Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - dnb-waarschuwt-voor-klimaatrisicos Archidat Bouwnieuws - DNB waarschuwt voor klimaatrisico's
Javascript is uitgeschakeld

DNB waarschuwt voor klimaatrisico's

Geplaatst: 05-10-2017
DNB waarschuwt voor klimaatrisico's

AMSTERDAM - Klimaatverandering en de overgang naar een klimaatneutrale economie vragen om meer aandacht van banken en verzekeraars. Daarvoor waarschuwt De Nederlandsche Bank (DNB). Volgens de toezichthouder is sprake van ,,toenemende klimaatrisico's''.

Klimaatverandering kan bijvoorbeeld een toename van extreem weer betekenen. Schade als gevolg van storm, hagel en regen is in Nederland meestal verzekerd en heeft daarmee een directe impact op verzekeraars.

,,In het algemeen lijkt de Nederlandse financiële sector zich steeds bewuster te zijn van klimaatrisico’s'', constateert DNB. ,,Er moeten echter ook extra stappen worden gezet.'' Het gaat er daarbij voornamelijk om dat instellingen alle mogelijke gevaren stelselmatig in kaart brengen en daar waar nodig maatregelen nemen.

De huidige catastrofemodellen bij schadeverzekeraars houden doorgaans niet expliciet rekening met klimaatveranderingstrends voor de Nederlandse situatie. ,,Dat kan leiden tot een onderschatting van huidige verzekeringstechnische risico’s'', benadrukt DNB.

Ook de omschakeling op hernieuwbare energie brengt aandachtspunten met zich mee. In Nederland is wetgeving aangekondigd die voorschrijft dat alle kantoorpanden vanaf 2023 minimaal energielabel C moeten hebben. Volgens DNB kan dit de verhuurbaarheid en waarde van kantoorpanden die niet aan dit label voldoen beïnvloeden.

De toezichthouder zegt zelf ook een aantal stappen te nemen wat betreft klimaatrisico's. Zo wil DNB de problematiek vaker gaan aankaarten in gesprekken met financiële instellingen. Ook wordt er gewerkt aan het verder ontwikkelen van klimaatstresstesten. Een dergelijke onderzoek wordt nu al uitgevoerd bij schadeverzekeraars.

Overig Bouwnieuws

Minister: veiligheid voor Schiphol voorop 25-04-2018
Cao woningcorporaties dichtbij na acties 25-04-2018
Onzekerheid over versterking huis Groningen 25-04-2018
Kamer wil uitleg over betonnen vloeren 25-04-2018
Boskalis gaat nieuw eiland IJburg maken 25-04-2018
NAM niet in beroep tegen directe compensatie 24-04-2018
Nieuwbouw aanjager van verkoopcijfers 24-04-2018
Gevaarlijke bermen N-wegen aangepakt 24-04-2018
Nieuwe tegenslag bouw zeesluis 24-04-2018
Stenen van 6500 kilo versterken Afsluitdijk 23-04-2018
 

Hein de Kort

Onze partners

  • Promat
  • Recticel Insulation
  • Sapa Building System
  • Renson
  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
  • Rockpanel
Sluit deze advertentie