Grootste houtbouwproject komt in nederland
Javascript is uitgeschakeld

Grootste houtbouwproject komt in Nederland

Geplaatst: 13-10-2022
Grootste houtbouwproject komt in Nederland
beeld: Hamlet

HEERHUGOWAARD - Het grootste houten woningbouwproject van Europa, met een totale vloeroppervlakte van 18.700 M2, zal in de lente van 2023 verrijzen in groeigemeente Heerhugowaard. De benodigde 7.300M3 hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen in Oostenrijk.

Voor het ontwerp en de realisatie van het houten casco is het gespecialiseerde bedrijf Hamlet uit Haarlem verantwoordelijk. De bureaus Boparai en Mecanoo tekenden voor de architectuur. Initiatiefnemer van het project is de Noord Hollandse projectontwikkelaar M.J. De Nijs Projectontwikkeling.

Woningen voor starters en gezinnen
Het grootschalige houtbouwproject, dat de naam Woodstone heeft meegekregen, zal bestaan uit vijf woontorens met 204 appartementen. De torens, waarvan de hoogste twaalf verdiepingen telt, worden vanaf de eerste verdieping helemaal in CLT (cross laminated timber) uitgevoerd, inclusief de liftschachten en trappenhuizen.

De woningen zijn bedoeld voor een brede groep, waarbij kopers kunnen kiezen uit diverse woningoppervlaktes van 45M2 tot ruim 200M2. Schoon, duurzaam en circulair Bouwen met hout is veel schoner dan met beton. De CO2 uitstoot die zo bespaard wordt bedraagt in dit project maar liefst 4.900 ton. Bovendien zit in het hout dat gebruikt wordt 5.560 ton CO2 opgeslagen. Dat betekend dubbele milieuwinst. Omdat hout 80% lichter is dan beton, kan tijdens de bouwfase gewerkt worden met elektrische hijskranen en gereedschap dat geen stikstof of CO2 uitstoot. Dat is schoon en stil en daarmee een stuk beter voor het milieu en voor de omwonenden.

Eerst het casco
Om vroegtijdig zekerheid te verschaffen over de bouwkundige en economische haalbaarheid van het project, ontwierp Hamlet eerst de houten CLT casco’s op basis van de principes van ‘Design for Manufacturing and Assembly’. “Daarbij gaat het erom dat we zowel constructief, productiematig, logistiek én ten aanzien van bouwgemak en bouwtijd tot het meest efficiënte ontwerp komen. Het is een geintegreerd proces. Eerst worden de casco’s ontworpen en daarna wordt pas invulling gegeven aan de woningplattegronden en aan de gevels”, aldus Hans Lormans, oprichter en directeur van Hamlet.

Economische haalbaar
Volgens Niek Schaap, senior projectontwikkelaar bij De Nijs Projectontwikkeling en verantwoordelijk voor het Woodstone project, is de aanpak van dit project inderdaad anders dan gebruikelijk, maar zeker voor herhaling vatbaar. “Door van binnen naar buiten te ontwerpen krijg je een efficiënt te bouwen casco en ontstaat er een heel duidelijk uitgangspunt voor de architecten die met de woningen en gevels aan de slag gaan. Binnen de kaders van het casco moeten dan de oplossingen gezocht worden. Dat is even wennen, maar als ontwikkelaar heb je wel de zekerheid dat het project wat betreft de CLT toepassing technisch en economisch haalbaar is”, aldus Niek Schaap.

Fact & Figures Woodstone Heerhugowaard
Totale oppervlakte BVO: 18.700 M2
Hoeveelheid toegepast hout: 7.300 M3
CO2 opslag in houten casco: 5.560 ton
Bouwtijd CLT casco’s: 28 weken

Partners
Projectontwikkelaar: M.J. De Nijs Projectontwikkeling
Ontwerp en engineering CLT casco’s: Hamlet
Ontwerp woning plattegronden en gevels woontorens: Mecanoo en Boparai
Productie en realisatie CLT casco’s: Hamlet
Hoofdaannemer: Bouwbedrijf De Nijs

Overig Bouwnieuws

Kadaster ziet dit jaar flink minder nieuwe hypotheken 21-09-2023
Amsterdam neemt extra maatregelen woningbouw 21-09-2023
Te weinig samenwerking Flevoland voor Omgevingswet 21-09-2023
'Kabinetsplannen onvoldoende om problemen bouw op te lossen' 20-09-2023
Projectontwikkelaars vrezen ontslaggolf door crisis woningbouw 20-09-2023
Woningcorporaties: hogere huurtoeslag goed steunmiddel 20-09-2023
Uitbreiding hoogspanningsnet rond Almelo loopt vertraging op 20-09-2023
Bijna helft elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen 20-09-2023
Subsidiepot verduurzaming publieke gebouwen binnen dag leeg 20-09-2023
Brabant vreest stilstand na stopzetten infra projecten 19-09-2023
 

Onze partners

  • ACO
  • Xella Nederland SILKA
  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
  • Archidat Bouwformatie
  • Dutch Engineering
  • VELUX Commercial
Sluit deze advertentie