Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - dnb-waarschuwt-voor-klimaatrisicos Archidat Bouwnieuws - DNB waarschuwt voor klimaatrisico's
Javascript is uitgeschakeld

DNB waarschuwt voor klimaatrisico's

Geplaatst: 05-10-2017
DNB waarschuwt voor klimaatrisico's

AMSTERDAM - Klimaatverandering en de overgang naar een klimaatneutrale economie vragen om meer aandacht van banken en verzekeraars. Daarvoor waarschuwt De Nederlandsche Bank (DNB). Volgens de toezichthouder is sprake van ,,toenemende klimaatrisico's''.

Klimaatverandering kan bijvoorbeeld een toename van extreem weer betekenen. Schade als gevolg van storm, hagel en regen is in Nederland meestal verzekerd en heeft daarmee een directe impact op verzekeraars.

,,In het algemeen lijkt de Nederlandse financiële sector zich steeds bewuster te zijn van klimaatrisico’s'', constateert DNB. ,,Er moeten echter ook extra stappen worden gezet.'' Het gaat er daarbij voornamelijk om dat instellingen alle mogelijke gevaren stelselmatig in kaart brengen en daar waar nodig maatregelen nemen.

De huidige catastrofemodellen bij schadeverzekeraars houden doorgaans niet expliciet rekening met klimaatveranderingstrends voor de Nederlandse situatie. ,,Dat kan leiden tot een onderschatting van huidige verzekeringstechnische risico’s'', benadrukt DNB.

Ook de omschakeling op hernieuwbare energie brengt aandachtspunten met zich mee. In Nederland is wetgeving aangekondigd die voorschrijft dat alle kantoorpanden vanaf 2023 minimaal energielabel C moeten hebben. Volgens DNB kan dit de verhuurbaarheid en waarde van kantoorpanden die niet aan dit label voldoen beïnvloeden.

De toezichthouder zegt zelf ook een aantal stappen te nemen wat betreft klimaatrisico's. Zo wil DNB de problematiek vaker gaan aankaarten in gesprekken met financiële instellingen. Ook wordt er gewerkt aan het verder ontwikkelen van klimaatstresstesten. Een dergelijke onderzoek wordt nu al uitgevoerd bij schadeverzekeraars.

Overig Bouwnieuws

Gevelplaten Rotterdamse school blijken onveilig 18-01-2018
EU-parlement scherpt energiedoelen aan 17-01-2018
GEVEL | drie dagen een afwisselend inhoudelijk programma 17-01-2018
Minister zet in op forse opknapbeurt oude bruggen en tunnels 17-01-2018
'Kleine belegger drijft woningprijs A'dam op' 17-01-2018
Woningverkopen stijgen in december 17-01-2018
Eerste Petit Place in Zwijndrecht opgeleverd 17-01-2018
Woningbouwers moeten vaker nee verkopen 16-01-2018
Grenfell inferno kan ook in Nederland gebeuren 16-01-2018
Hoofdrolspeler toch naar woondebat Amsterdam 15-01-2018
 

Hein de Kort

Onze partners

  • Köster afdichtingssystemen
  • Plaka Nederland
  • Unilin Insulation
  • FOAMGLAS isolatie
  • Promat
  • Recticel Insulation
  • Sapa Building System
Sluit deze advertentie