Deel sector kan gestegen grondstofprijzen niet compenseren
Javascript is uitgeschakeld

Deel sector kan gestegen grondstofprijzen niet compenseren

Geplaatst: 12-04-2022
Deel sector kan gestegen grondstofprijzen niet compenseren

NIEUWEGEIN - Bijna de helft van de leden van Koninklijke Metaalunie kan de gestegen grondstofprijzen niet helemaal compenseren door de prijzen te verhogen. Dat meldt de enige werkgeversorganisatie in de metaal- en technieksector die geen ja heeft gezegd tegen het nieuwe cao-akkoord in een kwartaalupdate. Sinds de materiaalprijzen vorig jaar flink zijn gestegen heeft ruim 80 procent van de leden van Metaalunie zijn prijzen verhoogd.

Dat aandeel was voor de Russische invasie van Oekraïne nog de helft. Van de toeleveranciers aan de bouw, de onderhoudsbedrijven en de metaalwarenbedrijven verhoogden bijna alle ondernemers hun verkoopprijzen. Voor 42 procent van de leden van Metaalunie was het verhogen van hun prijzen niet genoeg om helemaal te compenseren voor de hogere prijzen.

Vorige week liet Metaalunie weten het nieuwe cao-akkoord nog niet te kunnen ondertekenen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Door de Russische inval in het land zouden er "donkeren wolken" dreigen voor de sector, vandaar dat de organisatie eerst wil overleggen met de eigen achterban. Directeur beleid Jos Kleiboer sloot daarbij niet uit dat Metaalunie binnenkort alsnog akkoord gaat.

"Net als bij het uitbreken van de coronapandemie is de onzekerheid vooral terug te zien in de verwachtingen voor de komende kwartalen", zo staat in een toelichting van Metaalunie. De oorlog in Oekraïne heeft grote gevolgen voor de prijzen van grondstoffen en energie. Zo zijn Rusland en Oekraïne belangrijke leveranciers van nikkel en aluminium. Daardoor is er onzekerheid in de markt over levertijden en beschikbaarheid van die materialen. Over het eerste kwartaal van dit jaar zijn de leden van Metaalunie overwegend positief. "Zo is de orderportefeuille groot en blijft de zoektocht naar nieuw personeel ongekend groot."

Koninklijke Metaalunie is met bijna 15.000 leden de grootste ondernemersorganisatie in de sector. De leden hebben samen een omzet van 30 miljard euro en er werken ruim 180.000 mensen bij die bedrijven.

Overig Bouwnieuws

De Hypotheekshop: angst voor recessie merkbaar op woningmarkt 29-09-2022
CU en D66: kijk bij toewijzing woning ook naar totale woonlasten 29-09-2022
Hoge inflatie drukt op resultaten bouwmarkt Hornbach 29-09-2022
Diverse organisaties eisen actie voor gezondere schoolgebouwen 29-09-2022
Vattenfall wint Duitse aanbesteding voor windmolenpark Noordzee 29-09-2022
Rotterdam wil nieuwe brug over de Maas van Oost naar Zuid 29-09-2022
Gros gemeenteambtenaren wil uitstel Omgevingswet 29-09-2022
Rapport: maatwerk nodig om starters aan huis te helpen 27-09-2022
Prijsvergelijker: gebruik warmtepomp duurder door energieplafond 27-09-2022
ABN AMRO: veel kantoren voldoen nog niet aan duurzaamheidseisen 27-09-2022
 

Onze partners

  • TECE Nederland
  • Hakron
  • Halfen
  • Carlisle Construction Materials
  • Kawneer
  • Heembeton
  • Therminon
Sluit deze advertentie