Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - huizenprijzen-stijgen-het-sterkst-in-bijna-twee-jaar
Javascript is uitgeschakeld

Huizenprijzen stijgen het sterkst in bijna twee jaar

Geplaatst: 24-11-2020
Huizenprijzen stijgen het sterkst in bijna twee jaar

DEN HAAG - De Nederlandse huizenprijzen zijn in oktober het sterkst opgelopen in bijna twee jaar. Op de woningmarkt is nu al een hele tijd sprake van grote krapte. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren koopwoningen meer dan 9 procent duurder dan een jaar eerder, met een gemiddelde verkoopprijs van dik 350.000 euro. Ook werden er flink meer woningen verkocht.

Het aanbod aan te koop staande huizen is flink geslonken, terwijl er nog wel veel mensen willen verhuizen. Daardoor bieden kopers flink tegen elkaar op en hebben starters grote moeite om nog een huis te bemachtigen. De laatste keer dat het CBS een sterkere prijsstijging constateerde was in november 2018.

Het Kadaster registreerde vorige maand in totaal 22.146 woningtransacties. Dat is bijna 18 procent meer dan een jaar eerder. In de eerste tien maanden van dit jaar zijn 190.854 huizen gewisseld van eigenaar, wat neerkomt op een toename van 7 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Van een coronadip, zoals veel economen eerder hadden verwacht, lijkt absoluut geen sprake. Makelaarsorganisatie NVM voorspelde daarom onlangs al dat de huizenprijzen komende tijd waarschijnlijk flink blijven oplopen. Dat komt deels door de "historische lage" hypotheekrentes en de grote verhuisvraag in de markt. Makelaars merkten bijvoorbeeld dat steeds meer mensen weg willen uit de steden en zoeken naar een woning in meer landelijke gebieden.

NVM-voorzitter Onno Hoes betoogde afgelopen weekend ook dat het kabinet te weinig doet aan de acute woningnood in Nederland. "Er worden wel huizen gebouwd, maar veel en veel te weinig. En als ze al worden gebouwd, is het de vraag of het de goede huizen op de juiste plek zijn", aldus de makelaarsvoorman. De NVM hamert er al langer op dat er snel meer huizen bij moeten komen.

Mogelijk speelt ook mee dat vastgoedbeleggers in de laatste maanden van dit jaar nog snel willen toeslaan op de woningmarkt, voordat de overdrachtsbelasting voor hen per 1 januari omhooggaat van 2 naar 8 procent. Een rondgang langs vastgoedpartijen door Het Financieele Dagblad wees uit dat er komende weken nog voor zeker 1 miljard euro aan woningtransacties aankomt. Vorig jaar werd er in totaal voor ongeveer 8 miljard euro aan woningvastgoed verhandeld.

Overig Bouwnieuws

Amsterdam trekt miljoenen uit voor projecten tegen extreem weer 26-01-2021
Centre Pompidou Parijs vier jaar dicht voor renovatie 26-01-2021
Huizenprijzen stegen in Groningen het hardst 26-01-2021
Vattenfall gaat samenwerken met Shell voor waterstoffabriek 26-01-2021
Installatiebranche heeft groeiend tekort aan vakmensen 26-01-2021
'Veel mensen moeten huis uit bij einde aflossingsvrije hypotheek' 26-01-2021
Farmabedrijven investeren miljarden in Nederland 26-01-2021
Heijmans haalt grote onderhoudsklus vaarwegen binnen 26-01-2021
'Lagere overheden hebben bijna twee miljard nodig voor klimaatakkoord' 26-01-2021
'Waterstof onmisbaar in duurzame economie' 26-01-2021
 

Onze partners

  • VIP ISOLUTIONS
  • MEDITE SMARTPLY
  • Velox
  • IVC Group
  • Holland Mast
  • Holonite
  • GevelMeesters
Sluit deze advertentie