Kabinet beperkt rol woz waarde bij vaststellen huurprijs
Javascript is uitgeschakeld

Kabinet beperkt rol WOZ-waarde bij vaststellen huurprijs

Geplaatst: 29-03-2022
Kabinet beperkt rol WOZ-waarde bij vaststellen huurprijs

DEN HAAG - Bij het bepalen van de huurprijs mag de WOZ-waarde binnenkort nog voor maximaal 33 procent meetellen. Op deze manier hoopt het kabinet de prijsstijgingen in de huursector binnen de perken te houden.

De WOZ-waarde is de geschatte marktwaarde van een huis, die wordt vastgesteld door de gemeente. Het is een van de factoren op basis waarvan punten worden toegekend aan een huurwoning, naast onder meer de grootte van de kamers. Op die punten wordt de huurprijs weer gebaseerd. Vanaf 1 mei mag de WOZ-waarde voor maximaal 33 procent van de punten meetellen, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het ministerie verwacht dat er door de maatregel zo’n 23.000 woningen in de sociale huur kunnen blijven, en 15.000 woningen terugkeren uit de vrije sector naar de sociale huur. "Deze maatregel zorgt ervoor dat sociale huurwoningen ook echt sociale huurwoningen blijven. Zo maken mensen en gezinnen met een laag inkomen meer kans op een betaalbaar huis", zegt minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke ordening).

Momenteel is er geen maximum gesteld aan de mate waarin huiseigenaren de WOZ-waarde mogen laten meetellen voor de huurprijs.

Het vorige kabinet maakte de maatregel al in 2019 op Prinsjesdag bekend, maar de uitvoering ervan liet vrij lang op zich wachten.

De Woonbond, een belangenorganisatie voor huurders, spreekt in een reactie van een "stapje in de goede richting". Maar de beperking zou nog steeds een te groot deel van de maximale huurprijs laten bepalen door de WOZ-waarde. "Bovendien is de regeling nodeloos complex, omdat er veel uitzonderingen op de regel gelden", stelt de organisatie. De regeling zou bijvoorbeeld niet gelden voor bepaalde nieuwbouwwoningen. Dit maakt het volgens de Woonbond voor huurders erg lastig om de maximale huurprijs te controleren.

Overig Bouwnieuws

De Hypotheekshop: angst voor recessie merkbaar op woningmarkt 29-09-2022
CU en D66: kijk bij toewijzing woning ook naar totale woonlasten 29-09-2022
Hoge inflatie drukt op resultaten bouwmarkt Hornbach 29-09-2022
Diverse organisaties eisen actie voor gezondere schoolgebouwen 29-09-2022
Vattenfall wint Duitse aanbesteding voor windmolenpark Noordzee 29-09-2022
Rotterdam wil nieuwe brug over de Maas van Oost naar Zuid 29-09-2022
Gros gemeenteambtenaren wil uitstel Omgevingswet 29-09-2022
Rapport: maatwerk nodig om starters aan huis te helpen 27-09-2022
Prijsvergelijker: gebruik warmtepomp duurder door energieplafond 27-09-2022
ABN AMRO: veel kantoren voldoen nog niet aan duurzaamheidseisen 27-09-2022
 

Onze partners

  • MBS Groep
  • Unilin Insulation
  • Alsecco
  • FOAMGLAS isolatie
  • Recticel Insulation
  • Sapa Building System
  • Renson
Sluit deze advertentie