Daken van sommige amsterdamse containerwoningen brandgevaarl
Javascript is uitgeschakeld

Daken van sommige Amsterdamse containerwoningen brandgevaarlijk

Geplaatst: 14-03-2023
Daken van sommige Amsterdamse containerwoningen brandgevaarlijk

AMSTERDAM - De dakconstructie van twee locaties met Amsterdamse containerwoningen is brandgevaarlijk en er moeten structurele maatregelen komen voor de brandveiligheid. Dat melden wethouders Zita Pels (Volkshuisvesting) en Reinier van Dantzig (Woningbouw) maandag op basis van een evaluatierapport van de brandweer naar aanleiding van de grote brand in Startblok Riekerhaven op 13 november. Het gaat om de dakconstructie van het wooncomplex in Riekerhaven en van twee woonblokken aan de Zuiderzeeweg.

Vlak na de brand in november concludeerde de brandweer wel dat de woningen in Riekerhaven veilig kunnen worden bewoond na het nemen van enkele tijdelijke maatregelen, zoals het plaatsen en controleren van rookmelders en het inzetten van beveiligers of brandwachten. Dat heeft eigenaar Lieven de Key inmiddels gedaan, meldt de gemeente. Ook aan de Zuiderzeeweg kan veilig worden gewoond "totdat de structurele maatregelen zijn afgerond", schrijven de wethouders in een raadsbrief.

Beide locaties zijn brandgevaarlijk omdat ze beide een zogeheten schildak hebben. Tijdens de brand in november verzamelden in Riekerhaven onder dat dak binnen een paar minuten hitte en rook, waardoor de branduitbreiding in het gehele woonblok onbeheersbaar snel verliep. De brandweer raadt daarom aan de schildakconstructie te verwijderen, of om een sprinklerinstallatie te installeren.

De eigenaar van de wooncomplexen heeft na een gesprek met de gemeente en brandweer aangegeven "de herstelmaatregelen zo spoedig mogelijk uit te voeren", staat in de brief. "Wij kunnen ons goed voorstellen dat de bewoners van de complexen aan de Riekerhaven en de Zuiderzeeweg schrikken bij het lezen van dit rapport van de brandweer", aldus de wethouders. Bewoners worden per mail geinformeerd over het rapport. Bewoners met vragen zijn de komende dagen welkom op de beheerkantoren van Lieven De Key.

Vrijwel alle 24 containerwooncomplexen in Amsterdam vertonen gebreken, concludeerde de gemeente eind januari al in een onderzoek naar de brandveiligheid. Hoewel het gaat om "een flinke lijst van gebreken" is er volgens de verantwoordelijk wethouders geen reden om "acuut in te grijpen".

Overig Bouwnieuws

Werkgeversverenigingen aan kabinet: pas de stikstofregels aan 27-03-2023
Kabinet wil sneller en meer klimaatbestendig laten bouwen 23-03-2023
Steden willen extra maatregelen zodat woningbouw kan doorgaan 23-03-2023
Veel valgevaar bij controle 200 bouwplaatsen 23-03-2023
Boer zoekt koper, maar interesse valt tegen 23-03-2023
Vrees voor groei files door stikstofbeleid 23-03-2023
Hornbach blijft groeien en heeft kwart marktaandeel 23-03-2023
Klimaatvragen stuwen omzet Royal HaskoningDHV 23-03-2023
Minister gaat nadenken over invoering 'tochtkorting' huizen 23-03-2023
SP en VVD willen sjoemelaars met energielabels hard aanpakken 22-03-2023
 

Onze partners

  • BMI Monier
  • Kingspan Insulation
  • Knauf
  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
  • MBS Groep
  • Unilin Insulation
Sluit deze advertentie