Bio afbreekbare landbouwfolie blijkt toch vervuilend
Javascript is uitgeschakeld

'Bio-afbreekbare' landbouwfolie blijkt toch vervuilend

Geplaatst: 09-11-2023
'Bio-afbreekbare' landbouwfolie blijkt toch vervuilend

WAGENINGEN - De Plastic Soup Foundation maakt zich zorgen over vervuiling op akkers en sloten door landbouwfolie dat in theorie heel goed biologisch afbreekbaar zou moeten zijn. In de praktijk valt dat echter tegen, stelt de organisatie, die hier onderzoek naar heeft laten doen door Wageningen University & Research (WUR).

"Biologisch afbreekbare plantaardige folie is speciaal ontwikkeld om snel af te breken in de bodem", zeggen de onderzoekers. "Dit onderzoek toont echter aan dat deze beweringen over biologische afbreekbaarheid ernstig in twijfel kunnen worden getrokken." Een van de problemen is dat deeltjes wegspoelen en zich vervolgens ophopen in de bodem van sloten "waar ze niet meer afbreken". Dat vinden zowel de wetenschappers als de opdrachtgever zorgwekkend.

De Wageningse onderzoekers analyseerden water- en grondmonsters die zijn genomen op zestien boerderijen, acht in Spanje en acht in Nederland. Ze vonden allerlei soorten plastic. Het merendeel daarvan is 'gewoon' plastic uit fossiele bron, 39 procent was gemaakt van biologisch materiaal. Dat laatste zou in theorie snel moeten vergaan in de bodem: volgens de internationale norm die hiervoor geldt, moet 90 procent binnen twee jaar zijn verteerd. De onderzoekers kwamen echter deeltjes tegen van materiaal dat twintig jaar geleden veel werd gebruikt.

In de Nederlandse monsters zaten hogere concentraties plasticdeeltjes dan in de Spaanse. Mogelijk komt dat doordat de temperaturen in Spanje hoger zijn. Onder die omstandigheden verteert het bio-afbreekbare plastic beter dan in het koelere Nederland, denken de onderzoekers. Ze vinden dat meer onderzoek nodig is naar het gedrag van bioplastics in de bodem. Het onderzoek maakt nog niet duidelijk welke schade ophopende bioplastics mogelijk kunnen veroorzaken aan organismen.

Overig Bouwnieuws

Silhouette torenspits Notre-Dame weer zichtbaar 30-11-2023
Oplossing voor verontreinigd water Katwijk 30-11-2023
Meer plastic uit afval nodig voor verduurzaming 30-11-2023
Nijmegen ontwikkelen westkant van stationsgebied 29-11-2023
Vleermuis geen obstakel voor bouw justitieel complex 29-11-2023
Miljoenen voor onderzoek naar duurzame oplossing PFAS 29-11-2023
400 aanmeldingen voor piekbelastersregeling stikstof 29-11-2023
Overijssel neemt regie in energiebeleid 28-11-2023
ABN AMRO: verwerk klimaatrisico's in de huizenprijs 28-11-2023
Gemeente Amsterdam wil nu echt schimmelvrije huizen 28-11-2023
 

Onze partners

  • VELUX Commercial
  • Ravago Building Solutions Netherlands
  • Boon Edam Nederland
  • Xella Nederland
  • Bergschenhoek Luchtcomfort
  • Burgerhout
  • BUVA homecare systemen
Sluit deze advertentie