Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - bouwsector-protesteert-30-oktober-ludiek-en-publieksvriendelijk
Javascript is uitgeschakeld

Ook Bouwsector 30 oktober naar Malieveld

Geplaatst: 22-10-2019
Ook Bouwsector 30 oktober naar Malieveld
Boerenprotest Malieveld (ANP)

DEN HAAG - Het protest dat aannemers en werknemers uit de bouw, infrastructuur en transportsector volgende week woensdag in Den Haag willen houden, wordt 'ludiek en publieksvriendelijk'. 'Het is niet de bedoeling om Den Haag plat te leggen of voor heel veel overlast te zorgen', zegt Klaas Kooiker. De aannemer uit Staphorst is een van de initiatiefnemers.

Actiegroep Grond in Verzet wil met een protest op het Malieveld vooral aan de overheid duidelijk maken 'dat er echt iets moet gebeuren' aan de regelgeving over stikstof, maar vooral over PFAS. Die laatste afkorting staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Dat zijn door de mens gemaakte chemische stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen, maar door het wijdverbreide gebruik in de industrie op heel veel plaatsen in de bodem en het grondwater blijken te zitten.

Ook Bouwend Nederland maakt zich zorgen over de nadelige gevolgen van regelgeving. De brancheorganisatie is inmiddels in gesprek met de actiegroep. Details kon een woordvoerder nog niet geven.

Onlangs aangescherpte regels voor het verplaatsen van grond en bagger waar PFAS in zitten, stellen bouwers, baggeraars en bedrijven die grond verzetten voor grote problemen. Onder de noemer PFAS vallen duizenden stoffen die brandwerend, water- en vuilafstotend zijn. Een deel geldt sinds kort als 'zeer zorgwekkende stof' en kan in hoge doses mogelijk schade aan de gezondheid en het milieu veroorzaken.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doet nog onderzoek naar de verspreiding en schadelijkheid van de stoffen. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft eerder dit jaar uit voorzorg al strengere regels ingevoerd voor het verplaatsen van grond waar PFAS in zitten. Daardoor is het moeilijk geworden om ├╝berhaupt nog grond te verplaatsen.

'Het is of heel duur, of je kunt het niet kwijt', zegt Kooiker. Door het hele land komen werkzaamheden stil te liggen, van bouwprojecten tot het uitbaggeren van sloten. 'Als het zo doorgaat, is het straks weer volop crisis in de bouw en het transport. Dan komen mensen thuis te zitten.'

Via Facebook kan men zich aanmelden voor de protestactie.

Overig Bouwnieuws

Rutte: stap verder bij oplossing stikstof 11-11-2019
Woningtekort Oosten door komst Randstedeling 11-11-2019
Stikstof en PFAS raakt grondverzet het hardst 11-11-2019
Vooral oude diesels grote stikstofvervuilers 11-11-2019
'Strooizout bevat te veel PFAS' 11-11-2019
Machineverhuurder Boels op overnamepad 11-11-2019
Vooral PFAS problematiek sijpelt door bij BAM 07-11-2019
Maximumsnelheid verlagen kan woningbouw vlottrekken 07-11-2019
Kabinet tilt stikstofplannen over weekend heen 07-11-2019
Facelift voor treinstation Schiphol 07-11-2019
 

Onze partners

  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
  • Meuwissen Bouwprodukten
  • MBS Groep
  • UNILIN Insulation
  • Alsecco
  • VMRG
Sluit deze advertentie