Gemeente baarn stemt in met bestemmingsplan soestdijk
Javascript is uitgeschakeld

Gemeente Baarn stemt in met bestemmingsplan Soestdijk

Geplaatst: 24-02-2022
Gemeente Baarn stemt in met bestemmingsplan Soestdijk

BAARN - De gemeenteraad van Baarn heeft woensdagavond ingestemd met het bestemmingsplan voor Paleis Soestdijk. Met een ruime meerderheid gaf de raad eigenaar MeyerBergman Erfgoed Groep het groene licht om het voormalige woonhuis van prinses Juliana en prins Bernhard te restaureren en het landgoed een herbestemming te geven. De eigenaar wil op het 350 jaar oude landgoed onder meer een hotel en horeca realiseren en luxe appartementen bouwen.

Juist die appartementen leverden veel discussie op. Een aantal partijen vindt dat hierdoor te veel natuur verloren gaat. Ook de verwachte geluidsoverlast van evenementen en de verkeersdrukte baart een deel van Baarn zorgen.

Het bestemmingsplan schetst de hoofdlijnen waarbinnen het landgoed mag worden ontwikkeld. De eigenaar kan de plannen nu verder gaan uitwerken.

De hoop is dat er in 2023 kan worden begonnen met de restauratie. "Wij kunnen nu vooruit met de hoognodige restauratie van het paleis. Paleis Soestdijk is een iconische plek met grote cultuurhistorische en maatschappelijke waarde voor ons allemaal. Als eigenaren gaan we voor een bestendige toekomst voor het landgoed", zegt Maya Meijer-Bergmans.

Baarn praat al een aantal jaren over de invulling van het landgoed. Steeds zijn de kaders op onderdelen aangepast. Toch is nog niet iedereen blij met de toekomst van Soestdijk. Tegenstanders rest een laatste mogelijkheid om protest aan te tekenen: zij kunnen nog naar de Raad van State.

De toekomst zal leren of de gemeente het juiste besluit heeft genomen, zegt burgemeester Mark Röell ter afsluiting van de vergadering woensdag. Hij hoopt "in het belang van de toekomst van het landgoed" dat de partijen open blijven staan voor de geluiden uit de samenleving. Inwoners van Baarn hebben zich vaak uitgesproken over Soestdijk. "De betrokkenheid is enorm."

Dat de gemeente Baarn over het landgoed heeft moeten besluiten, was "niet onze keuze" maar die van het Rijk, aldus Röell. Door het besluit van Den Haag om onder meer landgoederen te verkopen, kwam het uitvoerige en ingewikkelde proces op het bord van de gemeente terecht. "Het Rijk had de verantwoordelijkheid zelf moeten houden."

Overig Bouwnieuws

Provincie Friesland weer op één lijn over woningbouw 25-04-2024
Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen 25-04-2024
'Land slibt dicht zonder goede mobiliteit' 25-04-2024
Winkelleegstand binnensteden loopt op 25-04-2024
Gemeente Utrecht wil eigen warmtebedrijf oprichten 25-04-2024
Huurwet stevent af op meerderheid 25-04-2024
Nieuwbouw zucht onder bezwaarmakende burgers 24-04-2024
Honderden leggen werk neer op stakingsdag kleinmetaalbranche 23-04-2024
Vergunningverlening woningbouw weer gedaald 23-04-2024
Alarm over conditie Van Brienenoordbrug 23-04-2024
 

Onze partners

  • ROCKWOOL
  • Roval Aluminium
  • Sterk Beton
  • Struyk Verwo Infra
  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
  • VBI
Sluit deze advertentie