteraad.

Overig Bouwnieuws

Huurprijzen vrije sector blijven stijgen door krimp aanbod 18-04-2024
Duurdere huizen worden veel sneller verduurzaamd 18-04-2024
Bouw nieuwe hotels in Amsterdam verboden 18-04-2024
Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken 18-04-2024
'Invoering Omgevingswet tot nu toe rustig en stabiel' 17-04-2024
Kosten renovatie Binnenhof verdubbelen bijna 16-04-2024
ABN AMRO: huizenprijzen stijgen richting recordniveau 16-04-2024
Concurrentie onder kopers op woningmarkt neemt sterk toe 16-04-2024
Bouw CO2-opslagproject Porthos gestart 15-04-2024
CO2-uitstoot van grote bedrijven gekelderd 15-04-2024
 

Onze partners

  • Heembeton
  • Therminon
  • Wilms
  • Naxis Energy
  • SOPREMA
  • VIP ISOLUTIONS
  • MEDITE SMARTPLY
Sluit deze advertentie