Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - herstel-bouw-gaat-niet-overal-in-europa-even-snel
Javascript is uitgeschakeld

'Herstel bouw gaat niet overal in Europa even snel'

Geplaatst: 09-06-2021
'Herstel bouw gaat niet overal in Europa even snel'

ROTTERDAM - Hoewel de bouwsector in de meeste Europese landen voor het eerst weer op het niveau zit van voor de coronacrisis, gaat het herstel nog niet overal even snel. Daarbij blijven Duitsland en Polen nog wat achter en in Spanje is nog helemaal geen sprake van verbetering. Dat meldt internationaal onderzoeksbureau USP Marketing Consultancy.

De Spaanse bouweconomie is volgens USP sterk afhankelijk van nieuwbouw. Deze had door de financiële crisis al een klap gekregen en was net weer aan het aantrekken, maar kreeg door de coronacrisis een nieuwe klap. Daardoor zijn er nu weinig redenen om aan te nemen dat in Spanje de bouwsector ook snel en voorspoedig zal herstellen, schrijft USP.

Daarnaast signaleert USP, dat duizenden architecten bevroeg in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Polen en het Verenigd Koninkrijk, een "zorgwekkende" ontwikkeling in de afgifte van bouwvergunningen. Zowel in de woning- als utiliteitsbouw zijn in veel landen minder bouwvergunningen verstrekt dan in dezelfde periode een jaar eerder.

De lockdowns in maart 2020 waren voor de Europese bouwsector een kantelpunt, schrijft USP. Zo werden in veel landen projecten uitgesteld en duurde het maanden voor de boel weer stabiliseerde. Daardoor namen in die maand met name in België, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk de bouwvolumes zichtbaar af ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. In de laatste maanden van 2020 herstelden de orderboeken zich in de meeste landen weer. In Nederland en Duitsland was er nagenoeg het hele jaar nog werk.

Architecten verwachten daarnaast dat er de komende jaren andere typen gebouwen worden ontwikkeld. Zo zal het aantal winkelcentra door de vlucht van onlineverkopen afnemen. Ook worden er minder kantoorgebouwen gebouwd. Door de coronacrisis zijn mensen veel meer thuis gaan werken en zullen dat blijven doen. De vraag naar woningen zal in de meeste landen stabiel blijven. De gevolgen van de coronacrisis zullen met name te zien zijn in het commerciële segment, schrijft USP.

Overig Bouwnieuws

Huurcorporaties leden miljoenenschade door afspraken liftbouwers 22-07-2021
Utrecht wil met eigen fonds huizen betaalbaar houden 22-07-2021
Deltacommissaris wil waterbeheer standaard in bouwplannen 22-07-2021
Unica gaat klimaatinstallaties Defensie onderhouden 22-07-2021
Architect Quist naar rechter wegens 'verminking' ontwerp 22-07-2021
'Woningbouw dreigt vast te lopen als gemeenten geen gronden kopen' 22-07-2021
412 miljoen voor verbetering van 22.000 woningen 15-07-2021
Architect zoekt online vaakst gevelbekleding, aannemers isolatie 15-07-2021
Gelderland wil aparte status Veluwe in aanpak stikstof 14-07-2021
Plegt-Vos wil als eerste heel huis bouwen met robot 14-07-2021
 

Onze partners

  • Naxis Energy
  • RHEINZINK
  • SOPREMA
  • VIP ISOLUTIONS
  • MEDITE SMARTPLY
  • Velox
  • IVC Group
Sluit deze advertentie