Dnb neem kans op overstroming mee bij waardering vastgoed
Javascript is uitgeschakeld

'Neem kans op overstroming mee bij waardering vastgoed'

Geplaatst: 11-10-2021
'Neem kans op overstroming mee bij waardering vastgoed'

AMSTERDAM - Klimaatrisico’s als de kans op overstromingen zouden voortaan meegenomen moeten worden in de waardering van woningen en kantoren door banken. Daarvoor pleit De Nederlandsche Bank (DNB). Zowel extremere weersomstandigheden als strengere duurzaamheidseisen kunnen er namelijk voor zorgen dat bepaalde panden in de toekomst minder waard worden.

Het gaat de toezichthouder er allereerst om dat banken meer rekening houden met mogelijke risico's als ze vastgoed op hun balans zetten. Een ingreep in de huizenprijzen is omwille van het klimaat nu niet nodig, zegt DNB-president Klaas Knot in een toelichting op een nieuw rapport van DNB.

"Voor ik ga ingrijpen in private contracten moet er wel evident sprake zijn van marktfalen", stelt hij. En van dat laatste is nog geen sprake, al zouden de mogelijke gevolgen niet moeten worden onderschat. Hij verwijst naar de overstromingen in Limburg van afgelopen zomer. Die zouden mensen toch bewust gemaakt moeten hebben van de risico's.

Een nieuwe klimaatstresstest leert volgens Knot dat financiële instellingen via het vastgoed op hun balans fors geraakt kunnen worden door overstromingen, vooral als klimaatverandering onverminderd doorzet. In het rapport wijst de centrale bank er onder meer op dat veel gebouwen in Nederland zich in delen van het land bevinden die kwetsbaar zijn voor overstromingen. De schade aan gebouwen zou in zeer uitzonderlijke gevallen kunnen oplopen richting de 200 miljard euro.

Ook wijst DNB erop dat tussen nu en 2030 naar schatting 40 tot 60 procent van alle gebouwen moet worden verduurzaamd. De investeringen die hiervoor nodig zijn, hangen volgens de toezichthouder sterk af van de keuzes in het klimaatbeleid maar zijn "hoe dan ook aanzienlijk".

Overig Bouwnieuws

KNVB pleit voor centrale instantie voor controle stadions 18-10-2021
Chinese huizenmarkt stort verder in door crisis bij Evergrande 18-10-2021
Onderzoek naar ingestorte tribune Goffertstadion begint snel 18-10-2021
Rotterdam wil geen extra pijpleiding, einde Warmtebedrijf dreigt 18-10-2021
Kabinet stopt 150 miljoen euro extra in huizenisolatie 18-10-2021
WoningbouwersNL: mismatch tussen bouw en vraag 14-10-2021
Hardt Hyperloop krijgt miljoenen steun uit Brussel 14-10-2021
Bouwconcern BAM gaat snelladers plaatsen voor Shell 14-10-2021
Extreme energieprijs stuwt prijs gebakken bouwmateriaal 14-10-2021
'Ondergrondse energieopslag onmisbaar voor duurzame toekomst' 14-10-2021
 

Onze partners

  • UNILIN Insulation
  • Alsecco
  • VMRG
  • FOAMGLAS isolatie
  • Recticel Insulation
  • Sapa Building System
  • Renson
Sluit deze advertentie