Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - belangrijke-mijlpaal-richting-klimaatakkoord
Javascript is uitgeschakeld

‘Belangrijke mijlpaal richting Klimaatakkoord'

Geplaatst: 10-07-2018
‘Belangrijke mijlpaal richting Klimaatakkoord'

DEN HAAG - Het Klimaatakkoord is nog verre van af, maar nu de hoofdlijnen op papier staan is volgens voorzitter van het Klimaatberaad Ed Nijpels wel een ,,heel belangrijke mijlpaal’’ bereikt. Nijpels verwacht dat eind dit jaar een ,,volwassen akkoord’’ op tafel ligt.

De voorzitter noemt het overleg over een Klimaatakkoord ,,polderen zoals nog nooit is vertoond’’. In totaal praten meer dan honderd organisaties mee over welke maatregelen nodig zijn om de uitstoot van broeikasgassen op zijn minst met 49 procent terug te dringen in 2030. Zowel overheden als bedrijven en maatschappelijke organisaties zitten om de vijf tafels die voor afzonderlijke sectoren zijn ingericht.

Nijpels zei tijdens zijn presentatie dat niemand de minimale 49 procent reductie ter discussie heeft gesteld. ,,Daar bestaat consensus over. En niemand is boos weggelopen, ook al is het er soms hard aan toe gegaan. We hebben het hele spul bij elkaar gehouden'', aldus Nijpels. Hij zei dat heel Nederland te maken krijgt met de gevolgen van het klimaatbeleid. Dat vergt veel investeringen, maar biedt volgens hem ook kansen, zoals nieuwe innovaties en werkgelegenheid die daar weer uit voortkomt. En de wereld wordt er beter van, aldus de voorzitter.

De plannen worden nog doorgerekend door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau (CPB). Als daaruit zou blijken dat de 49 procent niet wordt gehaald, dan moeten de voorstellen worden aangepast, zegt hij. Hoe de rekening wordt verdeeld, is uiteindelijk aan de politiek.

,,De belangen zijn heel groot, de opvattingen lagen soms ver uiteen’’, schrijft Nijpels in het voorwoord van het dinsdag verschenen rapport met voorstellen voor de hoofdlijnen. ,,Het is nog geen homogeen pakket met vergelijkbaar uitgewerkte voorstellen’’, erkent hij. Maar het is volgens de voorzitter en oud-VVD-leider wel een basis waarop goed kan worden voortgebouwd.

Overig Bouwnieuws

Groningen ontvangt vrijbrief voor herstel huizen 25-09-2018
Dynamiek op markt voor recreatiewoningen blijft toenemen 25-09-2018
Verfconcern PPG lijft Nederlands bedrijf in 25-09-2018
Eenvoudiger bouwen voor middenhuur 25-09-2018
DHL opent nieuw sorteercentrum in Amsterdam 25-09-2018
'Herstel gaat aan veel winkelstraten voorbij' 25-09-2018
Berijdbare zonnepanelen nu ook op rijksweg getest 24-09-2018
'Rappe prijstoename huizen niet vol te houden' 24-09-2018
Europese architect verwacht meer gebruik natuurlijk isolatiemateriaal 20-09-2018
OnderhoudNL over Miljoenennota: ‘Kostenstijging remt groei’ 20-09-2018
 

Hein de Kort

Onze partners

  • Tremco Illbruck
  • Gebr. Bodegraven
  • De Hoop Pekso
  • Daas Baksteen
  • De Groot Vroomshoop
  • Deceuninck Kunststof
  • Marmerindustrie Heel
Sluit deze advertentie