Bouwwethouder geen grootschalige woningleegstand in rotterda
Javascript is uitgeschakeld

Bouwwethouder: geen grootschalige woningleegstand in Rotterdam

Geplaatst: 18-02-2022
Bouwwethouder: geen grootschalige woningleegstand in Rotterdam

ROTTERDAM - Het klopt niet dat er relatief veel dure huurwoningen leeg staan in Rotterdam. Dat stelde de Rotterdamse bouwwethouder Bas Kurvers in een gemeenteraadsdebat donderdag over de woningmarkt in de stad. "Er is geen grootschalige leegstand in het Rotterdamse."

De PvdA, ChristenUnie (CU), DENK en GroenLinks wilden van de wethouder weten of het klopt dat er ondanks de krapte op de woningmarkt in Rotterdam 8,5 procent van de huurwoningen met een huur vanaf 1250 euro per maand leeg staat, zoals het AD eind januari schreef.

Die cijfers kloppen niet, aldus de wethouder, die zei gebeld te hebben met het onderzoeksbureau verantwoordelijk voor die cijfers. Het bureau onderzocht wat de woningmarkt in alle segmenten in heel Nederland doet, maar deed daarbij volgens de wethouder geen representatieve steekproef voor Rotterdam. "De basis van die steekproef was tien Rotterdamse woningen. Het bureau gaf achteraf ook aan dat ze dat statement ook niet op die manier hebben kunnen maken."

Wat de leegstand in de stad dan wel is, is moeilijk te bepalen, aldus Kurvers. In de praktijk kan niet altijd getoetst worden of mensen ook daadwerkelijk in een woning wonen. Dat komt doordat er geen zicht is op de vrije maar versnipperde sector en doordat mensen die korter dan zes maanden in Rotterdam wonen zich niet in hoeven schrijven. "De leegstandscijfers hebben we niet accuraat, maar uit een belronde met woningcorporaties blijkt dat nieuwbouwprojecten goed worden verkocht en verhuurd." Wel kon de wethouder de administratieve leegstand benoemen, die gemeten wordt op basis van een peildatum. "Voor het hoge segment is dat 5,5 procent en voor woningen in het sociale segment 13,3 procent."

Overig Bouwnieuws

Liander: weer nieuwe knelpunten op stroomnet 28-09-2023
Hypotheekshop ziet woningmarkt aantrekken 28-09-2023
'Huurder is ondanks verhoging onder de streep beter af' 28-09-2023
Klant kan meer lenen voor 'groener' huis 28-09-2023
Meer hernieuwbare energie in Noord-Holland, verbruik gelijk 27-09-2023
'Woningzoekers willen alleen een energiezuinig huis' 27-09-2023
Rotterdam wil noodwet voor energieprojecten met stikstofuitstoot 27-09-2023
Eerste Kamer wil stikstoffonds voorlopig niet behandelen 27-09-2023
Schiphol heeft weer stikstof vergunning 26-09-2023
Subsidiepot voor isolatie en warmtepompen miljoenen groter 26-09-2023
 

Onze partners

  • Carlisle Construction Materials
  • Kawneer
  • Heembeton
  • Therminon
  • Wilms
  • Naxis Energy
  • SOPREMA
Sluit deze advertentie