Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - bonden-blij-met-advies-stoppen-flexibilisering-arbeidsmarkt
Javascript is uitgeschakeld

Bonden blij met advies stoppen flexibilisering arbeidsmarkt

Geplaatst: 23-01-2020
Bonden blij met advies stoppen flexibilisering arbeidsmarkt

DEN HAAG - Vakbond FNV onderschrijft de conclusie van de commissie-Borstlap, die het kabinet woensdag adviseerde de regels en wetten rond werken radicaal aan te passen vanwege toenemende flexibilisering. Dat meldt de bond in een reactie. Volgens CNV is sprake van doorgeschoten flexibilisering.

"Wij zijn blij dat de commissie-Borstlap tot dezelfde conclusie komt als wij, namelijk dat de doorgeslagen flexibilisering van de arbeidsmarkt aangepakt moet worden", stelt FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha. Net als de commissie vindt FNV dat er een einde moet komen aan de "wildgroei" van contracten.

De vakbond is het echter niet op alle punten met de commissie eens. Als kritiekpunt merkt FNV op dat er in het onderzoek weinig oog is voor de rol die werkgevers gespeeld hebben in de flexibilisering van de afgelopen tijd. In het rapport lijkt het alsof werkgevers de huidige situatie is overkomen, terwijl zij hier volgens FNV zelf "jarenlang op hebben aangestuurd". Ook zou er weinig aandacht zijn voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt, zoals mensen met een arbeidshandicap en gaat de commissie in de ogen van FNV te ver met het voorstellen voor het terugschroeven van de ontslagbescherming.

Volgens CNV is het goed dat de commissie-Borstlap de verstoorde verhoudingen op de arbeidsmarkt erkent. De problemen van veel flexwerkers zijn schrijnend. Ze verdienen minder, hebben nauwelijks zekerheid, zijn vaak niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en lopen meer risico op een bedrijfsongeval en op uitbuiting,", aldus CNV-voorman Piet Fortuin. De bond roept ook op tempo te maken met de hervormingen op de arbeidsmarkt.

Ondernemersorganisatie Zelfstandigen Bouw stelt dat de commissie-Borstlap, door voor te stellen iedere werkende als werknemer te beschouwen tenzij kan worden aangetoond dat het een zelfstandige is, voorbij gaat aan de behoefte van zelfstandigen om in vrijheid te ondernemen en zeggenschap te hebben over hun eigen werk. "Dat getuigt van oud denken en een gebrek aan respect voor de ruim 1 miljoen zzp’ers", aldus de organisatie.

Voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw ziet in het eindrapport wel een aantal goede aanbevelingen voor een gezonde arbeidsmarkt. Daarbij wordt onder meer gewezen op het basisstelsel bij arbeidsongeschiktheid voor alle werkenden en het pleidooi voor persoonlijke ontwikkelbudgetten voor alle werkenden. Verhoef is het ook eens met maatregelen die moeten voorkomen dat zzp’ers worden ingeschakeld omdat zij goedkoper zijn dan werknemers.

Overig Bouwnieuws

CDA en D66: snel investeren in woningen en verbinding Almere 18-02-2020
Ook subsidie voor technieken die CO2-uitstoot verminderen 18-02-2020
'Komende jaren meer flexibele woningen in Nederland' 18-02-2020
'Eigenaar appartement krijgt nog vaak te hoge WOZ-aanslag' 17-02-2020
'PFAS-problemen zorgen nog steeds voor hoofdpijn in bouwsector' 17-02-2020
Topman Van Wingerden weg bij BAM 17-02-2020
'Meer actie nodig om stikstofkwestie bouw op te lossen' 14-02-2020
'Stikstofcrisis zit vergroening Rotterdamse haven in de weg' 13-02-2020
Bij meer scholen in Utrecht zit lood in de waterleidingen 13-02-2020
VEH: Doorbraak bewonersinvloed bij grote bouwprojecten 13-02-2020
 

Onze partners

  • Luxlight
  • Gebr. Bodegraven
  • Kingspan Geïsoleerde panelen
  • De Hoop Pekso
  • Itho Daalderop
  • Wienerberger
  • De Groot Vroomshoop
Sluit deze advertentie