Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - dakconstructie-az-stadion-te-licht-door-bezuiniging
Javascript is uitgeschakeld

Dakconstructie AZ-stadion te licht door bezuiniging

Geplaatst: 19-08-2019
Dakconstructie AZ-stadion te licht door bezuiniging

ALKMAAR - De dakconstructie van het AFAS-stadion van voetbalclub AZ in Alkmaar is bij de bouw in 2005-2006 veel te licht uitgevoerd om kosten te besparen. "Een spaghetticonstructie. Ik wacht al 13 jaar tot het in zou storten", aldus bouw- en brandexpert Ynso Suurenbroek in het AD.

Suurenbroek was buitengewoon lid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die op verzoek van de brandweer in Alkmaar de bouwvergunning tegen het licht hield. De brandweer twijfelde aan de brandwerendheid en vroeg zich af of het dak een brand van een uur zou kunnen weerstaan.

Een betere brandwerendheid had bereikt kunnen worden door een stevigere constructie. "Met dikker staal.’’ Maar dat was volgens de gemeente niet nodig, aldus Suurenbroek. "Met de extra belasting van de zonnepanelen die een paar jaar geleden aangebracht zijn en harde wind vanuit een bepaalde hoek met onderdruk en bovendruk krijg je dit. Maar dat gebeurt alleen als de constructie vanaf het begin te zwak is.’’

Overeenkomsten met ingestortte parkeergarage Wormerveer
Er zijn opvallende overeenkomsten tussen het afgebroken dak van het AZ-stadion en de parkeergarage van de Dekamarkt in Wormerveer die vorig jaar instortte. In beide gevallen zijn ondeugdelijke lasverbindingen de oorzaak. Dat meldt NH Nieuws. Uit onderzoek van NH Nieuws blijkt bovendien dat dezelfde bedrijven de berekening en de montage van die lasverbindingen uitvoerden.

De constructeur en de staalmonteur die de staalverbinding van het AFAS-stadion - bouwjaar: 2005/2006 - hebben berekend en geassembleerd, maakten vijf jaar later ook fouten bij de parkeergarage in Wormerveer. Die parkeergarage stortte op 18 september vorig jaar gedeeltelijk in nadat de lasverbindingen van de stalen ligger die de uitrit van de parkeergarage ondersteunde, bezweken.

Overig Bouwnieuws

Ook Feyenoord City onder de loep na ‘stikstofuitspraak' 12-09-2019
Glans is ervan af bij nieuwbouwprognoses 12-09-2019
Onderzoekers gaan bouwen met schimmels 12-09-2019
Aanpassen Afsluitdijk en snelwegen op de tocht 12-09-2019
Ontwerp tropische binnentuin Binnenhof bestaat toch 12-09-2019
Miljoenensubsidie voor warmtebatterij 11-09-2019
Weer grote bouwplannen verworpen om stikstof 11-09-2019
'Corporaties halen doelen niet om geldtekort' 11-09-2019
Vestia mag sociale huurders wegsturen om sloop 10-09-2019
Beleggers ontdekken studentenhuizen 10-09-2019
 

Onze partners

  • Holland Mast
  • Holonite
  • GevelMeesters
  • IsoBouw Systems
  • BMI Monier
  • Kingspan Insulation
  • Knauf
Sluit deze advertentie