Hypotheekverstrekker gaat verhuurders aan puntenstelsel houd
Javascript is uitgeschakeld

Hypotheekverstrekker gaat verhuurders aan puntenstelsel houden

Geplaatst: 22-11-2022
Hypotheekverstrekker gaat verhuurders aan puntenstelsel houden

GELEEN - Hypotheekverstrekker BLG Wonen wil meer klanten die een woning verhuren in de vrije sector aan het puntenstelsel binden dat bepaalt wat de maximale huurprijs mag zijn. De dochteronderneming van de Volksbank is naar eigen zeggen de eerste geldverstrekker die meegaat met de plannen van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting). Hij kondigde eerder dit jaar aan een deel van de huurprijzen in de vrije sector te willen reguleren om woekerprijzen in het middensegment tegen te gaan.

Het puntenstelsel voor huurwoningen is in het leven geroepen om te bepalen hoe hoog de huur voor sociale huurwoningen mag zijn. Op basis van onder andere het woonoppervlak en de WOZ-waarde krijgt een woning een puntenscore die aangeeft hoeveel verhuurders maximaal mogen vragen. Nu geldt die regulering nog voor woningen tot een maandelijkse huur van 763,47 euro, maar De Jonge wil die grens verhogen.

BLG Wonen biedt verhuurders of aspirant-verhuurders vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar een hypotheek aan die met hetzelfde puntenstelsel werkt. Op basis van een taxatierapport van de woning bepaalt de geldverstrekker wat de maximale huurprijs mag zijn. Als de verhuurder de zogenoemde Verhuurhypotheek afsluit, moet hij of zij zich ook aan die grens houden. In ruil krijgt de verhuurder gunstigere leenvoorwaarden.

Overschrijdt de verhuurder die huurgrens, dan kijkt de hypotheekverstrekker eerst of dit gerechtvaardigd is vanwege woningverbeteringen. Maar als de verhuurder de afspraken duidelijk schendt, ontbindt BLG Wonen het contract. De hypotheek is beschikbaar voor woningen met een maximale huur van 1350 euro per maand. "Daarboven moet je jezelf afvragen of er nog wel sprake is van het middensegment", legt een woordvoerder van BLG Wonen uit.

Volgens BLG Wonen, dat net zoals de hele Volksbank in handen is van de Nederlandse staat, is ruim de helft van de huurwoningen in de vrije sector duurder dan wat volgens het puntenstelsel redelijk zou zijn. Gemiddeld betalen huurders voor die woningen 29 procent te veel huur, stelt de kredietverlener op basis van eigen onderzoek.

De Woonbond, een belangenbehartiger voor huurders, is kritisch. De organisatie pleit zelf voor het doortrekken van het puntenstelsel naar duurdere huurwoningen en noemt het "positief" dat een kredietverlener dit doet. Toch zou het niet van de hypotheekverstrekker, maar van de wetgever moeten afhangen of een woning onder puntenstelsel valt, stelt een woordvoerder. "En BLG Wonen maakt het op deze manier mogelijk om een woning als belegging op de markt te zetten, en daar zijn wij geen voorstander van. Een woning is geen belegging maar bedoeld om in te wonen."

Overig Bouwnieuws

Sterkste daling aantal verstrekte hypotheken sinds 2018 24-11-2022
Kabinet wil grondwaterpeil verhogen 24-11-2022
Een op drie nieuwe woningen moet voor ouderen worden gebouwd 23-11-2022
Aantal mensen dat wil verhuizen vorig jaar ruim verdubbeld 23-11-2022
'Huiseigenaar wacht financiële klap in 2024' 23-11-2022
10-puntenplan om stikstofvertraging te voorkomen 22-11-2022
Huizenprijzen derde maand op rij omlaag 22-11-2022
Gemiddelde overwaarde woning 175.000 euro 22-11-2022
Heijmans en Dura Vermeer aan de slag met knooppunt De Nieuwe Meer 21-11-2022
MOB wil verbouwing Binnenhof stilleggen om stikstof 21-11-2022
 

Onze partners

  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
  • VBI
  • VELUX Nederland
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
  • ACO
  • Xella Nederland SILKA
Sluit deze advertentie