Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - amsterdam-komt-met-plafond-koopwoningprijzen
Javascript is uitgeschakeld

Amsterdam komt met plafond koopwoningprijzen

Geplaatst: 08-03-2019
Amsterdam komt met plafond koopwoningprijzen

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam kondigt maatregelen aan om verdere stijging van woningprijzen in de stad in te perken. Beleggers en speculanten moeten daarmee buitenspel worden gezet.

Het gaat onder meer om een maximumprijs voor koopwoningen in het middensegment van 175.000 tot 297.000 euro. Die wordt vastgelegd in de erfpachtregels, zo bevestigt een woordvoerster van wethouder Laurens Ivens (wonen) een bericht hierover in Het Parool. Veel woningen in Amsterdam staan op grond die in bezit is van de gemeente. Woningeigenaren betalen voor het gebruik.

Voorkomen verhuur
Verder wil de wethouder onder meer vastleggen dat nieuwe woningen écht worden gebruikt door de koper, schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad. Dat moet voorkomen dat ze voor veel geld worden verhuurd. Het bijbouwen van betaalbare woningen is volgens de gemeente ook belangrijk, maar daarbij geldt vooralsnog vaak dat woningen in aanbouw bij de oplevering al duurder zijn geworden.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) zegt begrip te hebben voor de problemen die de gemeente heeft met de hard opgelopen huizenprijzen. Veel mensen met een middeninkomen die in Amsterdam werken en daar willen wonen kunnen volgens de vereniging de hoge huizenprijzen onmogelijk nog betalen. Volgens de VEH is ook er geen wet of regel die de gemeente verbiedt eisen te stellen bij het uitgeven van bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen.

Geen structurele oplossing
Het maximeren van koopprijzen voor nieuwbouwwoningen in de middensector is volgens de organisatie alleen een oplossing voor de eerste kopers. Voor de volgende koper is dat voordeel er niet meer. Zij zullen de marktprijs van dat moment betalen. Daarmee lost de maatregel structureel niets op, aldus de VEH.

Ook waarschuwt de vereniging voor willekeur bij het toewijzen van de woningen. Welke voorwaarden stelt de gemeente bij de loting en wie wordt ,,instant overwaarde" gegund. Voor bouwers wordt het verder lastiger om aantrekkelijke woningen te bouwen. Zij zullen ervoor kiezen om schraler, goedkoper en kleinere woningen te bouwen. Ook zullen ze gaan schuiven met de bouwkosten.

Overig Bouwnieuws

Noord-Zuidlijn is Beste Gebouw van het Jaar 2019 21-05-2019
Doorsnee huizenprijs blijft boven de 3 ton 21-05-2019
35 miljoen euro voor 'iconische monumenten' 21-05-2019
Project Zuidasdok Amsterdam duurder en later 17-05-2019
Transporttarieven gas kunnen stevig omhoog 17-05-2019
Betalingsproblemen hypotheken verder omlaag 17-05-2019
Aantal omgebouwde kantoren bijna gehalveerd 17-05-2019
Vier bedrijven knokken om windpark Noordzee 17-05-2019
Rekenkamer: energierekening onnodig hoog 17-05-2019
VolkerWessels schrijft weer af op sluizenklus 16-05-2019
 

Onze partners

  • ACO
  • Xella Nederland
  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
  • Kubus Informatiesystemen
  • Archidat Bouwformatie
  • Dutch Engineering
Sluit deze advertentie