Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - geen-tweede-microsoft-datacenter-bij-middenmeer
Javascript is uitgeschakeld

Geen tweede Microsoft-datacenter bij Middenmeer

Geplaatst: 14-07-2021
Geen tweede Microsoft-datacenter bij Middenmeer

HAARLEM - De provincie Noord-Holland gaat niet akkoord met de komst van een nieuw, tweede datacenter van Microsoft aan de westkant van de A7, bij Middenmeer (gemeente Hollands Kroon). De provincie had daar eerder al bedenkingen bij, omdat volgens haar een toegangsweg naar die locatie niet berekend zou zijn op nog meer verkeer. Maar de gemeente kwam niet aan die bezwaren tegemoet, aldus Gedeputeerde Staten. Het provinciebestuur geeft daarom een zogeheten reactieve aanwijzing, waarmee het bestemmingsplan van de gemeente op dit punt buiten werking wordt gesteld. Hollands Kroon kan nog in beroep bij de Raad van State.

De aanwijzing hangt samen met een conceptstrategie die de provincie woensdag heeft gepubliceerd. Die houdt in dat in Noord-Holland alleen nog nieuwe datacenters mogen komen op specifieke bedrijventerreinen in Amsterdam, Haarlemmermeer, Diemen en Hollands Kroon. Gemeenten die zo'n datacenter willen huisvesten, moeten met de provincie afspraken maken over het verbruik van energie en water, hoe het pand wordt ingepast in het landschap en wat er gebeurt met restwarmte.

De provincie hoopt dat zo de impact van zulke datacenters op de omgeving zo klein mogelijk blijft, zo staat in de conceptstrategie. Eind dit jaar wordt een definitieve aanpak vastgesteld.

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland zeggen "dat de provincie niet tegen de komst van datacenters is. Steeds meer bedrijven zijn in meer of mindere mate afhankelijk van datacenters. Wel hebben Gedeputeerde Staten steeds duidelijk gemaakt aan de gemeente Hollands Kroon dat er grote zorgen leven over de verkeersontsluiting en over de randvoorwaarden."

Datacenters, waar vele duizenden servers draaien, zijn ook elders in Nederland omstreden. Ze verbruiken zeer veel stroom en hebben daarom een eigen energievoorziening nodig. Ze verbruiken daarnaast veel koelwater en de grote grijze bedrijfspanden steken af in het landschap.

Overig Bouwnieuws

Huurcorporaties leden miljoenenschade door afspraken liftbouwers 22-07-2021
Utrecht wil met eigen fonds huizen betaalbaar houden 22-07-2021
Deltacommissaris wil waterbeheer standaard in bouwplannen 22-07-2021
Unica gaat klimaatinstallaties Defensie onderhouden 22-07-2021
Architect Quist naar rechter wegens 'verminking' ontwerp 22-07-2021
'Woningbouw dreigt vast te lopen als gemeenten geen gronden kopen' 22-07-2021
412 miljoen voor verbetering van 22.000 woningen 15-07-2021
Architect zoekt online vaakst gevelbekleding, aannemers isolatie 15-07-2021
Gelderland wil aparte status Veluwe in aanpak stikstof 14-07-2021
Plegt-Vos wil als eerste heel huis bouwen met robot 14-07-2021
 

Onze partners

  • Holland Mast
  • Holonite
  • GevelMeesters
  • IsoBouw Systems
  • BMI Monier
  • Kingspan Insulation
  • Knauf
Sluit deze advertentie