Deense leveranciers benader nederlandse beng eisen breder
Javascript is uitgeschakeld

Deense leveranciers: "Benader Nederlandse BENG-eisen breder"

Geplaatst: 18-06-2018
Deense leveranciers:

DEN HAAG - De huidige Nederlandse ambities voor energieneutraal bouwen zijn te veel gericht op CO2-reductie alleen. De werkgroep die momenteel in opdracht van de overheid onderzoek doet, kijkt hoofdzakelijk naar de kostenoptimalisatie van BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen).

Het zou verstandig zijn om de blik op BENG te verbreden en ruimte te geven om aan te sluiten op deze komende Europese richtlijn. Dat zorgt voor meer inzicht, beweegt huizenbezitters en gebouweigenaren eerder in duurzame renovaties te investeren en biedt daarmee betere kansen de milieudoelstellingen te halen.

Deze oproep doen vier Deense bedrijven (VELUX, ROCKWOOL, Danfoss en Grundfos), vandaag op de Deense ambassade aan aanwezige Tweede Kamerleden, rijksambtenaren en marktpartijen tijdens het ‘Van BENG naar BETER’ seminar.

De basis van de huidige BENG-definitie is de EPBD (Energy Performance Building Directive) 2010. Deze is vooral gericht op energiereductie. Deze maand zal de vernieuwde EPBD 2018 in het publicatieblad van de Europese Unie officieel worden gepubliceerd. De ministers van de EU-lidstaten hebben de komende 20 maanden de tijd deze in hun eigen wetgeving te implementeren. Deze nieuwe, leidende Europese richtlijn geeft nog nadrukkelijker aan dat energie-efficiëntie niet mag leiden tot een verslechtering van sociale aspecten in de gebouwde omgeving, zoals veiligheid (waaronder brand), wooncomfort en gezondheid. Ze zouden juist hand in hand moeten gaan stelt deze richtlijn.

Van BENG naar Beter
Vanuit verschillende invalshoeken werd tijdens het seminar ingegaan op de behoefte voor een holistische benadering van BENG. Vanaf 1 januari 2019 moeten alle nieuw te bouwen overheidsgebouwen aan de BENG-eisen voldoen. Daarna volgen overige gebouwen en woningen. “Het is daarom van belang om nu al ruimte te laten binnen de ambities van de BENG-eisen om straks ook aan de bredere EPBD 2018 eisen te kunnen voldoen,” zo stelt Hannie Stappers, woordvoerder namens de Deense bedrijven.

Deens voorbeeld: meer draagvlak voor renovatie door wooncomfort
Nederland staat vooral voor een uitdaging ten aanzien van renovaties van bestaande bouw. Daarvoor is draagvlak nodig, onder meer van particuliere huiseigenaren en bewoners van huurwoningen. Tijdens het seminar werd het Deense ‘BetterHome’-initiatief gepresenteerd. Dit bewezen concept is door een brede groep bedrijven en organisaties in Denemarken ontwikkeld en laat zien dat bewoners niet zozeer worden geprikkeld door lagere energiekosten alleen, maar ook door het verbeteren van hun dagelijkse wooncomfort. Met een dergelijke aanpak kan de Nederlandse overheid huizenbezitters en gebouweigenaren eerder bewegen in duurzame renovaties te investeren.

Aansluitend op het seminar vonden op de Deense ambassade tussen BetterHome en een aantal Nederlandse financiële instellingen gesprekken plaats over de financiële mogelijkheden om comfortabele energierenovaties te kunnen ondersteunen.

Overig Bouwnieuws

Provincie Friesland weer op één lijn over woningbouw 25-04-2024
Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen 25-04-2024
'Land slibt dicht zonder goede mobiliteit' 25-04-2024
Winkelleegstand binnensteden loopt op 25-04-2024
Gemeente Utrecht wil eigen warmtebedrijf oprichten 25-04-2024
Huurwet stevent af op meerderheid 25-04-2024
Nieuwbouw zucht onder bezwaarmakende burgers 24-04-2024
Honderden leggen werk neer op stakingsdag kleinmetaalbranche 23-04-2024
Vergunningverlening woningbouw weer gedaald 23-04-2024
Alarm over conditie Van Brienenoordbrug 23-04-2024
 

Onze partners

  • Struyk Verwo Infra
  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
  • VBI
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
  • ACO
  • Xella Nederland SILKA
Sluit deze advertentie