Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - corporatiekoepel-aedes-ziet-positieve-punten-in-woonakkoord
Javascript is uitgeschakeld

Corporatiekoepel Aedes ziet positieve punten in woonakkoord

Geplaatst: 10-11-2020
Corporatiekoepel Aedes ziet positieve punten in woonakkoord

DEN HAAG - De koepel van woningcorporaties Aedes ziet positieve punten in het woonakkoord dat het kabinet en de oppositiepartijen GroenLinks en PvdA hebben bereikt. Aedes is onder meer te spreken over de extra 450 miljoen euro die vrijkomt voor verbetering van de leefbaarheid in kwetsbare wijken en gebieden.

"Om verdere verslechtering te voorkomen, moeten we de handen ineenslaan. Investeringen in de stenen helpen", stelt Aedes-voorzitter Martin van Rijn. "Maar het is ook nodig om wonen, zorg, welzijn en veiligheid met elkaar te verbinden. We moeten de sociale cohesie in deze wijken verbeteren. Er is keihard een nieuwe wijkaanpak nodig."

In het door het kabinet en oppositiepartijen GroenLinks en PvdA gesloten akkoord staat onder andere dat de huur in de vrije sector niet verder mag stijgen dan 1 procent bovenop de inflatie. Ook zet minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) een streep door de eerder geplande verlaging van de inkomensgrens voor eenpersoonshuishoudens voor sociale huur. Die grens blijft 39.000 euro.

Aedes en de Woonbond hebben zich steeds verzet tegen die verlaging. Van Rijn: "Gelukkig. In deze tijd van woningnood houden 140.000 alleenstaanden in ieder geval zicht op een socialehuurwoning, jongeren en ouderen. Voor hen is er geen betaalbare middenhuur en ze verdienen te weinig voor dure vrijesectorhuur of koop."

Het voorstel om de inkomensgrens voor meerpersoonshuishoudens te verhogen naar 43.000 euro blijft gehandhaafd, zodat meerpersoonshuishoudens eerder toegang tot de sociale huursector krijgen. Die maatregel blijkt nu vooralsnog voor drie jaar te gelden. "Voor nu prima, maar ik voorspel nu dat dat over drie jaar echt nog steeds nodig is", aldus Van Rijn.

De Woonbond, die voor de belangen van huurders opkomt, spreekt na het akkoord van een stapje in de goede richting. Tegelijkertijd vindt de belangenorganisatie dat er veel meer moet gebeuren om het aanbod van huurwoningen goedkoper te maken. "Hiermee is het beleid van de afgelopen tien jaar, waarmee is ingezet op hoge huurprijzen en een kleinere sociale huursector, niet weggepoetst", zegt Zeno Winkels, directeur van de Woonbond.

Particuliere verhuurders reageren boos op de afspraken. Door beperkingen op de maximale huur die ze mogen vragen, dreigen ze volgens belangenvereniging Vastgoed Belang amper rendement te maken op hun investeringen. Daardoor zal het aanbod van huurwoningen voor middeninkomens uiteindelijk krimpen, stelt de organisatie, omdat deze huizen sneller in de verkoop gaan.

Overig Bouwnieuws

Aannemers beboet voor prijsafspraken bij Amsterdamse projecten 03-12-2020
Vestia trekt zich ook terug uit Westland 03-12-2020
KPN: verdere uitrol glasvezelnetwerk wordt enorme operatie 02-12-2020
Samenwerkingsprogramma van start om energietransitie te versnellen 02-12-2020
Ontwerpfout Afsluitdijk 'kras op reputatie ministerie' 02-12-2020
Stroomvraag stijgt 35 procent door waterstofplannen noorden 02-12-2020
'Investeringen van beleggers in huurwoningen naar record' 02-12-2020
Adviescollege: stel invoering nieuw energielabel voor huizen uit 01-12-2020
'Hypotheekaanvragen in november onverminderd hoog' 01-12-2020
Maatregelen overheid schrikken kleine woningbelegger niet af 01-12-2020
 

Onze partners

  • Roval Aluminium
  • Sterk Beton
  • Struyk Verwo Infra
  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
  • VBI
  • VELUX Nederland
Sluit deze advertentie