Hoge rente in eurozone raakt woningmarkt
Javascript is uitgeschakeld

'Hoge rente in eurozone raakt woningmarkt'

Geplaatst: 18-09-2023
'Hoge rente in eurozone raakt woningmarkt'

AMSTERDAM - De hoge rente van de Europese Centrale Bank (ECB) raakte de Europese woningmarkt. Daarvoor waarschuwt econoom Rianne Hordijk van ING nadat de ECB de rente voor de tiende keer op rij heeft verhoogd naar het hoogste niveau ooit. De reeks van renteverhogingen heeft volgens haar zijn weerslag op de economie.

"Hogere rentes betekent dat het financieren van de aankoop van een woning duurder wordt, waardoor de betaalbaarheid van woningen verslechtert. Dit heeft een neerwaarts effect op de woningprijzen", legt de deskundige van de bank uit. Toch ziet ze momenteel "geen totale crash op de markt".

Hordijk stelt verder dat het doorgaans wel zo'n negen tot achttien maanden duurt voor een specifieke renteverhoging effect heeft op de economie. Het oplopen van de hypotheekrentes in de voorbije periode is dus mede een gevolg van ECB-beleid van alweer een tijd terug.

Sinds april vorig jaar is de gemiddelde aangeboden hypotheekrente in de Europese woningmarkt met bijna 2,5 procentpunt gestegen, becijfert de econoom. De Europese huizenprijzen zijn ten opzichte van de piek in het najaar van 2022 verder met ruim 3 procent gedaald. Dat is de sterkste daling sinds de financiële crisis in 2008. Maar er zijn ook landen waar de prijzen nog steeds licht stijgen en meer lijken te stabiliseren, zoals Spanje.

"Dit heeft vooral te maken met het beperkte aanbod aan woningen ten opzichte van de hoge vraag", aldus Hordijk. Voor Nederland rekent ING voor dit jaar voorlopig op een daling van de huizenprijzen van ongeveer 3 procent. Daarmee zou de prijsdaling hier beduidend minder krachtig zijn dan in buurland Duitsland, waar Hordijk voor heel dit jaar uitgaat van een min van 7,6 procent.

Overig Bouwnieuws

Kadaster ziet dit jaar flink minder nieuwe hypotheken 21-09-2023
Amsterdam neemt extra maatregelen woningbouw 21-09-2023
Te weinig samenwerking Flevoland voor Omgevingswet 21-09-2023
'Kabinetsplannen onvoldoende om problemen bouw op te lossen' 20-09-2023
Projectontwikkelaars vrezen ontslaggolf door crisis woningbouw 20-09-2023
Woningcorporaties: hogere huurtoeslag goed steunmiddel 20-09-2023
Uitbreiding hoogspanningsnet rond Almelo loopt vertraging op 20-09-2023
Bijna helft elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen 20-09-2023
Subsidiepot verduurzaming publieke gebouwen binnen dag leeg 20-09-2023
Brabant vreest stilstand na stopzetten infra projecten 19-09-2023
 

Onze partners

  • Gebr. Bodegraven
  • Kingspan Geïsoleerde panelen
  • De Hoop Pekso
  • Itho Daalderop
  • Wienerberger
  • De Groot Vroomshoop
  • Celdex
Sluit deze advertentie