Gelderse politiek boos over stikstofaankoop voor lelystad ai
Javascript is uitgeschakeld

Gelderse politiek boos over stikstofaankoop voor Lelystad Airport

Geplaatst: 25-01-2023
Gelderse politiek boos over stikstofaankoop voor Lelystad Airport

ARNHEM - Een meerderheid van provinciale politici in Gelderland is boos over het feit dat de Schiphol Group stikstofrechten van Gelderse boerderijen heeft opgekocht om een natuurvergunning voor Lelystad Airport te kunnen aanvragen. Zes partijen maken zich grote zorgen over deze opkoop en willen van Gedeputeerde Staten weten of die gaan meewerken aan de plannen van de Schiphol Group.

CDA, PvdA, VVD, GroenLinks, ChristenUnie en SGP zijn ontstemd dat het nu al de tweede keer is dat Gelderse boerenbedrijven worden opgekocht om stikstofruimte te regelen voor een project in een andere provincie. Eerder gebeurde dat voor de verbreding van de snelweg A27 door Amelisweerd in Utrecht. "En nu voor een luchthaven waar binnen onze provincie weinig mensen nog op zitten te wachten", aldus de politici. Veel gemeenten, hun inwoners en de provincies Overijssel en Gelderland zijn erg tegen de opening van Lelystad Airport als vakantievliegveld.

Gedeputeerde Staten moeten de vergunningen van de betrokken bedrijven intrekken om de stikstofruimte vrij te maken. Bij de aankoop van ruimte voor de A27 hebben de Gelderse politici bepaald dat ze daar zwaar op tegen zijn. Nu willen de partijen weten of GS van plan zijn om dat wel voor de stikstofruimte voor Lelystad Airport te doen.

De fracties willen ook weten hoeveel boerderijen er eigenlijk zijn aangekocht door de Schiphol Group en of GS op de hoogte waren van de plannen. Bovendien willen ze weten of er in Gelderland nog meer boerderijen worden gekocht voor andere projecten en hoeveel dan. Gelderland is de grootste provincie van Nederland en heeft onder meer door de Veluwe heel veel natuurgebied binnen de grenzen. Daardoor zijn er ook veel veehouders die hun bedrijf moeten aanpassen of die mogelijk gaan stoppen.

Overig Bouwnieuws

Grote steden maken zich zorgen over omstandigheden nieuwbouw 31-01-2023
Hoogste aantal nieuwbouwwoningen in tien jaar 31-01-2023
IMF: renteverhoging blijft nodig ondanks druk woningbouw 31-01-2023
Gemeenten: teruglopende animo investeerders nieuwbouw 30-01-2023
Historische groei aantal zonnepanelen op woningdaken in 2022 30-01-2023
Raad van state kritisch over hervorming huurtoeslag 30-01-2023
Afzetprijzen industrie stijgen ruim 14 procent in december 30-01-2023
Vorig jaar bijna 100.000 warmtepompen geplaatst 30-01-2023
Ymere wil meer regie minister tegen bouwimpasse 29-01-2023
'Te weinig aandacht voor ouderen op woningmarkt' 26-01-2023
 

Onze partners

  • Mavotrans
  • MBS Groep
  • Unilin Insulation
  • Alsecco
  • FOAMGLAS isolatie
  • Recticel Insulation
  • Sapa Building System
Sluit deze advertentie