Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - hoofdbrekens-over-onderhoudsstaat-taj-mahal
Javascript is uitgeschakeld

Hoofdbrekens over onderhoudsstaat Taj Mahal

Geplaatst: 24-07-2018
Hoofdbrekens over onderhoudsstaat Taj Mahal

AGRA - In India is een stevige discussie gaande over de toekomst van de Taj Mahal, het sprookjesachtige, marmeren mausoleum bij de stad Agra. Niet alleen de enorme massa's toeristen eisen hun tol, ook de luchtvervuiling en insectenpoep krijgen het wereldberoemde gebouw steeds meer in hun greep.

De Indiase overheid heeft inmiddels al veel kritiek gekregen op het gebrek aan visie op en plannen voor het behoud van de Taj Mahal, het monument dat door velen als een van de mooiste gebouwen ter wereld wordt beschouwd en de grootste culturele trekpleister van India is. Zelfs het hooggerechtshof van India sprak er al schande van. Het riep op tot actie, desnoods met hulp uit het buitenland.

Misschien kan een rijke particuliere onderneming zich financieel ontfermen over de Taj Mahal, opperde de Indiase minister van toerisme Alphons Joseph Kannanthanam afgelopen week. Het Colosseum in Rome wordt immers ook gesteund door een schoenen- en tassenfabrikant, overweegt hij volgens Indiase media. De bewindsman zou zich afvragen waarom vergelijkbare steun niet voor de Taj Mahal mogelijk is via een soort adoptieprogramma.

De hevig treurende vorst Sjah Jahan gaf in de zeventiende eeuw opdracht voor de bouw van het volkomen symmetrische mausoleum voor zijn dierbaarste echtgenote Mumtaz Mahal, nadat zij was bezweken bij de geboorte van hun zoveelste kind.

Nu krijgt het monument jaarlijks 7 miljoen bezoekers te verstouwen. In het voorjaar is besloten dat ze nog maar maximaal drie uur mogen rondhangen in en rond het mausoleum en in de eveneens totaal symmetrische tuinen die het geheel nog spectaculairder maken. Anders wordt het er echt een gekkenhuis.

Twintig jaar geleden begonnen de zorgen om de Taj Mahal al. Sindsdien werden industriƫle activiteiten in de omgeving wel beperkt, maar dat is dus onvoldoende.

Overig Bouwnieuws

'Techneutentekort bedreigt energietransitie' 17-10-2018
'Wiebes frustreert afbouw gas' 17-10-2018
Kamer wil fonds voor saneren asbestdaken 17-10-2018
Bedrijfsleven waarschuwt voor lage waterstand 17-10-2018
Eerste Algemene Consumentenvoorwaarden voor bouwkundige keuringen 16-10-2018
'Woningmarkt ondanks stijging nog betaalbaar' 16-10-2018
'Toezicht op bouwplaatsen schiet tekort' 16-10-2018
Mogelijk verboden prijsafspraken dakdekkers 15-10-2018
'Huizen langs spoor moeten beter beschermd' 15-10-2018
'Te grote rol WOZ-waarde bij bepalen huur' 15-10-2018
 

Onze partners

  • De RuwBouw Groep
  • BIA Beton
  • Archidat Bouwformatie
  • Dutch Engineering
  • JET BIK Projecten
  • Blauwplaat
  • Bergschenhoek Luchtcomfort
Sluit deze advertentie