Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - geld-alleen-gaat-niet-helpen-tegen-overvol-elektriciteitsnet
Javascript is uitgeschakeld

'Geld alleen gaat niet helpen tegen overvol elektriciteitsnet'

Geplaatst: 04-03-2021
'Geld alleen gaat niet helpen tegen overvol elektriciteitsnet'

DEN BOSCH - Hogere investeringen zullen weinig uithalen tegen de overbelasting van het Nederlandse stroomnet, als er niet ook wordt gekeken naar een slimmere inrichting van het net. Dat zegt bestuursvoorzitter Evert den Boer van de regionale netbeheerder Enexis in een toelichting op het jaarverslag van het bedrijf.

Elektriciteitsnetten raken door de explosieve groei van projecten voor de opwekking van groene energie overvol. In het verzorgingsgebied van Enexis, dat klanten in Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg op het gas- en elektranet aansluit, steeg de productie in 2020 met 60 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Het probleem is dat klanten sneller nieuwe zonnepanelen kunnen installeren of andere groene-energieprojecten opzetten dan dat het net kan worden uitgebreid. Onder andere in Limburg en Brabant dreigt het net deze toename niet meer aan te kunnen, waardoor netbeheerders grote gebruikers van het net moeten vragen tijdelijk minder stroom af te nemen of te leveren.

Het Planbureau voor de Leefomgeving meldde onlangs dat netbeheerders miljarden moeten steken in de uitbreiding van hun net om de overgang naar duurzame energie mogelijk te maken. Maar onbegrensd investeren in uitbreiding van het energienet is volgens Den Boer niet de oplossing, omdat de hogere kosten uiteindelijk voor rekening van klanten en de maatschappij komen. Hij pleit dan er dan ook voor om allereerst te onderzoeken of de inrichting van het net niet logischer kan.

Dit kan bijvoorbeeld door nieuwe opwekkers van energie dicht bij grootverbruikers te plaatsen, aldus de Enexis-topman. Daarnaast moet de centrale Rijksoverheid een sterkere rol gaan spelen dan nu het geval is. Omdat netbeheerders zelf geen voorrang mogen geven bij het aansluiten van bijvoorbeeld de industrie, huishoudens of zonneparken, wil Den Boer dat Den Haag nadrukkelijker die keuzes maakt.

Overig Bouwnieuws

'Aanbod nieuwbouwwoningen dreigt op te raken' 15-04-2021
Alleen in regio Amsterdam stonden meer huizen te koop 15-04-2021
'Woningnood zorgt voor sterkste prijsstijging huis in 20 jaar' 15-04-2021
Groningen wil Eemshaven uitbreiden om bedrijven te lokken 15-04-2021
Woningsite dient klacht in tegen 'monopolist' Funda 15-04-2021
102 miljard euro nodig voor vergroening stroomnet 15-04-2021
Blunder Heijmans met privacy gevoelige data 14-04-2021
'Starters profiteren niet van belastingvoordelen op huizenmarkt' 13-04-2021
PBL: meer ambtenaren en bouwvakkers nodig tegen woningtekort 13-04-2021
'Daling van huren in vrije sector in grote steden ingezet' 13-04-2021
 

Onze partners

  • VMRG
  • FOAMGLAS isolatie
  • Recticel Insulation
  • Sapa Building System
  • Renson
  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
Sluit deze advertentie