Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - kabinet-500-miljoen-tegen-stikstofprobleem
Javascript is uitgeschakeld

Kabinet: 500 miljoen tegen stikstofprobleem

Geplaatst: 04-11-2019
Kabinet: 500 miljoen tegen stikstofprobleem

DEN HAAG - Het kabinet stelt eenmalig 500 miljoen euro beschikbaar voor maatregelen tegen de stikstofproblematiek. Dat meldt het ministerie van Landbouw. Met het geld wil het kabinet de stikstofneerslag in natuurgebieden verlagen en de natuur versterken.

Het bedrag komt uit de begrotingsreserve van het kabinet en komt bovenop het eerder toegezegde geld. Hoeveel de provincies investeren om de stikstofimpasse te doorbreken, moet nog blijken.

Volgende week hoopt het kabinet met maatregelen te komen om ruimte te creëren voor de woningbouw. Daarna kijkt landbouwminister Carola Schouten samen met provincies welke gebiedsgerichte maatregelen genomen moeten worden.

Een van de maatregelen die het kabinet al aankondigde, is het verlagen van de maximumsnelheden op snelwegen dichtbij beschermde natuurgebieden.

Door de maximumsnelheid in het hele land te verlagen, wordt er genoeg stikstof bespaard om volgend jaar al 75.000 woningen te kunnen bouwen. Dat staat in een vertrouwelijk advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, waar RTL Nieuws over bericht.

Door de stikstofcrisis liggen veel bouwprojecten in Nederland stil. In politiek Den Haag zijn vooral veel zorgen over de stilgevallen woningbouw.

Rutte werd vrijdag bij zijn wekelijkse persconferentie gevraagd naar de mogelijkheid van een algemene snelheidsverlaging, als oplossing voor de stikstofcrisis. Daar zei hij dat een landelijke snelheidsverlaging niet per se de beste oplossing is voor het teveel aan stikstof in natuurgebieden, omdat nou eenmaal niet alle wegen langs natuurgebieden lopen. Maar hij leek het ook niet uit te sluiten. Het kabinet zegt geen taboes te schuwen.

In een brief waarin ze de Tweede Kamer informeert over de stand van zaken rond de stikstofimpasse, schrijft minister Schouten dat er op het recent geopende stikstofinformatiepunt sinds 14 oktober ruim 300 vragen zijn binnengekomen. De meeste vragen gaan over vergunningverlening en het nieuwe rekenmodel dat in het leven is geroepen.

Overig Bouwnieuws

Ontwerpers en opdrachtgevers aan de slag met natuurinclusief bouwen 21-11-2019
Gemiddelde huizenprijs flink lager in oktober 21-11-2019
Infraprojecten soms jaren later door stikstof 21-11-2019
CBS: weer knauw voor nieuwbouw vergunningen 21-11-2019
'Amsterdam, pak overlast vakantieverhuur aan' 20-11-2019
EIB: kabinet haalt bouwdoel voorlopig niet 20-11-2019
Gemeenten zetten in op energiebesparing burger 19-11-2019
Aanleg aardwarmte blijft achter bij ambities 19-11-2019
Mogelijk meer dan duizend gebouwen brandonveilig 18-11-2019
Atelier van Berlo wint Next Step Award 2019 18-11-2019
 

Onze partners

  • VBI
  • VELUX Nederland
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
  • ACO
  • Xella Nederland SILKA
  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
Sluit deze advertentie