Biedingen op huis voortaan in logboek bijgehouden
Javascript is uitgeschakeld

Biedingen op huis voortaan in logboek bijgehouden

Geplaatst: 28-06-2022
Biedingen op huis voortaan in logboek bijgehouden

AMSTERDAM - Mensen die op zoek zijn naar een huis kunnen binnenkort in een logboek zien welke biedingen zijn uitgebracht op een woning. Drie makelaarsverenigingen zetten op 1 juli een digitaal biedlogboek online. Dat moet het proces rond biedingen op een huis transparanter maken.

De afgelopen jaren waren er veel klachten over misstanden bij makelaars, mede door de grote krapte op de huizenmarkt. Een van de klachten was dat het onduidelijk was of een te koop staand huis nou wel echt naar degenen met het beste bod ging. Daarnaast verzamelde belangenvereniging Vereniging Eigen Huis (VEH) klachten van mensen die bijvoorbeeld op huizenjacht amper kans maakten zonder aankoopmakelaar.

Volgens de makelaarsverenigingen NVM, VBO en Vastgoedpro is het digitale logboek niet de ultieme oplossing voor dit soort misstanden. Maar het middel moet wel tot meer transparantie leiden. Huizenzoekers die een bod hebben uitgebracht op een huis kunnen met ingang van komende maand zien welke andere biedingen zijn gedaan, mits het huis verkocht wordt via een makelaar van een van de drie branche- en beroepsorganisaties.

Het kabinet wil een biedlogboek uiteindelijk verplichten. Makelaars die geen gebruik maken van een gecertificeerd systeem voor het bijhouden van biedingen, mogen dan niet langer de verkoop van een huis begeleiden.

Makelaarsverenigingen en het ministerie van Binnenlandse Zaken ondertekenden begin dit jaar een verbeterplan voor de branche. Naast het logboek beloofden makelaars ook duidelijker te maken aan welke gedragsregels ze zich zullen houden.

Overig Bouwnieuws

Liander: stroomnet in nog meer plaatsen overbelast 04-08-2022
'Stikstofdeadline kan 5 jaar later' 04-08-2022
Rijtjeshuis meest voorkomende soort woning 03-08-2022
Flinke kluslijst gebreken tijdelijk Kamergebouw 01-08-2022
Concertzaal Amare wordt 2 centimeter opgetild 01-08-2022
Heijmans: combineer uitkopen boeren met oplossen woningnood 01-08-2022
De houtkachel wint weer terrein door de gascrisis 01-08-2022
Heijmans heeft last van stikstofproblemen 29-07-2022
Afscheid Russische energie stuwt resultaten Arcadis 28-07-2022
Vergunningen bouw Limburgse bioraffinagefabriek niet in orde 27-07-2022
 

Onze partners

  • Hakron
  • Halfen
  • Carlisle Construction Materials
  • Kawneer
  • Heembeton
  • Therminon
  • Totaaldakconcept.NL
Sluit deze advertentie