Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - boskalis-gaat-brabantse-maasdijk-versterken
Javascript is uitgeschakeld

Boskalis gaat Brabantse Maasdijk versterken

Geplaatst: 28-04-2021
Boskalis gaat Brabantse Maasdijk versterken

PAPENDRECHT - Boskalis gaat de Brabantse Maasdijk versterken om het achterland beter te beschermen tegen overstromingen. Het baggerconcern heeft de voorlopige gunning ontvangen voor het project Meanderende Maas, waarbij het ook gaat om rivierverruiming en gebiedsontwikkeling. Met de klus is volgens Boskalis circa 160 miljoen euro gemoeid.

Tussen Ravenstein en Lith zal Boskalis in opdracht van het Waterschap Aa en Maas de dijk over een afstand van 26 kilometer beter bestand maken tegen hoogwater. Ook zal de onderneming de rivier meer ruimte geven en een gebied van circa 500 hectare in de uiterwaarden tussen de dijk en de rivier opnieuw inrichten.

Het is de bedoeling dat er een "hoogwaardig ecologisch landschap" ontstaat dat zowel aantrekkelijk is voor de ontwikkeling van het dieren- en plantenleven in het gebied, als voor recreatieve doeleinden. Het project kent twee fasen. De eerste is de planuitwerkingsfase en daarna moet dan een realisatiefase volgen. Naar verwachting kan de de realisatie van het project medio 2023 beginnen. Dan duurt het waarschijnlijk nog zo'n vijf jaar voordat alles af is.

Boskalis werkt op meer plekken in Nederland aan dijkversterking. Zo is het concern ook betrokken bij de versterking van de Markermeerdijken, de IJsseldijk Zwolle-Olst en de IJsseldijken in de Krimpenerwaard.

Ook bouwbedrijf Heijmans is actief op dit vlak. De onderneming meldde maandag een grote stap voor de dijkversterking tussen Gorinchem en Waardenburg. Daarvoor is een grote subsidie toegekend. Heijmans is al sinds 2017 onderdeel van het samenwerkingsverband dat bezig is met dit project. De betrokken partijen hebben afgelopen jaren de planstudie en planuitwerkingsfase doorlopen. De werkzaamheden starten in juni dit jaar.

De dijkversterking tussen Gorinchem en Waardenburg is het eerste grote project aan de noordkant van de Waal dat in uitvoering gaat, sinds er een nieuwe veiligheidsnorm is ingesteld. Het gaat om 23 kilometer dijk, vanaf de Dalemsewal in Gorinchem tot de kruising met de A2 bij Waardenburg. Het aandeel van Heijmans in de omzet van deze opdracht is ongeveer 80 miljoen euro.

Overig Bouwnieuws

Nieuwe cao ondanks corona en stikstofproblematiek 12-05-2021
Grotere windmolens bezorgen funderingsspecialist Sif hoofdbrekens 12-05-2021
Amsterdam blijft investeren in herstel en groei na coronacrisis 12-05-2021
Taxateurs: plannen NVM slecht voor kwaliteit taxaties 10-05-2021
'Doorstromers minder geneigd huis te verkopen' 10-05-2021
'Doelstellingen flexwoningen lang niet gehaald' 10-05-2021
Staat houdt rekening met rechtszaken rond aardbevingsschade 10-05-2021
Urgenda: dwangsom als staat geen extra klimaatplannen maakt 10-05-2021
CO2-opslag stap dichterbij door toekenning miljardensubsidie 10-05-2021
Nieuwe vakbeurs voor bouw en techniek in RAI Amsterdam 09-05-2021
 

Onze partners

  • Xella Nederland
  • Bergschenhoek Luchtcomfort
  • Burgerhout
  • Schöck Nederland
  • BUVA homecare systemen
  • Nelskamp Dakpannen
  • Luxlight
Sluit deze advertentie