Chinese steden versoepelen regels bouwkavels
Javascript is uitgeschakeld

Chinese steden versoepelen regels bouwkavels

Geplaatst: 23-11-2021
Chinese steden versoepelen regels bouwkavels

BEIJING - Enkele grote Chinese steden hebben de regels voor de verkoop van grond versoepeld. De stap is een gevolg van de schuldencrisis in de Chinese vastgoedsector. Projectontwikkelaars die krap bij kas zitten worden namelijk steeds terughoudender om te bieden op de stukken bouwgrond, waardoor de grootste inkomstenbron voor lokale overheden wordt bedreigd.

Verschillende grote steden, waaronder Shanghai en Nanjing, hebben voor december details aangekondigd van de verkoopplannen van grond, waarbij meer kavels worden aangeboden dan in de laatste biedingsronde, meldde de Chinese staatskrant Securities Times. Sommige steden versoepelden daarbij de transactievereisten. Zo hoeven projectontwikkelaars minder waarborg te storten voorafgaand aan het bieden en hoeft het volledige aankoopbedrag niet meer binnen een maand te worden betaald.

Ongeveer 27 procent van de percelen die door lokale overheden werden aangeboden, bleven in september onverkocht nadat geen enkele ontwikkelaar een bod had uitgebracht. Dat is het hoogste percentage sinds 2018. In oktober daalde de waarde van de grondverkoop met 24 procent ten opzichte van september, blijkt uit officiƫle gegevens van China Real Estate Information. Dat kan het schuldprobleem bij lokale overheden verergeren, die voor ongeveer 40 procent van hun inkomsten afhankelijk zijn van de verkoop van grond.

De crisis op Chinese woningmarkt verslechterde afgelopen maand door verdere dalingen van de huizenprijzen, nadat noodlijdende vastgoedinvesteerders meer woningen op de markt brachten om geld op te halen. De druk op de autoriteiten om de markt te stabiliseren nam daardoor toe. De regelgevers zijn hun aanpak tegen de misstanden in vastgoedsector wel aan het verfijnen door de vrees dat de kredietcrisis bij vastgoedreus China Evergrande Group, die gebukt gaat onder een enorme schuldenlast, en andere in geldnood verkerende ontwikkelaars zich zal verspreiden naar andere delen van de kredietmarkt.

Overig Bouwnieuws

Arme wijken wachten langst op dubbel glas 24-11-2021
'Steeds meer wanbetaling in de bouw' 24-11-2021
Hypotheker: verduurzamen woningen steeds populairder 24-11-2021
Veel infrastructuurprojecten kunnen door met investering 24-11-2021
Loonsverhoging aanstaande voor medewerkers timmerindustrie 23-11-2021
Enorm windpark op zee bij Ierland voor productie waterstof 23-11-2021
Verplichte aanleg laadpalen voor auto bij Britse nieuwbouw 23-11-2021
Woningprijzen in oktober net zoveel gestegen als in september 23-11-2021
Aandacht voor jonge en oude stukadoors en vloerenleggers in cao 23-11-2021
Vattenfall komt met hoge temperatuur warmtepompsysteem 23-11-2021
 

Onze partners

  • Halfen
  • Kawneer
  • Therminon
  • Totaaldakconcept.NL
  • Wilms
  • Naxis Energy
  • RHEINZINK
Sluit deze advertentie