Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - bonden-blij-met-advies-stoppen-flexibilisering-arbeidsmarkt
Javascript is uitgeschakeld

Bonden blij met advies stoppen flexibilisering arbeidsmarkt

Geplaatst: 23-01-2020
Bonden blij met advies stoppen flexibilisering arbeidsmarkt

DEN HAAG - Vakbond FNV onderschrijft de conclusie van de commissie-Borstlap, die het kabinet woensdag adviseerde de regels en wetten rond werken radicaal aan te passen vanwege toenemende flexibilisering. Dat meldt de bond in een reactie. Volgens CNV is sprake van doorgeschoten flexibilisering.

"Wij zijn blij dat de commissie-Borstlap tot dezelfde conclusie komt als wij, namelijk dat de doorgeslagen flexibilisering van de arbeidsmarkt aangepakt moet worden", stelt FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha. Net als de commissie vindt FNV dat er een einde moet komen aan de "wildgroei" van contracten.

De vakbond is het echter niet op alle punten met de commissie eens. Als kritiekpunt merkt FNV op dat er in het onderzoek weinig oog is voor de rol die werkgevers gespeeld hebben in de flexibilisering van de afgelopen tijd. In het rapport lijkt het alsof werkgevers de huidige situatie is overkomen, terwijl zij hier volgens FNV zelf "jarenlang op hebben aangestuurd". Ook zou er weinig aandacht zijn voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt, zoals mensen met een arbeidshandicap en gaat de commissie in de ogen van FNV te ver met het voorstellen voor het terugschroeven van de ontslagbescherming.

Volgens CNV is het goed dat de commissie-Borstlap de verstoorde verhoudingen op de arbeidsmarkt erkent. De problemen van veel flexwerkers zijn schrijnend. Ze verdienen minder, hebben nauwelijks zekerheid, zijn vaak niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en lopen meer risico op een bedrijfsongeval en op uitbuiting,", aldus CNV-voorman Piet Fortuin. De bond roept ook op tempo te maken met de hervormingen op de arbeidsmarkt.

Ondernemersorganisatie Zelfstandigen Bouw stelt dat de commissie-Borstlap, door voor te stellen iedere werkende als werknemer te beschouwen tenzij kan worden aangetoond dat het een zelfstandige is, voorbij gaat aan de behoefte van zelfstandigen om in vrijheid te ondernemen en zeggenschap te hebben over hun eigen werk. "Dat getuigt van oud denken en een gebrek aan respect voor de ruim 1 miljoen zzp’ers", aldus de organisatie.

Voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw ziet in het eindrapport wel een aantal goede aanbevelingen voor een gezonde arbeidsmarkt. Daarbij wordt onder meer gewezen op het basisstelsel bij arbeidsongeschiktheid voor alle werkenden en het pleidooi voor persoonlijke ontwikkelbudgetten voor alle werkenden. Verhoef is het ook eens met maatregelen die moeten voorkomen dat zzp’ers worden ingeschakeld omdat zij goedkoper zijn dan werknemers.

Overig Bouwnieuws

Woningcorporatie Stadgenoot onder verscherpt toezicht 31-03-2020
Bouwbedrijf BAM schrapt dividend en trekt prognoses in 31-03-2020
Haarlemmermeer wil zonneakker naast landingsbaan Schiphol 31-03-2020
Staalreus ArcelorMittal schroeft productie terug door coronavirus 31-03-2020
Minimumtarief voor stroom uit eigen zonnepanelen 31-03-2020
Havensteder zet drones in voor onderhoudsinspecties gebouwen 30-03-2020
'Bouwsector wacht hardere klap van corona dan van kredietcrisis' 30-03-2020
Zuidasdok mogelijk 1 miljard euro duurder en later klaar 30-03-2020
Corona-spelregels voor veiligheid op de bouwplaats 30-03-2020
Bewoners Flevoland boos over zoekgebieden windmolens 30-03-2020
 

Onze partners

  • Faay Vianen
  • Fermacell
  • Hakron
  • Halfen
  • Therminon
  • Totaaldakconcept.NL
  • Wilms
Sluit deze advertentie