Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - architect-quist-naar-rechter-wegens-verminking-ontwerp
Javascript is uitgeschakeld

Architect Quist naar rechter wegens 'verminking' ontwerp

Geplaatst: 22-07-2021
Architect Quist naar rechter wegens 'verminking' ontwerp

ROTTERDAM - Architect Wim Quist spant een rechtszaak aan omdat Evides Waterbedrijf in Kralingen een nieuw hoofdkantoor wil bouwen op een door hem ontworpen drinkwatercomplex. Hij vindt dat de nieuwbouw zijn ontwerp "ernstig verminkt". Het kort geding tegen het bedrijf is op 29 september in Rotterdam.

Quist, inmiddels 90 en ooit Rijksbouwmeester, ontwierp voor de Drinkwaterleiding Rotterdam (DWL) drie drinkwaterproductiebedrijven waaronder in 1977 een in Kralingen direct naast de Brienenoordbrug, nu het ontwerp in kwestie.

DWL en diens rechtsopvolger Evides Waterbedrijf hebben Quist volgens zijn woordvoerder altijd op de hoogte gehouden van veranderingen en hem ook telkens betrokken als adviseur bij onderhoud, renovatie of wijziging. "Naar nu blijkt werkt Evides al jarenlang aan een uitbreiding van haar hoofdkantoor op de locatie Kralingen, zonder dat men Quist daarover zelfs maar heeft geïnformeerd; hij kwam er vorig jaar bij toeval achter."

Het nieuwe ontwerp is driehoekig, omvat viereneenhalve bouwlaag en wordt volgens de zegsman "plompverloren" aan de kopgevel van het éénlaagse dienstengebouw in Kralingen van Quist vastgebouwd. Het hele ensemble wordt volgens hem zo aangetast. Dat is nog niet alles. "Tot overmaat van ramp moet een grote sculptuur van de beroemde kunstenaar André Volten wijken voor een extra parkeerterrein." Het werk van wijlen Volten is ook onderdeel van het geheel en verplaatsing zou de samenhang eveneens aantasten.

Quist heeft volgens zijn woordvoerder direct geprotesteerd en een jaar lang getracht om Evides op andere gedachten te brengen. Hij heeft ook alternatieve mogelijkheden aangedragen die volgens hem wel recht doen aan de architectonische waarde van het geheel. Maar hij krijgt er geen poot aan de grond en Evides wil de plannen doorzetten.

Evides wil niet op de zaak ingaan: "Wij zijn inderdaad bezig met de ontwikkeling van een nieuw hoofdkantoor, waarbij we in overeenstemming met de Aanbestedingswet een uiterst zorgvuldige Europese aanbestedingsprocedure hebben gevolgd. Naar aanleiding van de plannen voor de bouw van het nieuwe hoofdkantoor zijn wij geruime tijd in gesprek geweest met de heer Quist. Nu het onder de rechter ligt, doen we verder geen mededelingen", aldus de woordvoerster.

Zijn woordvoerder zegt dat Quist zich gesteund weet door vele prominenten uit de architectuurwereld. Ook in de kunstwereld is volgens hem rumoer ontstaan, ook wegens de dreigende verwijdering van het kunstwerk van Volten.

Overig Bouwnieuws

Huurcorporaties leden miljoenenschade door afspraken liftbouwers 22-07-2021
Utrecht wil met eigen fonds huizen betaalbaar houden 22-07-2021
Deltacommissaris wil waterbeheer standaard in bouwplannen 22-07-2021
Unica gaat klimaatinstallaties Defensie onderhouden 22-07-2021
'Woningbouw dreigt vast te lopen als gemeenten geen gronden kopen' 22-07-2021
412 miljoen voor verbetering van 22.000 woningen 15-07-2021
Architect zoekt online vaakst gevelbekleding, aannemers isolatie 15-07-2021
Gelderland wil aparte status Veluwe in aanpak stikstof 14-07-2021
Plegt-Vos wil als eerste heel huis bouwen met robot 14-07-2021
Geen tweede Microsoft-datacenter bij Middenmeer 14-07-2021
 

Onze partners

  • Sterk Beton
  • Struyk Verwo Infra
  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
  • VBI
  • VELUX Nederland
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
Sluit deze advertentie