Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - kabinet-500-miljoen-tegen-stikstofprobleem
Javascript is uitgeschakeld

Kabinet: 500 miljoen tegen stikstofprobleem

Geplaatst: 04-11-2019
Kabinet: 500 miljoen tegen stikstofprobleem

DEN HAAG - Het kabinet stelt eenmalig 500 miljoen euro beschikbaar voor maatregelen tegen de stikstofproblematiek. Dat meldt het ministerie van Landbouw. Met het geld wil het kabinet de stikstofneerslag in natuurgebieden verlagen en de natuur versterken.

Het bedrag komt uit de begrotingsreserve van het kabinet en komt bovenop het eerder toegezegde geld. Hoeveel de provincies investeren om de stikstofimpasse te doorbreken, moet nog blijken.

Volgende week hoopt het kabinet met maatregelen te komen om ruimte te creƫren voor de woningbouw. Daarna kijkt landbouwminister Carola Schouten samen met provincies welke gebiedsgerichte maatregelen genomen moeten worden.

Een van de maatregelen die het kabinet al aankondigde, is het verlagen van de maximumsnelheden op snelwegen dichtbij beschermde natuurgebieden.

Door de maximumsnelheid in het hele land te verlagen, wordt er genoeg stikstof bespaard om volgend jaar al 75.000 woningen te kunnen bouwen. Dat staat in een vertrouwelijk advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, waar RTL Nieuws over bericht.

Door de stikstofcrisis liggen veel bouwprojecten in Nederland stil. In politiek Den Haag zijn vooral veel zorgen over de stilgevallen woningbouw.

Rutte werd vrijdag bij zijn wekelijkse persconferentie gevraagd naar de mogelijkheid van een algemene snelheidsverlaging, als oplossing voor de stikstofcrisis. Daar zei hij dat een landelijke snelheidsverlaging niet per se de beste oplossing is voor het teveel aan stikstof in natuurgebieden, omdat nou eenmaal niet alle wegen langs natuurgebieden lopen. Maar hij leek het ook niet uit te sluiten. Het kabinet zegt geen taboes te schuwen.

In een brief waarin ze de Tweede Kamer informeert over de stand van zaken rond de stikstofimpasse, schrijft minister Schouten dat er op het recent geopende stikstofinformatiepunt sinds 14 oktober ruim 300 vragen zijn binnengekomen. De meeste vragen gaan over vergunningverlening en het nieuwe rekenmodel dat in het leven is geroepen.

Overig Bouwnieuws

'Verbeter brandveiligheid parkeergarages met elektrische auto's' 09-07-2020
Stijging huizenprijzen zet tweede kwartaal door ondanks coronacrisis 09-07-2020
UNStudio levert winnende ontwerp Zuid-Koreaans voetbalcentrum 09-07-2020
ABN AMRO: huizenprijzen volgend jaar 2 procent omlaag 09-07-2020
Sterkste stijging huizenprijzen eurozone in bijna 13 jaar 08-07-2020
Europese Commissie: binnen vier jaar zes keer zoveel waterstof 08-07-2020
Boete voor staalbouwbedrijf na dodelijk bedrijfsongeval 08-07-2020
Rotterdam en Den Haag steken ruim 400 miljoen in tramnet 08-07-2020
Ruim tweehonderd laadpalen per dag erbij in 2021 08-07-2020
Koper nieuwbouw in Amsterdam moet huis zelf bewonen 07-07-2020
 

Onze partners

  • RHEINZINK
  • SOPREMA
  • VIP ISOLUTIONS
  • Holland Mast
  • Holonite
  • GevelMeesters
  • IsoBouw Systems
Sluit deze advertentie