Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - belangrijke-mijlpaal-richting-klimaatakkoord
Javascript is uitgeschakeld

‘Belangrijke mijlpaal richting Klimaatakkoord'

Geplaatst: 10-07-2018
‘Belangrijke mijlpaal richting Klimaatakkoord'

DEN HAAG - Het Klimaatakkoord is nog verre van af, maar nu de hoofdlijnen op papier staan is volgens voorzitter van het Klimaatberaad Ed Nijpels wel een ,,heel belangrijke mijlpaal’’ bereikt. Nijpels verwacht dat eind dit jaar een ,,volwassen akkoord’’ op tafel ligt.

De voorzitter noemt het overleg over een Klimaatakkoord ,,polderen zoals nog nooit is vertoond’’. In totaal praten meer dan honderd organisaties mee over welke maatregelen nodig zijn om de uitstoot van broeikasgassen op zijn minst met 49 procent terug te dringen in 2030. Zowel overheden als bedrijven en maatschappelijke organisaties zitten om de vijf tafels die voor afzonderlijke sectoren zijn ingericht.

Nijpels zei tijdens zijn presentatie dat niemand de minimale 49 procent reductie ter discussie heeft gesteld. ,,Daar bestaat consensus over. En niemand is boos weggelopen, ook al is het er soms hard aan toe gegaan. We hebben het hele spul bij elkaar gehouden'', aldus Nijpels. Hij zei dat heel Nederland te maken krijgt met de gevolgen van het klimaatbeleid. Dat vergt veel investeringen, maar biedt volgens hem ook kansen, zoals nieuwe innovaties en werkgelegenheid die daar weer uit voortkomt. En de wereld wordt er beter van, aldus de voorzitter.

De plannen worden nog doorgerekend door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau (CPB). Als daaruit zou blijken dat de 49 procent niet wordt gehaald, dan moeten de voorstellen worden aangepast, zegt hij. Hoe de rekening wordt verdeeld, is uiteindelijk aan de politiek.

,,De belangen zijn heel groot, de opvattingen lagen soms ver uiteen’’, schrijft Nijpels in het voorwoord van het dinsdag verschenen rapport met voorstellen voor de hoofdlijnen. ,,Het is nog geen homogeen pakket met vergelijkbaar uitgewerkte voorstellen’’, erkent hij. Maar het is volgens de voorzitter en oud-VVD-leider wel een basis waarop goed kan worden voortgebouwd.

Overig Bouwnieuws

Zorgen over kosten verbouwing Binnenhof 12-12-2018
Consument wil wel zonnepanelen, maar geen zonneparken en windmolens 12-12-2018
Aanmelden voor gratis BouwdetailWijzer handboek BENG 12-12-2018
Atelier PRO benoemt drie nieuwe partners 11-12-2018
'Bestelautoverkoop crisis nog niet te boven' 11-12-2018
Private sector aanjager groei architectenbranche 10-12-2018
Energierekening valt in 2019 fors hoger uit 10-12-2018
Utrecht krijgt gebouw hoger dan Domtoren 10-12-2018
Minister: bouwtoezicht begin 2021 naar bedrijfsleven 07-12-2018
'Warmtepomp in oudere huizen werkt niet goed' 06-12-2018
 

Onze partners

  • Daas Baksteen
  • De Groot Vroomshoop
  • Deceuninck Kunststof
  • Marmerindustrie Heel
  • Tarkett
  • Techcomlight
  • BASF Nederland
Sluit deze advertentie