Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - brexit-en-ema-zorgen-voor-veel-spin-off
Javascript is uitgeschakeld

Brexit en EMA zorgen voor veel spin-off

Geplaatst: 03-04-2019
Brexit en EMA zorgen voor veel spin-off

De bovenregionale locatiedynamiek in Nederland draaide in 2018 op volle toeren en evenaarde het niveau van recordjaar 2017. De bloeiende Nederlandse economie, de aankomende Brexit en groei van de logistieke sector zorgen voor aanhoudende investeringsdynamiek onder bedrijven.

In het kielzog van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) kozen diverse bedrijven uit de life sciences sector voor een nieuwe locatie in Nederland. Maar ook bedrijven uit andere sectoren kozen strategisch voor uitbreiding, verplaatsing en/of nieuwvestiging in Nederland, goed voor bijna 8.000 banen. In totaal gaat het om 54 bedrijven in 2018. Dit blijkt uit jaarlijks onderzoek van Stec Groep naar strategische bedrijfsverplaatsingen in en naar Nederland door grote bedrijven.

Nadat in 2017 de eerste Brexit-golf in Nederland landde, was het effect in 2018 kleiner maar nog steeds aanwezig. Tot nu toe profiteert vooral Amsterdam. Zo keerde de Royal Bank of Scotland terug naar de Zuidas met haar Europese hoofdkantoor en opende de Britse sportstreaminggigant DAZN een ontwikkelingscentrum in de hoofdstad. Ook indirect zorgt de Brexit - en de komst van het EMA - voor investeringsbeslissingen. Farmaceutische bedrijven Novartis (verplaatsing uit Arnhem) en Sanofi Genzyme (samenvoeging vanuit Naarden en Gouda) kozen voor Amsterdam. Kite Pharma (onderdeel van Gilead) koos voor een eerste productiefaciliteit in Hoofddorp. Ook kleinere life sciences bedrijven en aanverwante bedrijven kozen voor regio Amsterdam, zoals Alnylam Pharmaceuticals en de Amerikaanse Food and Drugs Agency (FDA).

Amsterdam behoudt koppositie voor kantoren, verdere concentratie in G4 zichtbaar
De regio Amsterdam blijft de meest aantrekkelijke vestigingsplaats voor (hoofd)kantoren in Nederland. Tien grote bedrijven kozen in 2018 voor deze regio, waaronder Intrum, Asus en Novisource. Op de tweede plaats volgen de regio’s Rotterdam (onder andere Webhelp, Caiway en RHI Magnesita) en Utrecht (onder meer Specsavers en Ultimaker). In totaal koos bijna 75% van de kantoorgebruikers voor een van de G4-steden, wat aantoont dat de verdere concentratie en polarisatie op de kantorenmarkt doorzet. Buiten de G4 zijn bovenregionale vestigers een uitzondering. De overige kantoorsteden bedienen voornamelijk de lokale en regionale markt. Ook hierbinnen is een opschaling zichtbaar naar de grootste kantoorsteden (zoals Arnhem, Zwolle, ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven).

Overig Bouwnieuws

Bouw nieuwe pier op Schiphol duurt langer 18-04-2019
Noord-Zuidlijn en Hotel Jakarta winnaars architectuurprijs A'dam 18-04-2019
Baarn stemt niet over Paleis Soestdijk 18-04-2019
'Bevries tarieven blok- en stadswarmte' 18-04-2019
Eerste pilots met gebouwinspecties door drones veelbelovend 18-04-2019
Spaces wordt de eerste kantoorhuurder van Wonderwoods 17-04-2019
Staatssecretaris grijpt in bij renovatie Binnenhof 17-04-2019
'Minister mocht kust aanwijzen voor windpark' 17-04-2019
BAM raakt bouwopdracht Hoevelaken kwijt 17-04-2019
'Kerken voldoen aan brandveiligheidseisen' 17-04-2019
 

Onze partners

  • Holland Mast
  • Holonite
  • GevelMeesters
  • IsoBouw Systems
  • BMI Monier
  • Kingspan Insulation
  • Knauf
Sluit deze advertentie