Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - belangrijke-mijlpaal-richting-klimaatakkoord
Javascript is uitgeschakeld

‘Belangrijke mijlpaal richting Klimaatakkoord'

Geplaatst: 10-07-2018
‘Belangrijke mijlpaal richting Klimaatakkoord'

DEN HAAG - Het Klimaatakkoord is nog verre van af, maar nu de hoofdlijnen op papier staan is volgens voorzitter van het Klimaatberaad Ed Nijpels wel een ,,heel belangrijke mijlpaal’’ bereikt. Nijpels verwacht dat eind dit jaar een ,,volwassen akkoord’’ op tafel ligt.

De voorzitter noemt het overleg over een Klimaatakkoord ,,polderen zoals nog nooit is vertoond’’. In totaal praten meer dan honderd organisaties mee over welke maatregelen nodig zijn om de uitstoot van broeikasgassen op zijn minst met 49 procent terug te dringen in 2030. Zowel overheden als bedrijven en maatschappelijke organisaties zitten om de vijf tafels die voor afzonderlijke sectoren zijn ingericht.

Nijpels zei tijdens zijn presentatie dat niemand de minimale 49 procent reductie ter discussie heeft gesteld. ,,Daar bestaat consensus over. En niemand is boos weggelopen, ook al is het er soms hard aan toe gegaan. We hebben het hele spul bij elkaar gehouden'', aldus Nijpels. Hij zei dat heel Nederland te maken krijgt met de gevolgen van het klimaatbeleid. Dat vergt veel investeringen, maar biedt volgens hem ook kansen, zoals nieuwe innovaties en werkgelegenheid die daar weer uit voortkomt. En de wereld wordt er beter van, aldus de voorzitter.

De plannen worden nog doorgerekend door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau (CPB). Als daaruit zou blijken dat de 49 procent niet wordt gehaald, dan moeten de voorstellen worden aangepast, zegt hij. Hoe de rekening wordt verdeeld, is uiteindelijk aan de politiek.

,,De belangen zijn heel groot, de opvattingen lagen soms ver uiteen’’, schrijft Nijpels in het voorwoord van het dinsdag verschenen rapport met voorstellen voor de hoofdlijnen. ,,Het is nog geen homogeen pakket met vergelijkbaar uitgewerkte voorstellen’’, erkent hij. Maar het is volgens de voorzitter en oud-VVD-leider wel een basis waarop goed kan worden voortgebouwd.

Overig Bouwnieuws

Het hoogste houten gebouw ter wereld geopend 18-03-2019
'Veel nieuwe banen door klimaatakkoord' 18-03-2019
'Huiseigenaren kiezen voor vergroening' 18-03-2019
Woningverkopen duiken onder 200.000 15-03-2019
'100.000 Zeeuwse huizen aan getijdenstroom' 14-03-2019
Stroomlevering zonnepark Eemshaven gestart 14-03-2019
VEH: 'Onzekerheid blijft na doorrekening klimaatmaatregelen' 14-03-2019
Bebouwing rukt op in heel Nederland 14-03-2019
Werkzaamheden verbreding A1 uitgebreid 14-03-2019
Stedin doet Joulz van de hand 14-03-2019
 

Onze partners

  • Xella Nederland
  • ACO
  • Saint-Gobain Weber Beamix
  • Bouwen met Staal
  • Xella Nederland
  • De RuwBouw Groep
  • BIA Beton
Sluit deze advertentie