Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - hoofdbrekens-over-onderhoudsstaat-taj-mahal
Javascript is uitgeschakeld

Hoofdbrekens over onderhoudsstaat Taj Mahal

Geplaatst: 24-07-2018
Hoofdbrekens over onderhoudsstaat Taj Mahal

AGRA - In India is een stevige discussie gaande over de toekomst van de Taj Mahal, het sprookjesachtige, marmeren mausoleum bij de stad Agra. Niet alleen de enorme massa's toeristen eisen hun tol, ook de luchtvervuiling en insectenpoep krijgen het wereldberoemde gebouw steeds meer in hun greep.

De Indiase overheid heeft inmiddels al veel kritiek gekregen op het gebrek aan visie op en plannen voor het behoud van de Taj Mahal, het monument dat door velen als een van de mooiste gebouwen ter wereld wordt beschouwd en de grootste culturele trekpleister van India is. Zelfs het hooggerechtshof van India sprak er al schande van. Het riep op tot actie, desnoods met hulp uit het buitenland.

Misschien kan een rijke particuliere onderneming zich financieel ontfermen over de Taj Mahal, opperde de Indiase minister van toerisme Alphons Joseph Kannanthanam afgelopen week. Het Colosseum in Rome wordt immers ook gesteund door een schoenen- en tassenfabrikant, overweegt hij volgens Indiase media. De bewindsman zou zich afvragen waarom vergelijkbare steun niet voor de Taj Mahal mogelijk is via een soort adoptieprogramma.

De hevig treurende vorst Sjah Jahan gaf in de zeventiende eeuw opdracht voor de bouw van het volkomen symmetrische mausoleum voor zijn dierbaarste echtgenote Mumtaz Mahal, nadat zij was bezweken bij de geboorte van hun zoveelste kind.

Nu krijgt het monument jaarlijks 7 miljoen bezoekers te verstouwen. In het voorjaar is besloten dat ze nog maar maximaal drie uur mogen rondhangen in en rond het mausoleum en in de eveneens totaal symmetrische tuinen die het geheel nog spectaculairder maken. Anders wordt het er echt een gekkenhuis.

Twintig jaar geleden begonnen de zorgen om de Taj Mahal al. Sindsdien werden industriële activiteiten in de omgeving wel beperkt, maar dat is dus onvoldoende.

Overig Bouwnieuws

BAM, VolkerWessels rond met banken over sluis 22-02-2019
Omzet bouw groeit, aantal vergunningen stokt 22-02-2019
Spiegels Depot Boijmans worden geadopteerd 21-02-2019
'Huizenprijzen klimmen steeds moeizamer' 21-02-2019
EMA moet Londense huur doorbetalen 21-02-2019
Grote projecten geven Heijmans zetje 21-02-2019
PBL rekent warmtefonds voor huizen door 21-02-2019
Forse vertragingen bij netbeheerder Alliander 20-02-2019
Renovatie Waalbrug begin maart van start 20-02-2019
Nagenoeg geen winst voor BAM 20-02-2019
 

Onze partners

  • Dyka
  • Derbigum duurzame dakbedekking
  • Van de Vin ramen en kozijnen
  • Faay Vianen
  • Fermacell
  • NVPU
  • Hakron
Sluit deze advertentie