Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - delftse-studenten-ontwerpen-oplossing-voor-verouderde-portiekflats
Javascript is uitgeschakeld

Delftse studenten ontwerpen oplossing voor verouderde portiekflats

Geplaatst: 10-12-2020
Delftse studenten ontwerpen oplossing voor verouderde portiekflats

DELFT - Een studententeam van de Technische Universiteit Delft heeft op donderdagmiddag 10 december 2020 een innovatief en duurzaam plan gepresenteerd voor alle 847.000 portiekwoningen in Nederland. Ruim een jaar lang hebben 50 studenten gewerkt aan het bedenken van een oplossingsgericht ontwerp voor de verouderde woningvoorraad.

Tijdens dit online evenement presenteerde het team, genaamd SUM (Symbiotic Urban Movement), hun visie en ontwerp. Met dit plan proberen ze de overwinning te behalen in de internationale competitie, Solar Decathlon Competitie, dat plaatsvindt in 2022, in Wuppertal (Duitsland).

Nederland staat voor een enorme verduurzamingsopgave. In 2050 wil de Nederlandse overheid een CO2 vrije gebouwde omgeving realiseren. Daarnaast moeten er voor 2030 één miljoen extra woningen gerealiseerd worden. Er zijn in Nederland 847.000 portiekwoningen, welke niet voldoen aan de huidige maatstaven als het gaat over energie en comfort. Hoog tijd voor een verandering vindt het studententeam SUM, zij focussen zich dan ook op deze woningtypologie. Als voorbeeld nemen zij de buurt De Dreef in Den Haag.

Visie Team SUM
De naam staat voor Symbiotic Urban Movement. De visie van het team is gebaseerd op het woord symbiosis. Mens en natuur moeten dichter bij elkaar komen en moeten samen leven, in symbiose. Hierbij is er een relatie waarin beide partijen van elkaar profiteren. Dit weerspiegelt zich in het gehele ontwerp wat het team maakt voor de bestaande portiekflats. Naast een ontwerp op papier wordt er op de wedstrijd in 2022 ook een prototype op daadwerkelijke grootte gepresenteerd.

SUM

Ontwerp
Door de gevel en trappenhuis van het bestaande gebouwd te verbouwen, worden de woningen groter, moderner en energiezuiniger. Met het plaatsen van een energiepositieve en modulaire optopping op de bestaande bebouwing worden extra woonruimtes gecreëerd. Dit maakt het gebouw energieneutraal.

Op niveau van de buurt wordt in gebouw de begane grond van de gebouwen omgevormd tot een gezamenlijke ruimte, winkels en werkplaatsen. De auto verdwijnt uit het straatbeeld, wat ruimte geeft voor meer groen in de buurt, speelplaatsen voor kinderen, ontmoetingsplaatsen en volkstuinen. De buurt zal hierdoor meer samen gaan leven, en niet meer langs elkaar heen, wat nu vaak het geval is.

De volgende stappen
Met deze visie zal het team deze zomer van start gaan met de daadwerkelijke bouw van hun prototype, welke feestelijk onthuld zal worden in de herfst van dat jaar. De plannen hiervoor worden getoond in het voorjaar. In oktober 2021 zal het prototype in Nederland te bezoeken zijn, voordat het in april 2022 mee wordt vervoerd naar Duitsland om daar hopelijk de wedstrijd te winnen.

Volg het team en hun voortgangen op de website www.delftsolardecathlon.com.

Overig Bouwnieuws

Nieuwe cao ondanks corona en stikstofproblematiek 12-05-2021
Grotere windmolens bezorgen funderingsspecialist Sif hoofdbrekens 12-05-2021
Amsterdam blijft investeren in herstel en groei na coronacrisis 12-05-2021
Taxateurs: plannen NVM slecht voor kwaliteit taxaties 10-05-2021
'Doorstromers minder geneigd huis te verkopen' 10-05-2021
'Doelstellingen flexwoningen lang niet gehaald' 10-05-2021
Staat houdt rekening met rechtszaken rond aardbevingsschade 10-05-2021
Urgenda: dwangsom als staat geen extra klimaatplannen maakt 10-05-2021
CO2-opslag stap dichterbij door toekenning miljardensubsidie 10-05-2021
Nieuwe vakbeurs voor bouw en techniek in RAI Amsterdam 09-05-2021
 

Onze partners

  • Wienerberger
  • De Groot Vroomshoop
  • Celdex
  • Tarkett
  • Techcomlight
  • PCI Group
  • Duco Ventilation & Sun Control
Sluit deze advertentie