Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - bouwkeramische-industrie-start-onderzoek-emissieloos-bakken
Javascript is uitgeschakeld

Bouwkeramische industrie start onderzoek emissieloos bakken

Geplaatst: 05-09-2019
Bouwkeramische industrie start onderzoek emissieloos bakken

VELP - Branchevereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) start onderzoek naar de mogelijkheden van duurzame aardgas-alternatieven voor de productie van baksteen, keramische dakpannen en gebakken tegels. Speciale aandacht is er voor de toepassing van ‘microwave technology’. De onderzoeksresultaten zijn uiterlijk in 2021 beschikbaar.

Tot nog toe ontbreekt het wereldwijd aan alternatieven voor fossiele brandstoffen om klei op industriele schaal om te zetten in keramische bouwproducten. De recent gepresenteerde KNB-Duurzaamheidsagenda van de sector, gebaseerd op de ‘Sustainable Development Goals’ van de Verenigde Naties, geeft ambitie dit te veranderen.

Het door de sector nu gestarte haalbaarheidsonderzoek maakt deze ambitie concreet. Het kan leiden tot innovatieve doorbraaktechnologie dat wellicht ook buiten Nederland toepassing kan krijgen.

Duurzame alternatieven
Het onderzoek omvat studie naar de invloed van het gebruik van duurzame alternatieven voor aardgas (zoals biogas en waterstofgas) op uiterlijk en technische eigenschappen van het keramische bouwproduct. Ook wordt de samenstelling van de rookgassen in het onderzoek betrokken.

In het onderzoek komt verder de toepassing van ‘microwave technology’ aan bod. Dit deel van het onderzoek richt zich vooral op de mogelijkheden tot het verkorten van de stooktijd, de te realiseren energiebesparing en de mate waarin deze technologie de inzet van fossiele brandstoffen kan vervangen.

Integrale benadering
Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland. Deze beschouwt de keramische industrie als een belangrijke economische sector en wil deze ook in de toekomst graag voor de regio behouden.
De gedeelde ambitie op het zetten van belangrijke stappen in de energietransitie gecombineerd met een integrale benadering van de transitieopgave, bracht KNB en de Provincie Gelderland bij elkaar.

Onderzoeksinstituut
Het onderzoek wordt uitgevoerd door het eveneens in Gelderland gevestigde TCKI; een in keramische procestechnologie gespecialiseerd onderzoeksinstituut.

Overig Bouwnieuws

Ook Feyenoord City onder de loep na ‘stikstofuitspraak' 12-09-2019
Glans is ervan af bij nieuwbouwprognoses 12-09-2019
Onderzoekers gaan bouwen met schimmels 12-09-2019
Aanpassen Afsluitdijk en snelwegen op de tocht 12-09-2019
Ontwerp tropische binnentuin Binnenhof bestaat toch 12-09-2019
Miljoenensubsidie voor warmtebatterij 11-09-2019
Weer grote bouwplannen verworpen om stikstof 11-09-2019
'Corporaties halen doelen niet om geldtekort' 11-09-2019
Vestia mag sociale huurders wegsturen om sloop 10-09-2019
Beleggers ontdekken studentenhuizen 10-09-2019
 

Onze partners

  • ACO
  • Xella Nederland
  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
  • Kubus Informatiesystemen
  • Archidat Bouwformatie
  • Dutch Engineering
Sluit deze advertentie