Eigenaar kan woning aanpakken via nationaal isolatieprogramma
Javascript is uitgeschakeld

Eigenaar kan woning isoleren met tegoedbon

Geplaatst: 13-09-2021
Eigenaar kan woning isoleren met tegoedbon

DEN HAAG - Huiseigenaren met een laag inkomen kunnen met een soort subsidie hun woning isoleren. Maandagochtend werd in Den Haag het Nationaal Isolatieprogramma gepresenteerd, een initiatief van maatschappelijke organisaties als de Consumentenbond en Natuur & Milieu, de politieke partijen GroenLinks, CDA en ChristenUnie en Koninklijke Bouwend Nederland.

Nederland telt 2,7 miljoen woningen die slecht geisoleerd zijn. Met het huidige isolatietempo duurt het volgens de initiatiefnemers tot het jaar 2100 voor alle huizen in ons land goed geisoleerd zijn. "Het Nederlandse isolatiebeleid moet op de schop", zeggen ze. "Het isoleren van woningen moet sneller, slimmer en socialer."

"In het Klimaatakkoord staat dat in 2050 alle huizen duurzaam moeten zijn", aldus Tweede Kamerlid Pieter Grinwis van de ChristenUnie. "Met dit isolatieplan helpen we uiteindelijk de energierekening en energieconsumptie van gezinnen omlaag te brengen", aldus zijn collega-Kamerlid Henri Bontenbal (CDA). En Laura Bromet van GroenLinks: "Veel mensen zijn bang dat ze de klimaatmaatregelen niet kunnen betalen. Terwijl ze het wel willen. Met dit isolatieplan kan iedereen een energiezuinig en comfortabel huis krijgen."

Woningeigenaren met een smalle beurs kunnen volgens het plan een voucher, een tegoedbon, aanvragen. Het is een van de punten in een manifest met twaalf concrete voorstellen. Andere punten zijn onder meer het opleiden van vakmensen in de isolatiebranche en het instellen van teams die bewoners actief benaderen en ondersteunen. Hoeveel geld er met het landelijke isolatieplan gemoeid is en waar dat geld vandaan komt, is niet bekendgemaakt.

De organisaties en politieke partijen hopen dat het aantal deelnemers de komende tijd toeneemt "om met meer kracht het isolatiebeleid te verbeteren".

Vereniging Eigen Huis (VEH) pleitte voor de zomer al voor een isolatieplan, zoals nu wordt ingevoerd. Het gaat volgens VEH vooral om huizen met energielabel B of lager die zijn gebouwd voor 1995. De helft van de mensen die zo'n huis hebben, liet weten graag te willen isoleren, maar op te zien tegen de hoge kosten, waarvoor pas achteraf subsidie kan worden aangevraagd.

Overig Bouwnieuws

Makelaarsvereniging NVM komt in najaar met plannen voor Funda 23-09-2021
Zuid-Holland verruimt subsidie voor restauratie monumenten 23-09-2021
TNO vreest 'energiearmoede' door hoge gasprijs 23-09-2021
Amsterdam investeert 4 miljard om uit coronacrisis te komen 23-09-2021
'Verhuurdersheffing wordt mogelijk verlaagd' 22-09-2021
Kostengrens NHG stijgt volgend jaar naar 355.000 euro 22-09-2021
In augustus hoogste prijsstijging huizen in 21 jaar 22-09-2021
Ministerie investeert miljarden in infrastructuur 22-09-2021
Aedes wil meer maatregelen voor aanpak huizencrisis 22-09-2021
Vuurtoren Den Helder staat op omvallen 22-09-2021
 

Onze partners

  • FOAMGLAS isolatie
  • Recticel Insulation
  • Sapa Building System
  • Renson
  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
  • Roval Aluminium
Sluit deze advertentie