Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - faalkosten-in-bouw-jaarlijks-miljarden-euros
Javascript is uitgeschakeld

Faalkosten in bouw jaarlijks miljarden euro's

Geplaatst: 04-04-2019
Faalkosten in bouw jaarlijks miljarden euro's

Bijna vier op de tien bedrijven in de bouw- en vastgoedsector schatten dat hun faalkosten 5 procent of meer bedragen, zo blijkt uit onderzoek van ABN AMRO. Deze kosten lopen hierdoor jaarlijks op tot miljarden euro's.

Faalkosten zijn alle extra kosten die worden gemaakt om zaken te herstellen die niet volgens de specificaties zijn geproduceerd of als deze niet voldoen aan de verwachtingen van de klant. De bouwsector presteert de laatste jaren goed: het bouwvolume is hoger dan voor de crisis en orderportefeuilles bereiken recordhoogtes. De winstmarges van bouwbedrijven blijven echter laag en faalkosten spelen hierbij een belangrijke rol. Faalkosten in de bouw zijn ook hoger dan in andere sectoren. Dit wordt volgens ABN AMRO vooral veroorzaakt door de vele verschillende partijen die betrokken zijn bij de bouw, de scheiding tussen ontwerp, uitvoering en beheer en het feit dat elk project anders is.

De bouwsector lijkt faalkosten te hebben geaccepteerd
Faalkosten in de bouw zijn hardnekkig en komen zowel in een hoog- als laagconjunctuur voor. Tijdens een laagconjunctuur schrijven bouwbedrijven vaak te laag in op aanbestedingen en accepteren ze teveel risico's. Hierdoor is het vervolgens moeilijk om binnen budget en planning te werken. In de huidige hoogconjunctuur zijn faalkosten vaak het gevolg van de hoge tijdsdruk, de schaarste aan materieel en vooral het tekort aan gekwalificeerd personeel. Bovendien geeft de laagste prijs bij veel aanbestedingen nog steeds de doorslag.

Faalkosten lijken dus een bijna geaccepteerde inefficiëntie in de bouwsector: 90 procent van de bouwbedrijven is zich bewust van de faalkosten in hun bedrijf. Gezien de omvang hiervan is het echter opvallend dat ruim een kwart aangeeft dat het terugdringen van faalkosten geen prioriteit heeft binnen hun bedrijf.

Samenwerking, lerend vermogen en innovatie cruciaal om faalkosten te verminderen
Langjarige samenwerking en gestandaardiseerde processen zijn nog geen gemeengoed in de bouw. ABN AMRO benadrukt dat dit juist cruciaal is om de faalkosten te verlagen. Zo kunnen veel fouten voorkomen worden door betere samenwerking en communicatie.

Het terugdringen van deze fouten zorgt tevens voor minder materieel verlies en een efficiëntere inzet van de schaarse manuren. "In een sector waarbij zoveel partijen één product maken, is goede samenwerking en communicatie cruciaal. Dat is mogelijk door kennis te delen en te leren van gemaakte fouten. Die kennis moet door partijen weer ingebracht worden in de voorbereidingsfase, juist in die fase kan het met lerend vermogen het verschil gemaakt worden", zegt Petran van Heel, Sector Banker Bouw en Vastgoed van ABN AMRO. "Meer tijd besteden aan de wensen en eisen van de opdrachtgever, een realistische planning en het tijdig in kaart brengen en bespreken van risico's dragen bij aan lagere faalkosten . Procesoptimalisatie door partnerships en automatisering kan hierbij helpen. Door nu in te zetten op innovatie kunnen bouwbedrijven zorgen voor lagere faalkosten op langere termijn".

Het hele rapport is hier te downloaden.

Overig Bouwnieuws

Boetes ACM voor verboden huurbemiddeling 13-06-2019
'Terugloop Polen vergroot tekort personeel' 13-06-2019
Minister: lagere drempels in nieuwbouw huis 13-06-2019
Pechtold gaat renovatie Binnenhof begeleiden 13-06-2019
Den Haag: inkomenseis voor woning middenhuur 13-06-2019
BENG-eisen aangescherpt 12-06-2019
BAM bouwt ‘groene’ parkeergarage in Leidsche Rijn 11-06-2019
Werk aan Sagrada Familia eindelijk legaal 11-06-2019
Steeds vaker buitenlander op bouwplaats 11-06-2019
'Woningprijzen pieken in heel Nederland' 11-06-2019
 

Onze partners

  • RHEINZINK
  • SOPREMA
  • DigiOffice
  • Holland Mast
  • Holonite
  • GevelMeesters
  • IsoBouw Systems
Sluit deze advertentie