Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - geen-nieuwbouw-roermond-om-stikstofuitspraak
Javascript is uitgeschakeld

Geen nieuwbouw Roermond om stikstofuitspraak

Geplaatst: 19-08-2019
Geen nieuwbouw Roermond om stikstofuitspraak

DEN HAAG - Plannen voor de bouw van een nieuwbouwwijk in Roermond gaan niet door. De Raad van State heeft woensdag het bestemmingsplan Melickerveld voor de bouw van 468 woningen vernietigd, omdat de plannen zijn gebaseerd op het stikstofbeleid dat diezelfde raad ongeldig heeft verklaard.

De Raad van State oordeelde eerder dat het Nederlandse stikstofbeleid in strijd is met Europese natuurwetgeving. Die uitspraak heeft gevolgen voor bouwprojecten in de buurt van natuurgebieden. Vergunningen voor bijvoorbeeld woonwijken, veehouderijen, wegen en bedrijventerreinen mogen niet meer worden afgegeven op basis van de huidige stikstofregels.

De hoogste bestuursrechter wees woensdag ook de plannen af voor een verbindingsweg naar een bedrijventerrein in Boxtel en de ontwikkeling van het Future Center Wageningen, een kennis- en informatiecentrum op het gebied van voeding, beweging en gezondheid. Eerder oordeelde de raad al dat de snelwegen A12 en de A27 niet verbreed mogen worden.

De gemeente Roermond reageert geschrokken op de uitspraak. "Roermond is een van de weinige gemeenten in Limburg die nog groeit. We moeten voor die 500 woningen nu andere plekken gaan zoeken. Deze uitspraak kan ook gevolgen hebben voor andere projecten. Die moeten we allemaal gaan bekijken. Wij hebben hier als Roermond last van. Hiervoor moet een oplossing komen", laat een woordvoerder weten. "Iedereen kijkt nu naar Den Haag", aldus de zegsman. Hij verwacht nieuwe wetgeving.

Woordvoerder Huugh Stam van de Milieugroep Roermond is blij. De organisatie vocht samen met omwonenden en andere milieuorganisaties het plan bij de bestuursrechter aan. Het Melickerveld is volgens hen een agrarisch gebied met hoge landschappelijke waarde. "Wij hopen dat het Melickerveld nu gevrijwaard blijft van bouwplannen", aldus Stam.

Overig Bouwnieuws

Ook Feyenoord City onder de loep na ‘stikstofuitspraak' 12-09-2019
Glans is ervan af bij nieuwbouwprognoses 12-09-2019
Onderzoekers gaan bouwen met schimmels 12-09-2019
Aanpassen Afsluitdijk en snelwegen op de tocht 12-09-2019
Ontwerp tropische binnentuin Binnenhof bestaat toch 12-09-2019
Miljoenensubsidie voor warmtebatterij 11-09-2019
Weer grote bouwplannen verworpen om stikstof 11-09-2019
'Corporaties halen doelen niet om geldtekort' 11-09-2019
Vestia mag sociale huurders wegsturen om sloop 10-09-2019
Beleggers ontdekken studentenhuizen 10-09-2019
 

Onze partners

  • Schöck Nederland
  • BUVA homecare systemen
  • Nelskamp Dakpannen
  • Luxlight
  • Gebr. Bodegraven
  • Kingspan Geïsoleerde panelen
  • De Hoop Pekso
Sluit deze advertentie